Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

O, ce iarnă minunată!

Zoom O, ce iarnă minunată!

„Stimate partener, […] în contextul actual, comparativ cu anul 2021, prețurile energiei electrice tranzacționate pe piețele angro interne și internaționale au crescut semnificativ, energia ajungând să se tranzacționeze pe piețele la termen la prețuri maxime istorice cu o creștere de peste 350% vs aceeași perioadă a anului 2021, în timp ce prețurile de pe piața spot s-au tranzacționat în unele intervale orare la valori de peste 3.000 lei/MWh.“

Așa își începe E.ON Energie România una dintre miile de scrisori pe care le-a trimis în ultimele luni clienților, anunțându-i că, deși au negociat noile prețuri ale energiei pe la începutul anului, situația este albastră și că, de la 1 august, prețurile la energia electrică urmează să crească iar.

Dar să nu ne supărăm pe nimeni,

pentru că există explicații. Explicații care ne vor face, cu siguranță, viața mai ușoară. Iată ce ne spune E.ON Energie România:

„Motivele principale care au condus prețul energiei electrice la acest nivel sunt următoarele:
– Planul European de decarbonizare (Green Deal) aplicabil la nivelul întregii Uniuni Europene determină un trend crescător al prețului energiei electrice pe baza nivelului de preț al emisiilor de CO2. Prețul mediu anual tranzacționat în anul 2022 a fost de aproximativ 83 EUR/MWh, cu o creștere de peste 150% față de media anului 2021, atingând în unele momente un nivel maxim de 96,9 EUR/MWh.

– Tensiunea geopolitică generată de izbucnirea Războiului din Ucraina, eveniment ce a determinat impunerea unor sancțiuni drastice asupra Rusiei, precum interzicerea în Uniunea Europeană a importului de cărbune din Rusia începând cu data de 10 august 2022. Conflictul a pus presiune suplimentară pe prețurile de gaze naturale, cărbune și petrol, întrucât o cantitate semnificativă necesară consumului Uniunii Europene a fost importată istoric din Rusia, însă în situația de față există riscul ca aceste livrări de bunuri să fie stopate din motive politice sau prin intermediul unor sancțiuni suplimentare, o parte din aceste cantități pot fi înlocuite din alte zone, dar la un preț foarte ridicat, iar restul vor fi înlocuite prin investiții care necesită timp“.

Ei bine, au fost găsiți vinovații: Green Deal-ul și războiul din Ucraina,

care, ambele, măresc prețurile pe plan internațional. Problema este, însă, că România nu e chiar atât de dependentă de piața internațională a energiei electrice încât prețul de pe aceste piețe să afecteze prețul de producție al energiei din România.

Și totuși, datorită unor politici înțelepte, românii au ajuns să plătească în acest moment prețuri și de zece ori mai mari decât costurile reale ale energiei electrice.

Desigur, producerea energiei electrice nu costă la fel, în funcție de sursă, dar, de asemeni, de o bună bucată de vreme, România își produce cam toată energia electrică de care are nevoie, deci sursa „import“ este una minoră. Dacă, în anumiți ani, în momente de vârf, importurile puteau reprezenta și 25% din consum, în ultima perioadă importurile de energie electrică oscilează între 4 și 5% din consum. Așadar, fluctuația prețului energiei electrice pe piețele internaționale n-ar prea trebui să afecteze prețul energiei electrice din România.

Producția de energie electrică, în România,

se împarte, în funcție de sursă, în felul următor (pozițiile și datele de producție variază în funcție de mai mulți factori, dar acestea sunt datele din mijlocul unei zile însorite de vară, cu ambele reactoare nucleare de la Cernavodă în funcțiune)

– principala sursă de energie electrică în România o reprezintă hidrocentralele, care acoperă aproximativ 24% din producție;

– aproape la egalitate, furnizând fiecare în jur de 19% din energia produsă în România, se află producția obținută din centralele nucleare și cea obținută din centralele pe bază de hidrocarburi;

– cărbunele este sursa a aproximativ 15% din energia electrică produsă în România;

– din eoliene, panouri fotovoltaice și biomasă provine, în timpul zilei, aproximativ 19% din producția de electricitate.

Prețul energiei electrice pentru consumatorii finali

va ajunge în toamna și iarna acestui an la aproximativ 2 lei/KWh sau 2.000 de lei/MWh. De fapt, E.ON are oferte care ajung și la 2.482 de lei/MWh, dar nici ceilalți furnizori nu sunt mult prea departe de aceste prețuri.

Asta, în ciuda faptului că de la unii producători (Hidroelectrica, Nuclearelectrica) energia electrică pleacă la un preț de aproape zece ori mai mic.

Nici certificatele verzi, care pe energie verde nici măcar nu se aplică, nici războiul din Ucraina, nici piețele internaționale nu pot să justifice faptul că, dintr-un mix de energie unde peste 50% este, de fapt, energie verde (incluzând și energia nucleară), iar energia produsă din cărbune reprezintă doar maximum 20%, se ajunge la 2.400-2.500 de lei/MWh pentru energia electrică.

Dar, căci există și un „dar“, chiar dacă nu există justificare în lumea reală pentru acest preț al energiei electrice în România, statul român are tot interesul ca acest preț să rămână cât mai sus, cât mai multă vreme. La 2.482 de lei/MWh, statul român câștigă, numai din TVA, 4,7 miliarde de euro anual. Ar fi o șmecherie dacă banii ăștia ar putea fi folosiți pentru investiții în sistemul energetic sau pentru investiții în general. Dar nu pot fi folosiți, pentru că din banii ăștia statul trebuie să acopere compensările pentru prețul energiei, voucherele pentru cei sărăciți de scumpirile determinate de prețul în creștere al energiei, ajutorul de șomaj pentru cei rămași fără serviciu din cauza prețurilor mari ale energiei și așa mai departe.

Căci așa se întâmplă când ai de-a face cu un stat prost, care se bucură că încasează 4,6 miliarde numai din TVA-ul la energie electrică, dar cheltuiește de trei-patru ori mai mult ca să acopere găurile făcute în economie de prețurile mari ale energiei electrice.
2 comentarii

  1. #1

    Foarte bun si informativ articolul, cu un singur lucru de adaugat la concluzie: asa e cand ai un stat prost, dar si cetateni prosti si ticalosi care ii voteaza si care, desi declara ca urasc masurile sociale si pe cei asistati, se tanguie cand proprii alesi ii jupoaie de vii si clameaza apoi masurile proaste de tipul celor exemplificate in articol.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale