Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

O poveste tristă

Zoom O poveste tristă

Există o singură poveste, povestea hoției. La ea se reduc dreptatea, corectitudinea, eligibilitatea, decența, tot ce ține de spațiul public. Este o ficțiune în care joacă voluptuos și presa.

E de urmărit cum munca stă de partea purității, a corectitudinii moral-sociale, în sensul că e bine să muncești: oricum, orice, ca să nu stai pe spinarea celor care muncesc. Relevantă apropiere a întâmplărilor în aceste zile: greva de la Astra Rail și discursurile lui Dacian Cioloș și Ludovic Orban.

Grevele de la Astra Rail Arad și Caracal chiar au un plot frumos, cu acțiune, un Hollywood pervers s-a pus acolo în mișcare. La Arad au fost aduși muncitori din India. Știți poezia: românii nu vor să muncească. Notăm că majoritatea salariilor sunt minimul pe economie. Indienii au fost aduși cu un salariu de 400 de euro net. Doar că indienii – oameni muncitori, nu ca românii – nu și-au primit toți banii din primul salariu, pentru că angajatorii le-au oprit pentru bilete de avion și alte acareturi. Așa s-a întâmplat că indienii noștri au primit pe fluturaș între 2 lei și 50 de lei. Povestea urâtă continuă astfel: indienii au fost hrăniți în aceste săptămâni de colegii lor români. Doar că românii și-au amintit că au negociat o creștere de salariu de 30% pentru luna mai. Nasol, vorba domnului președinte, li s-a pus în față o creștere de doar 5%. Asta pentru că, între timp, s-a schimbat acționariatul. Una peste alta, se întrevede un final fericit: pentru că există sindicat, pentru că muncitorii sunt solidari și, foarte probabil, pentru că e an electoral și vor fi politicieni care vor vrea să se joace de-a protectorii poporului.

Dar aceste greve nu au nici o ieșire în presa “mare”, de la București. La TV nu o să vezi discuții, iar în discursurile electorale ale partidelor nu auzi nimic despre asta.

În schimbi, auzi de alte vedete, tradiționalele vedete: asistații.

Iată-i pe bravii noștri dreptaci la treabă:

Dacian Cioloș: “Vom reforma asistența socială. Pentru ca asistența socială să meargă într-adevăr la cei care au nevoie, Vom stimula munca și nu vom permite ca statul să dea bani care să fie cheltuiți pe vicii asociate cu riscul de sărăcie, pentru ca banii să ajungă pe alcoolism sau jocuri de noroc, chiar dacă ei sunt adresați celor nevoiași.”

Ludovic Orban: “Suntem de acord să dăm ajutor social unor oameni care nu pot să muncească, dar nu poţi să dai ajutoare sociale unor zdrahoni cărora nu le place munca şi care stau şi beneficiază de ajutorul social deşi li se oferă locuri de muncă. Şi aici vă spun limpede: oricui va refuza un loc de muncă dintre cei care beneficiază de ajutor social nu-i vom mai da ajutor social (…).”

Aici povestea noastră se termină. A fost trist. Nu, nu veți auzi nimic în presă, nu veți vedea nimic la TV, pentru că asistați.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  Intru pe site-ul ziarului dupa aproape doi ani si vai Doamne ce pupincuristi au ajuns Buscu, Radu sau Dinescu. Rahatul platit cu bani multi, parca nu mai are asa miros. Scarbelor!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Șato falit

  21 ianuarie 2020

  Anul trecut, cam pe vremea asta, am intrat ca un domn într-o bancă, fluturîndu-mi hlamida gloriei, și am ieșit într-o jumătate de oră, ponosit ca un homles fără pensie și […]

 • Pe cale de dispariție

  21 ianuarie 2020

  Gîndacul croitor al stejarului a apărat Valea Oltului mai îndîrjit decît au făcut-o dacii lui Scorillo și ai lui Decebal. A oprit buldozerele, planul de fezabilitate și fondurile europene doar […]

 • Răul cel mai cinic

  21 ianuarie 2020

  A devenit extrem de plictisitoare, ba pe alocuri chiar enervantă, mantra asta cu alesul între răul cel mai mic și răul cel mai mare. Sunt din ce în ce mai […]

 • Constituție, prostituție…

  14 ianuarie 2020

  A existat, după 1990, un moment încare Constituția României putea fi modificată, schimbată în bine. Era epoca în care o alianță politică obținuse peste 60% din locurile din Parlament. Se […]

 • Istoria în adormire

  14 ianuarie 2020

  Dacă turiștii sovietici înarmați cu drujbe, fitile de lampă și scrumbii afumate nu s-au sfiit în decembrie ‘89 să se cațăre pe acoperișurile caselor conspirative ale Securității și să tragă […]