Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Olé-ola, unde-s banii din TVA?

Zoom Olé-ola, unde-s banii din TVA?

România este o țară binecuvântată de Doamne-Doamne (că doar este Grădina Maicii lui Doamne-Doamne, nu?). Binecuvântată fiind, România se descurcă, orice ar fi. Cel puțin așa pare, la prima vedere.

În definitiv, dacă ne-a pus Ăl de Sus mâna-n cap și are grijă de noi ca să nu fie prea deranj în grădina lui mă-Sa, de ce ne-am chinui noi să ne mai facem și treaba? Să colectăm taxele care se cuvin statului? Boring, useless, mainstream. Când știi că ești atins de grația divină și ai toți îngerii păzitori de partea ta, nu mai bine te împrumuți în draci, la dobânzi din ce în ce mai mari? Că oricum nu contează. Cândva, când or veni scadențele, vin arhanghelii cu sacii de cash să ne scoată din rahat. Așa că să lăsăm colectarea banilor și controlul colectării banilor pe mâna celor care se pricep să nu se ocupe de chestia asta. E mai bine așa.

România a terminat anul 2020

(de exemplu) pe ultimul loc din UE în funcție de gradul de colectare al TVA-ului. Deficitul de colectare a fost, atunci, în țara noastră, de 35,7% din totalul veniturilor preconizate. Asta înseamnă, la nivelul lui 2020, aproximativ 3% din PIB, respectiv aproape 7,5 miliarde de euro. Este aproape dublul sumei pe care o împrumuta România în 2019. În 2019, deficitul de colectare al TVA fusese de 7,6 miliarde de euro, iar datoria țării crescuse cu 4,6 miliarde de euro. Practic, dacă și-ar fi colectat TVA-ul în proporție de 100%, România nu ar fi mai avut nevoie să împrumute bani în 2019, ba chiar ar fi avut trei miliarde de euro în plus pentru investiții. Despre anii de după 2019 nu prea are sens să vorbim, pentru că nivelul de îndatorare a crescut incontrolabil.

Dar să revenim la colectarea TVA: media UE a deficitului de colectare a fost de aproximativ 10% în 2019 și de aproximativ 7% în 2020. România a defilat liniștită cu un deficit de colectare de peste 35% în ambii ani. Mai prost decât noi n-a stat nimeni, iar următorii clasați au fost cei din Malta, care se învârt pe la 25% deficit de colectare. După aia vin grecii și italienii. Bulgarii, vecinii noștri pe care îi disprețuim, colectează TVA-ul mult mai bine, având, în 2020, un deficit de colectare de sub 5%.

De colectarea TVA se ocupă nimeni

altcineva decât ANAF-ul. Dacă vă gândiți că ANAF-ul este excedat de mulțimea de firme mici și mărunte care trebuie să plătească TVA și nu o fac, atunci vă înșelați amarnic. Căci nu firmele mici și mărunte fac această gaură bugetului de stat. Cum-necum, ANAF se descurcă foarte bine aici. Dacă o firmă mică, cu un rulaj de câteva mii de euro lunar, nu-și achită la timp TVA-ul datorat, conturile îi sunt blocate cu celeritate. Impecabil sunt tratați micii și mijlociii contribuabili. Ochiul vigilent al statului este fixat asupra lor, nu există cale de scăpare. Dar…

Ei, dar există și marii contribuabili. Ei au direcție dedicată în ANAF. Se numește Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili. Mare parte din TVA-ul necolectat anual este necolectat de la marii contribuabili, de care se ocupă exact această direcție. Adică, după cum ne spun datele, nu prea se ocupă.

Printre principalele personaje care se neocupă de colectarea TVA de la marii contribuabili se numără: Ionuț Mișa, directorul DGAMC, Cătălin Cojocaru, director adjunct DGAMC, și Petruța Catangiu, director analiză de risc al DGAMC.

De verificarea activității ANAF, inclusiv

cea a DGAMC, ar trebui să se ocupe Curtea de Conturi a României. Știm, Curtea de Conturi este în mare suferință după problemele pe care le are Bădălău. Dar Curtea de Conturi nu înseamnă doar Bădălău. Iar de controlarea ANAF sau, mai bine zis, de necontrolarea acestei autorități se ocupă, în Curtea de Conturi, următorii: Mihai Busuioc, președinte al Curții, fost secretar general al Guvernului, Florin Tunaru, vicepreședinte al Autorității de Audit din Curtea de Conturi, fost vicepreședinte ANAF, Bogdan Stan, fost președinte și vicepreședinte ANAF, membru al plenului Curții de Conturi, Alexandru Costache, responsabil direct cu controlarea activității ANA în cadrul CC, Marius Vorniceanu, membru al Plenului CC.

Avem plot-ul, avem personajele principale și actorii care le interpretează. Nu poate ieși decât un thriller de succes.

1 comentariu

  1. #1

    in veci pomenirea lor…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Poziții deschise la Construcții Erbașu


Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Doamne-ferește

    8 octombrie 2024

    Istoria parcă ne duce-n burtă și parcă a uitat să ne mai nască, preafericiții cu privirea scurtă sorb borșul dogmei ce le plouă-n bască, făcînd spre lucruri zilnic reverențe căci […]

  • Lebăda grasă

    8 octombrie 2024

    Aproape fiecare secundă în care Șoșoacă vorbește costă. România plătește un tarif ridicat pentru pagubele de imagine. Cînd Șoșoacă deschide gura, țîșnesc din ea, ca o încăierare de cîini, toți […]

  • Șoșocari din toată țara, scutiți-mă!

    6 octombrie 2024

    CCR a decis că Șoșoacă n-are voie să candideze pentru funcția de Președinte. Între timp, înțeleg, și-a depus din nou candidatura la BEC și ar urma să avem o nouă […]

  • Vacile

    1 octombrie 2024

    Aceste vaci aduse din Olanda cu avionul sînt mîndria ținutului nostrum vă jur șapte țigani angajaţi să le cînte-n surdină stau ascunși în coceni pînă seara îngrijitorii sughiță sub dușuri […]

  • Infecți de serviciu

    30 septembrie 2024

    Din măgarul german a rămas azi o potaie. Din răget, a rămas un schelălăit. Lăsat din brațe, Iohannis se gudură pe lîngă fosta lui umbră. Lucrurile au luat-o razna, iar […]

Iubitori de arta