România este o țară binecuvântată de Doamne-Doamne (că doar este Grădina Maicii lui Doamne-Doamne, nu?). Binecuvântată fiind, România se descurcă, orice ar fi. Cel puțin așa pare, la prima vedere.
În definitiv, dacă ne-a pus Ăl de Sus mâna-n cap și are grijă de noi ca să nu fie prea deranj în grădina lui mă-Sa, de ce ne-am chinui noi să ne mai facem și treaba? Să colectăm taxele care se cuvin statului? Boring, useless, mainstream. Când știi că ești atins de grația divină și ai toți îngerii păzitori de partea ta, nu mai bine te împrumuți în draci, la dobânzi din ce în ce mai mari? Că oricum nu contează. Cândva, când or veni scadențele, vin arhanghelii cu sacii de cash să ne scoată din rahat. Așa că să lăsăm colectarea banilor și controlul colectării banilor pe mâna celor care se pricep să nu se ocupe de chestia asta. E mai bine așa.
România a terminat anul 2020
(de exemplu) pe ultimul loc din UE în funcție de gradul de colectare al TVA-ului. Deficitul de colectare a fost, atunci, în țara noastră, de 35,7% din totalul veniturilor preconizate. Asta înseamnă, la nivelul lui 2020, aproximativ 3% din PIB, respectiv aproape 7,5 miliarde de euro. Este aproape dublul sumei pe care o împrumuta România în 2019. În 2019, deficitul de colectare al TVA fusese de 7,6 miliarde de euro, iar datoria țării crescuse cu 4,6 miliarde de euro. Practic, dacă și-ar fi colectat TVA-ul în proporție de 100%, România nu ar fi mai avut nevoie să împrumute bani în 2019, ba chiar ar fi avut trei miliarde de euro în plus pentru investiții. Despre anii de după 2019 nu prea are sens să vorbim, pentru că nivelul de îndatorare a crescut incontrolabil.
Dar să revenim la colectarea TVA: media UE a deficitului de colectare a fost de aproximativ 10% în 2019 și de aproximativ 7% în 2020. România a defilat liniștită cu un deficit de colectare de peste 35% în ambii ani. Mai prost decât noi n-a stat nimeni, iar următorii clasați au fost cei din Malta, care se învârt pe la 25% deficit de colectare. După aia vin grecii și italienii. Bulgarii, vecinii noștri pe care îi disprețuim, colectează TVA-ul mult mai bine, având, în 2020, un deficit de colectare de sub 5%.
De colectarea TVA se ocupă nimeni
altcineva decât ANAF-ul. Dacă vă gândiți că ANAF-ul este excedat de mulțimea de firme mici și mărunte care trebuie să plătească TVA și nu o fac, atunci vă înșelați amarnic. Căci nu firmele mici și mărunte fac această gaură bugetului de stat. Cum-necum, ANAF se descurcă foarte bine aici. Dacă o firmă mică, cu un rulaj de câteva mii de euro lunar, nu-și achită la timp TVA-ul datorat, conturile îi sunt blocate cu celeritate. Impecabil sunt tratați micii și mijlociii contribuabili. Ochiul vigilent al statului este fixat asupra lor, nu există cale de scăpare. Dar…
Ei, dar există și marii contribuabili. Ei au direcție dedicată în ANAF. Se numește Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili. Mare parte din TVA-ul necolectat anual este necolectat de la marii contribuabili, de care se ocupă exact această direcție. Adică, după cum ne spun datele, nu prea se ocupă.
Printre principalele personaje care se neocupă de colectarea TVA de la marii contribuabili se numără: Ionuț Mișa, directorul DGAMC, Cătălin Cojocaru, director adjunct DGAMC, și Petruța Catangiu, director analiză de risc al DGAMC.
De verificarea activității ANAF, inclusiv
cea a DGAMC, ar trebui să se ocupe Curtea de Conturi a României. Știm, Curtea de Conturi este în mare suferință după problemele pe care le are Bădălău. Dar Curtea de Conturi nu înseamnă doar Bădălău. Iar de controlarea ANAF sau, mai bine zis, de necontrolarea acestei autorități se ocupă, în Curtea de Conturi, următorii: Mihai Busuioc, președinte al Curții, fost secretar general al Guvernului, Florin Tunaru, vicepreședinte al Autorității de Audit din Curtea de Conturi, fost vicepreședinte ANAF, Bogdan Stan, fost președinte și vicepreședinte ANAF, membru al plenului Curții de Conturi, Alexandru Costache, responsabil direct cu controlarea activității ANA în cadrul CC, Marius Vorniceanu, membru al Plenului CC.
Avem plot-ul, avem personajele principale și actorii care le interpretează. Nu poate ieși decât un thriller de succes.
in veci pomenirea lor…