Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Olé, olé, sensul vostru care e?

Zoom Olé, olé, sensul vostru care e?

Pe final de sezon competițional, ajungi să te-ntrebi, ca copiii: bunicule, da’ echipele pentru ce mai joacă, dacă mai joacă? Pentru bani, pentru glorie, pentru suporteri, pentru ambiția jucătorilor (și antrenorilor) de a-și demonstra, pînă-n ultima etapă, valoarea? Aici, desigur, nu ne referim la campionatele mari, de geantă latină, din Italia și Franța, acolo unde Juventus și PSG sînt abonate la titlu. În Spania, iarăși, Barcelona e deja campioană. În altă zonă lingvistică și stilistică, obositul nostru Bayern München, din nou, se pregătește să bifeze al optulea titlu consecutiv. Nu despre ăștia vorbeam, despre marii barosani. Vorbim despre noi și ai noștri, din liga noastră mică. Pentru ce mai joacă echipele, dacă mai joacă?

De exemplu – stai să vezi, e cel mai recent exemplu! –, ne uitarăm firește la meciul dintre U. Craiova și Steaua. Ca vechi olteni, ținurăm cu Craiova, normal. Băi, vericule, da’ te prinseși ce ieși? Nu fu un meci la sînge între Știința și Steaua, așa cum s-a pomenit din moși-strămoși. A fost o partidă oarecare între UCV și FCSB. Scorul final (2-0 în deplasare pentru roș-albaștri) contează prea puțin. Dom’le, ce contează e că echipele astea, amîndouă, au dat impresia că nu știu pentru ce joacă. De la craioveni, după ce ratarăm cupa și campionatul, te-ai fi așteptat măcar la un exercițiu de orgoliu oltenesc – să le bareze bucureștenilor șansa ipotetică la titlu. În același timp, și ăia de la FCSB, dacă tot se visează campioni, ar fi trebuit să joace ca niște campioni, nu așteptînd gafele improbabilului craiovean Donkor, vai de capu’ lui… Apropo: cînd o să ia Gigi măcar cinci milioane pentru simulantul de zeci de milioane Dennis Man, îl vom felicita călduros.

Deci, așadar și prin urmare: cine sîntem, de unde venim și, mai ales, pentru ce jucăm? E cazul să ne întrebăm. În Anglia (nu că ne-am înnebuni neapărat după Premier League), ăia nu-și fac atîtea probleme. În ultima etapă, deja retrogradata Huddersfield a făcut egal (1-1) cu ditamai Manchester United. A fost tot 1-1 în meciul dintre Arsenal și disperații de la Brighton. Hai, că nu mai intrăm în amănunte, e o ligă prea îndepărtată. Acolo, la ei, amărăștenii au mereu tupeul de a le bara bogătanilor accesul în Big Four. La ei, mereu se joacă.

Totuși, la spartul tîrgului, bunicule, merită să ne punem această întrebare, scuzați, cam serioasă: pentru ce mai joacă echipele de la noi, dacă mai joacă? Hai România!

2 comentarii

  1. #1

    E cam Big Six pe la nenea Charlie. Si la ei sunt probleme, asa cum remarca Ioan Viorel – e rupt complet campionatul – diferenta imensa intre ultima din Big Six si urmatoarea. Sunt doua campionate, ce mai…

  2. #2

    Fotbalul, ca si multe altele, nu mai e sport. E o meserie, pe care multi o practica, dar putini o cunosc. Aici cred ca un suport masiv au avut veniturile din fotbal, atat ca jucator, cat si ca (si) club. Acum vreo 50 de ani, aveam un coleg, fotbalist legitimat si jucator la clubul intreprinderii (nu conteaza care). Era angajat cu acte in regula, venea de 2 ori pe luna sa-si ia salariul. Dar nu lipsea niciodata de la antrenamente, convocari sau meciuri. Cand, in ziua de salar mergeam toti la bere, el ne refuza, spunand ca daca-l vede cineva la bere, adio club, fotbal, etc, De la club mai primea cam jumatate de salar, dar sub forma de bonuri de masa, echipament, bilete de concediu prin sindicat. o data a fost chiar convocat la nationala, dar nu a apucat sa joace. A murit in ’77, la cutremur, ca voluntar pentru salvarea victimelor! Mai are rost sa facem comparatia cu cei de azi, cu salar pe ora cat un profesor pe an (in afara de cei care depasesc si 10 salarii de profesor)? Care sunt clienti de baza la cluburi? Fotbalul e inca o victima a progresului, mai ales cel tehnologic (1 miliard de lire drepturi de televizare?)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale