Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Patriarhia Română se-ncurcă în cifre

Zoom Patriarhia Română se-ncurcă în cifre

Săptămâna trecută, un site operat anonim, dar cu mare priză la #oameniifrumoșișidezinformați din online, a furat la virgulă un text publicat în Cațavencii în luna octombrie 2012. Textul de atunci vorbea despre veniturile realizate de PF Daniel ca Patriarh, mitropolit al Munteniei și Dobrogei și arhiepiscop al Bucureștilor. La data respectivă, Patriarhia nu a reacționat în nici un fel la textul nostru, asumat atât de publicație, cât și de autor, prin semnătura proprie. Săptămâna trecută, însă, Patriarhia a emis un comunicat de presă preluat de întreaga mass-media, prin care nega vehement informațiile de pe site-ul cu pricina. Normal și îndreptățit, din moment ce respectivele informații erau vechi de doi ani și două luni, dar fuseseră prezentate ca și cum ar fi fost culese lunea trecută.

Când cifrele se bat cap în cap

Teza principală a comunicatului Patriarhiei era că PF Daniel nu câștigă nici pe departe sumele vehiculate acum doi ani, o teză de altfel corectă. Cum, de altfel, se spune în comunicatul cu pricina că Patriarhul nu este salarizat la nivelul președintelui României, ci la nivelul prim-ministrului, al președintelui Curții de Conturi, al președintelui Curții Constituționale, precum și al președinților celor două Camere ale Parlamentului. Corect. Președintele României are clasa de salarizare 110, cu un coeficient de ierarhizare de 15,00 (de 15 ori salariul minim). Patriarhul, premierul și ceilalți demnitari anterior amintiți au clasa de salarizare 109, cu un coeficient de ierarhizare de 14,63. Astfel, diferența dintre salariul președintelui și cel al indemnizației primite de PF Daniel este de nici măcar 300 de lei lunar.

Patriarhia spune că salariul de mitropolit al PF Daniel nu este suportat de către statul român, ci din fonduri proprii ale Arhiepiscopiei Bucureștilor. Deși tot Patriarhia comunica la începutul lui 2014 că statul plătește integral salariile a opt mitropoliți ai Bisericii Ortodoxe.

Pe teritoriul României există doar șase mitropolii, iar BOR mai este reprezentată la nivel de mitropolit la Chișinău, la Paris și la Nürnberg. Am avea, așadar, nouă mitropoliți. Dar misiunile ortodoxe românești din afara granițelor beneficiază de sprijin material separat, inclusiv pentru plata salariilor. Pentru toate cultele recunoscute în România care au reprezentanță românească și peste hotare, statul plăteșt anual 200.000 de euro. Conform unui material pus la dispoziția redacției de către Secretariatul de Stat pentru Culte, în anul 2014 statul român a plătit indemnizațiile a șapte mitropoliți ai BOR. Șase mitropolii pe teritoriul României, nouă în total, opt mitropoliți plătiți de stat conform BOR și doar șapte plătiți de stat conform statului, plus bani separați pentru plata mitropoliților din exterior. Înțelegeți ce vreți din această brambureală legală și oficială de cifre.

Conform datelor oficiale ale BOR,

“pentru activitatea de conducere administrativă din unitățile bisericești (Patriarhie, eparhii, protopopiate, mănăstiri, schituri) sunt încadrați și activează 1.046 de clerici personal de conducere asimilat cu funcțiile de demnitate publică (ierarhi) și personal clerical de conducere, care primesc indemnizații sau contribuții la salarizare de la bugetul de stat. Personal clerical de conducere salarizat numai din fonduri proprii – 87.”

Așadar, dintre toți cei care conduc BOR la diverse niveluri, 1.046 primesc salarii/indemnizații de la stat, conform legii, în proporție de 100%, iar numai 87 sunt plătiți din fonduri proprii ale BOR. Cu toate acestea, în comunicatul de săptămâna trecută, Patriarhia încerca să creeze din nou confuzie, anunțând că doar o treime din personalul Administrației Patriarhale primește bani de la stat, iar restul nu. Așa se ajungea la o comparație net favorabilă Patriarhiei: statul plătea pentru personalul Administrației Patriarhale doar 619.397 de lei lunar, în timp ce Patriarhia plătea statului 1.126.584 de lei impozite și taxe pe salarii. O manipulare isteață, până la proba contrarie.

Alături de sprijinul pentru cei 1.046 de clerici asimilați demnităților publice, statul mai plătește ajutoare salariale ce variază între 65% și 80% pentru un număr de 12.753 de preoți și diaconi, în timp ce preoți și diaconi salarizați doar de Biserică sunt 1.244.

Ei bine, pentru toți aceștia (1.046 de șefi și 12.753 de executanți) statul român plătește către BOR 18.144.538 de lei. Pentru acești bani, BOR nu plătește nici o taxă, deoarece suma conține și asigurările sociale și alte taxe și impozite.

Mai mult, tot noi, adică statul, plătim salariile a 15.575 de persoane reprezentând personalul neclerical al BOR, din alte fonduri decât cele destinate plății personalului de cult. BOR mai plătește, din fonduri proprii, doar salariile a 1.303 membri ai personalului neclerical. Așa că, oricât ar încerca Patriarhia să ne spună că, de fapt, mai mult dă decât primește, asta nu este decât o nouă minciună. Dacă salariile șoferilor, bucătarilor, zidarilor, consilierilor și altor oameni pe care nu-i plătește statul sunt, totuși, mari și purtătoare de taxe pe măsură, asta nu mai e problema noastră.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Norocul rîmă-n soarele cu pete

  13 aprilie 2021

  Norocul rîmă-n soarele cu pete precum un porc umflat cu diamante, cum l-aș ademeni-n vîrtej și pante spre cocinile sfinte să se-mbete, frică îmi e să nu ne creadă plante […]

 • Boala băncii nebune

  13 aprilie 2021

  România a împrumutat săptămîna trecută 3,5 miliarde de euro de pe ceea ce Guvernul numește „piețele externe“. Aceste piețe puteau să fie și interne, fiindcă ele reprezintă, de fapt, băncile-mamă […]

 • Prizonierii lui 5%

  13 aprilie 2021

  936.864 de români au votat, în decembrie 2020, cu alianța USR-PLUS pentru Senat și 906.965 de cetățeni români au votat cu alianța USR-PLUS pentru Camera Deputaților. Nici măcar 5% din […]

 • Rugăciunea preafrumoasei blondine către jandarmul călare pe situație

  6 aprilie 2021

  Motto: ,,Nu pot, nu pot, fată mare, Că mi-e murgul slab de șale“ Stimată și iubită, în veci, Jandarmerie, te rog să-mi pui cătușele și mie. Și fiindcă disperarea mă […]

 • Miracolul prostiei românești

  6 aprilie 2021

  Pentru o clipă s-ar fi putut crede că Iohannis revine din lunga stare vegetală, că transformarea dulapului în om, pe care alchimiștii au negat-o veacuri la rînd, se petrece chiar […]