Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Pe cine punem în loc

Zoom Pe cine punem în loc

Întrebarea ”pe cine punem în loc?” cere nu o listă de nume, ci o meditație despre societate și puterea politică. E adevărat că figurile pe care le propune opoziția nu sunt, în linii mari, nici mai bune, nici mai rele, dar la fel au fost, pe rând, despoții antichității, monarhii medievali și țarii nebuni ai Rusiei. Adică oameni mânați de pasiuni și, sporadic, de rațiune, care erau receptivi în măsuri variate la morala comunității. Invariabil, însă, au fost niște oameni ai vremurilor lor, care au mers, disciplinat, pe făgașele săpate până atunci. Nici n-ar fi fost posibil altfel.

Avem nevoie și de politicieni verticali, dar mai importante sunt instituțiile, regulile sociale care le încadrează prestația publică. În fond, obrazul subțire pe care i-l pretindem lui Ponta atunci când îi cerem demisia nu e doar o trăsătură individuală. E și o chestie care ține de regulile nescrise ale lumii politice românești.

Atunci când strada alungă un premier, pune în loc nu doar un alt om politic, ci și posibilitatea ca el să fie demis atunci când nemulțumirea crește. Cu fiecare premier care se jenează atunci când oamenii îi cer demisia în stradă ne apropiem mai mult de democrație. A fost un pas înainte plecarea lui Boc. Cu o abdicare a lui Ponta, completăm instituția prim-ministrului cu o instituție la fel de utilă: aceea a demisiei prim-ministrului. Contează poate mai puțin ce figuri odioase din opoziție vor veni la putere. Important e să aibă mereu în fișa postului și demisia de onoare pentru cazurile în care scot 30 de mii de oameni în stradă.

Filosoful Karl Popper atrăgea atenția că democrația e un termen înșelător. Tradus literal, democrația ar înseamna puterea poporului, ”un concept care deviază de fapt de la punctul esențial.” Pentru că important în democrație nu e cine conduce, ci faptul că există un mecanism, mereu la îndemâna și receptiv la dorința celor mulți, de schimbare a conducătorilor. Într-o democrație solidă, un premier care nu mai e dorit de popor ar fi demis de parlament. Cum, însă, pe parlament nu ne putem baza, trebuie să facem din protestul de stradă o instituție democratică la fel de solidă.

Citeşte mai multe despre:

6 comentarii

 1. #1

  Atunci sa facem open government and e-democracy… O schimbare de paradigma.

 2. #2

  nu contează cine ești. contează în ce țară te naști…

 3. #3

  @Cornelia Plavicheanu · Bucharest, Romania: cred ca esti doar o profitoare a clasei politice pesediste. Daca in 25 de ani nu se fura atat, daca coruptia nu era politica de stat, daca politicienii nu aveau imunitate decat pentru declaratii politice, daca institutiile statului nu erau politizate de la portar la sef, daca…, unde eram?

 4. #4

  Cornelica e de pe la Secu. I-a lucrat pe multi , mai nou combate si pe net.

 5. #5

  auzi gicu, da tu ce ai facut in ultimii 25 de ani? – impotriva furtului, coruptiei si imunitatii politice?

 6. #6

  E o intrebare buna, dar raspunsul s-ar putea sa nu va placa. Evident, nu ne place de esalonul 2. Partidele au atras doar fripturisti, iar esalonul 1, cu regret trebuie sa va spun, este totusi “crema”. Nu cauta nimeni genii in esalonul 2, au avut grija cei din esalonul 1 sa nu cultive altii mai putin prosti sau mai putin ticalosi in jur. OK, cu partidele am rezolvat.
  Ramane o masa a populatiei, multi profesionisti scarbiti, dar care -atentie- nu sunt in strada si nici la TV. Profesionistii au treaba si stiu ce e un deadline. Cata incredere sa am intr-un doctor care in loc sa trateze pacienti face turul televiziunilor?
  De ce zic ca raspunsul s-ar putea sa nu va placa? Pentru ca acesti profesionisti, daca cumva ar ajunge la control, nu vor fi prietenii Dvs. Pentru ca sunt profesionisti si nu agreeaza nici superficialitatea si (uneori) prostia crasa a presei, nici hauliturile exaltate de pe strazi. (Concluzia manifestatiilor e ca nimanui nu-i e bine, dar nimeni nu stie ce vrea! “Cetateni, ganditi!” ziceau candva Divertis…).
  Oricum, e un scenariu ipotetic, nu vor ajunge profesionistii la control. Doar alti golani, cu mai mare tupeu, urmati de altii, si altii, si altii…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Cioclii

  4 august 2020

  Viziunea convalescentului privind în oglindă Fiți gata la harpoane că îngeru-i la copcă în țara cea vestită și rece de sub votcă cu turlele înfipte în nori pînă-n prăsea, momiți-l […]

 • N-a mai mers la pușcărie, hai, măcar, la Primărie!

  4 august 2020

  Așa cum bețivii adevărați își revin spre dimineață dacă simt pe gîtlej un nou pîrîiaș de vodcă, Traian Băsescu dă semne de dezmeticire. Lunga mahmureală politică nu i-a priit. Abstinența, […]

 • România din ce în ce mai puțin educată

  4 august 2020

  Klaus Iohannis este profesor. Nu și-a mai exercitat meseria din 1997, e drept, acela fiind anul în care a părăsit definitiv catedra pentru un post în administrație. Mai întâi inspector […]

 • Martirii carantinei

  28 iulie 2020

  Printr-o ironie a sorții, săptămîna trecută Marea Neagră și-a luat și ea rația de libertate, fiindcă din două sute de mii de samavolnici care s-au scăldat în lipsa de respect […]

 • Cel mai scump dulap din istorie

  28 iulie 2020

  „Am obținut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro“, a zis președintele Iohannis, și s-au găsit destui să se repeadă să-i pupe mîinile ca unui binefăcător. Banii ăștia, […]