Mai mare-n evul ce ni s-a predat o altă întâmplare nu există. Așa zice Doinaș și așa gândește, în izolarea sa din Downing Street nr. 10, nea Cameron. Deși evul e devreme, la începutul său abia, prostia secolului s-a petrecut sub ochii noștri larg uimiți și încă nu ne revenim. Căutăm, pe lângă patul din care am căzut brusc, niște bandă izolatoare care să țină cioburile Europei unul lângă altul. E greu, pentru că nu ne așteptam la asta. Nimeni nu se aștepta. Părea o glumă seacă, englezească. Dar s-a dovedit a fi o glumă proastă. Tot englezească. A fost o alegere definitorie nu pentru o națiune, ci pentru o generație globală. Când ai de ales între Monty Python și Mister Bean și alegi Mister Bean, îi faci pe români să se simtă bine. Adică nu doar ei sunt fascinați de umorul ieftin, tip Vacanța Mare, ci e un fenomen universal. Iată, Doamne, că nu suntem singuri pe lume!
Dar ar fi greșit să judecăm opțiunea poporului britanic. Deși nu a fost opțiunea sa, neapărat. Tabloidele britanice, cele mai vândute tabloide din lume, probabil, alea în care extratereștrii au deja procese de paternitate cu englezoaicele bete de prin Ibiza, au mințit cum nimeni nu îndrăznește să mintă într-o societate normală. Și n-au pățit și nici nu vor păți nimic. Pseudo-politicienii care au condus campania pro-Brexit au mințit, la rândul lor, fără pic de rușine. Și au negat totul a doua zi. e ca și cum l-ai fi prins pe unul călare pe partenera ta și el ar crede că poate scăpa basma curată dacă și-o șterge pe perdea. Nu, nene, nu merge. Nu la nivelul ăsta!
Și, totuși, există oameni care găsesc iezi de sacrificat și în cazul ăsta. Nimeni, zic tăpălagii, nu e mai vinovat decât pensionarii britanici. Ce convenabil…
Știm, mulți dintre noi, să citim statistici, sondaje, cifre oficiale. Dar de ce am lua toate astea de bune? De ce am mușca la prima momeală prost aruncată?
Da, cifrele spun ceva despre electoratul care a votat pentru ieșirea din UE a Marii Britanii. Dar sunt aceleași cifre/numere care în noaptea referendumului dădeau partida pro-europeană drept câștigătoare. Numărarea voturilor, cea oficială, nu oferă absolut nici un fel de date despre demograficul votanților. Singurele date referitoare la vârstă, ocupație etc. vin de la companiile de sondare a opiniei publice. exact alea care au dat greș la exit-poll-uri. Deci, totuși, despre ce vorbim?
S-a dovedit clar că toate companiile britanice de sondare a opiniei publice furnizează date false. Și, culmea, pe aceste date își bazează analizele tăpălagii presei noastre. Pensionarii, temă favorită în multiple campanii electorale, sunt vinovații principali pentru Brexit.
Hai, băi, reveniți-vă! Oricât de proști ați fi, nu se poate să fiți atât de proști… În ziua în care vreo autoritate electorală din orice țară a lumii va reuși să furnizeze date exacte despre vârsta, ocupația și opțiunile sexuale ale votanților, va fi clar că trebuie să împrăștiem cenușa democrației deasupra europei, locul în care s-a născut cu multă vreme în urmă. Dar asta încă nu se întâmplă și sper că nu se va întâmpla niciodată. Însă ridicolul nu recunoaște limite și nici nu acceptă constrângeri…
Catavencilor, eu stiu ca voi traiti din glume si sarcasme…dar din pacate acest brexit nu e o gluma proasta, e chiar o treaba grava si serioasa ce ar trebui sa dea de gandit UE. Daca UE se vrea un imperiu in care cei mai puternici dicteaza , atunci trebuie sa privim in istorie si sa vedem ca viata imperiilor s-a tot scurtat…eu nu vad un viitor prea lung al UE.
Desi, sincer, mi-ar placea intr-un imperiu…intr-o colonie britanica, for example !
Palaria asta numita UE a fost extrem de ,,prost” conceputa. Evident ca cine a gandit globalizarea n-a avut nici un gand pentru ca UE sa devina pe bune o uniune federala. Prin creearea UE s-a avut in vedere ca populatia de pe batranul continent sa fie tinuta ocupata in timp ce pe celelalte continente procesul globalizarii inainta cu repeziciune. Evident ca o uniune puternica e mai greu de cucerit decat tarisoare de genul Romaniei (de ex.). Asa ca-i normal sa se bage mereu batul prin gard pentru a crea piedici. Imaginati-va cum ar fi sa bagi intr-o cusca cate un Pitbull, Ciobanesc German, Rottweiler, Boxer, Doberman etc. sa-i tii cateva zile fara mancare iar apoi sa le arunci un iepure. La nivelul asta-i alaturarea in uniune a Germaniei, Italiei, Frantei, Spaniei si Angliei (ceilalti nu prea conteaza, asa ca nu-i mai pun la socoteala). Ipurele fiind, bineinteles, brexit-ul. Iar Romania chiar ca n-are nici o treaba cu manevrele astea. Doar e printre primele cucerite astfel ca de mult joaca cum i se canta. ,,Ai nostrii” oricum voteaza ,,cum trebuie” in UE. Ca de cand ,,avem” reprezentanti cu drept de vot in UE inca n-am vazut pe vreunul sa initieze o dezbatere publica inainte de a vota ceva ,,benefic”. Plapuma pe tambal si rezolva votul cum ,,trebuie”. UE a devenit un fel de hexi. Nu mai stim cine le-a creat (ca-i demult) si, cel mai important, nu ne pricepem sa aflam care-a fost scopul creeari lor. Dar cu totii traim efectele zamislirii acestora (si nu numai).
Legat de eventualele repatrieri ,,papusarul” cred ca va zice ca nu-i cazul sa ne panicam. La fel ca in cazul ,,emigrantilor” ultima solutie ar fi sa se intoarca pe aceste melaguri. Vor alege si ei tari mai de Doamne Ajuta. Spania, Franta, Italia, Germania o sa-i primeasca cu bratele deschise. Bineinteles si ca, apoi, sa aiba cu ce ne improsca pentru a ne tine la respect.
Raison Andy!