Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

PNL fuge după voturi de urgență și de alertă

Zoom PNL fuge după voturi de urgență și de alertă

Miercuri, 11 martie 2020.

În România se înregistraseră doar 30 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Președintele Klaus Iohannis se întâlnește, la Palatul Victoria (sediul Guvernului), cu Grupul de Lucru Interinstituțional pentru evaluarea impactului economic, financiar și bugetar asupra României, generat de efectele epidemiei COVID-19 (GLI-ECOROM). Înainte de a intra în ședință, președintele declară presei: „Înainte să spun câteva cuvinte despre măsurile pe care probabil le vom discuta, două vești care mi s-au părut bune despre criza sau boala generată de coronavirus.

M-am interesat un pic de starea celor care au fost găsiți pozitiv, deci cei 30 și care sunt declarați bolnavi, și am constatat că starea lor generală este bună. Mai exact, mai mulți dintre ei nu au niciun fel de simptom. Mai mulți dintre ei au simptome foarte ușoare, de tip răceală. Câțiva au simptome de tip gripă. Până și persoanele mai în vârstă, care au și alte probleme de sănătate, au o stare generală acceptabilă.

Asta ca să demitizăm un pic boala, fiindcă am citit câteva articole ieri, unde se vorbea despre un virus ucigaș, într-o manieră foarte apocaliptică“.

În acel moment, președintele Klaus Iohannis mai spera în organizarea de alegeri anticipate. România nu avea guvern. Guvernul Orban fusese demis prin moțiune de cenzură, iar Guvernul Cîțu urma să fie votat în Parlament pe 12 martie. Existau semne că ar fi putut fi respins (ceea ce-și dorea președintele), dar existau și mai serioase semne că, pentru a evita începutul traseului spre anticipate, PSD ar fi votat Guvernul Cîțu, prevalându-se de criza medicală mondială. De altfel, mai multe partide, Avocatul Poporului și alte voci cereau declararea stării de urgență.

 

Joi, 12 martie 2020.

Cu doar câteva ore înainte de votul din Parlament, Florin Cîțu își depune mandatul, refuzând să mai fie viitorul premier al României. Președintele se adresează cu responsabilitate națiunii și anunță că se va consulta cu partidele și va face o nouă propunere de premier, pentru ca România să aibă cât mai repede un guvern funcțional.

 

Miercuri, 5 februarie 2020 (paranteză).

Guvernul Orban este demis prin moțiune de cenzură. Președintele simulează consultarea cu partidele parlamentare și propune un nou premier, în persoana lui Ludovic Orban. Opoziția contestă procedura la CCR, care găsește numirea premierului proaspăt demis drept neconstituțională. Președintele simulează iar consultări și-l desemnează pe Cîțu, frecându-și mâinile. Chiar dacă nu se realizase prima respingere de către Parlament a unui premier desemnat din două necesare, se vedeau zorile anticipatelor.

 

Vineri, 13 martie 2020.

Președintele Klaus Iohannis se consultă prin teleconferință cu partidele parlamentare și declară: „În cadrul acestor consultări, am primit o singură propunere pentru o persoană care să fie desemnată prim-ministru și revin imediat la acest nume“. Nici o surpriză, numele este Ludovic Orban. Doar că nu a fost singura propunere. Propuneri au mai făcut și USR-PLUS, și PRO România, dar nu au fost luate în calcul. Nu mai contează. Președintele îl desemnează pe Ludovic Orban.

 

Sâmbătă, 14 martie 2020.

Parlamentul votează extrem de rapid Guvernul Orban, după audieri caricaturale în comisiile parlamentare. Președintele acceptă și public faptul că anticipatele nu mai sunt de actualitate, așa că anunță, resemnat: „[…] pentru a face posibilă această luptă cu toate instrumentele prevăzute de lege, am decis să decretez stare de urgență la începutul săptămânii viitoare“.

 

Luni, 16 martie 2020.

Președintele României decretează starea de urgență, anunțând și națiunea: „Începând de astăzi se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile“.

 

Martie, aprilie, mai 2020.

Alegerile locale care ar fi trebuit să aibă loc în luna iunie 2020 sunt amânate fără a se ști pentru ce dată.

PNL, pus pe neașteptate în fața unei crize medicale și a unei posibile crize economice, are mari probleme legate de evoluția sa în sondaje. Analiștii și consultanții partidului sunt îngrijorați că PNL s-ar putea eroda prea mult până în toamnă pentru a mai putea spera la o victorie, fie și la limită, la locale sau parlamentare.

Până în momentul de față (18 mai 2020), îngrijorările sunt nefondate, pentru că PNL nu s-a erodat prea mult. Este drept, nu mai are scorul fabulos produs de alegerile prezidențiale, dar nu stă deloc atât de prost cum s-ar fi așteptat cineva.

Totuși, criza n-a trecut, nisipurile electorale sunt încă extrem de mișcătoare. Data alegerilor nu a fost încă fixată, dar un amendament votat în Parlament permite prelungirea mandatelor aleșilor locali până în ianuarie 2021. Ceea ce înseamnă că și alegerile locale ar putea fi organizate, la o adică, tot în ianuarie 2021. Ceea ce nu convine absolut deloc PNL, care, dacă nu s-a erodat în lunile de stare de urgență și nu s-ar eroda în luna/lunile de stare de alertă, tot nu poate scăpa prea întreg din recesiunea previzibilă pentru finalul verii, toamnă. Așa că „șahiștii“ precum Rareș Bogdan, care se lăuda că a calculat toate mișcările și nu are cum să nu se ajungă la anticipate, caută noi soluții pentru a-i asigura partidului voturi suficiente la alegerile locale, oricând ar urma ele să aibă loc.

 

Luni, 18 mai 2020.

„Câteva organizații civice ale românilor din străinătate“ (conform g4media și altor organisme de presă independente, precum ziare.com sau Epochtimes) solicită premierului ca la alegerile locale să se poată vota prin corespondență și din diaspora.

Așa-zisele „organizații civice ale românilor din străinătate“ sunt Rezist Zürich, Rezist WMW, Rezistența din Diaspora și Rezist Lyon. Să ne lămurim: acestea nu sunt organizații, ci grupuri informale, fără identitate asumată, neînregistrate pe undeva așa cum sunt înregistrate ONG-urile. Aceste „organizații“ există doar pe Facebook, rareori au reprezentanți cu identitate reală și acționează grupat, cu ocazia unor anumite evenimente, oferind, grație serviciilor de informații, pretexte pentru diverse acțiuni, de la plângeri la Bruxelles la schimbarea legislației în folosul partidelor protejate de către Servicii.

În scrisoarealor deschisă, aceste organizații fără chip spun nici mai mult, nici mai puțin decât: „Stimate alegătoare, stimați alegători. Dacă aveți domiciliul sau reședința în străinătate, vă întrebați cum veți vota la alegerile locale și parlamentare. Astăzi nu știm cât de ușor ne va fi să mergem să votăm în țară“.

Pentru a rezolva problema asta, „organizațiile“ de pe epoleții angajaților SIE propun ca românii din diaspora să poată vota la alegerile locale prin corespondență.

Or, legea este foarte clară: la locale pot vota doar cetățenii cu domiciliul în localitatea în care votează. Sau care au viză de flotant în localitatea respectivă, obținută cu două luni înainte de data alegerilor.

Prin urmare, cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate nu pot vota la alegerile locale. Nici prin corespondență și nici altfel. Reședința, înscrisă într-un act oficial, echivalează cu o mutație în localitatea respectivă. A vota în altă localitate decât cea în care ai mutație reprezintă o fraudă electorală.

Nu e prima dată când politrucii și amicii lor din varii Servicii încearcă deturnarea votului, doar că, de data asta, ar fi trebuit să încerce mai puțin transparent. Căci, dacă ar da curs cererii ca la locale să se poată votaprin corespondență, Guvernul n-ar face decât să legalizeze frauda, în speranța obținerii de voturi.

Bine, n-ar fi prima dată, n-ar fi acesta primul guvern care ar face-o, dar parcă ăsta era guvernul pur, nepătat al României normale promise de către Klaus Iohannis.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. #1

    Si cand te gandesti ca in data de 8 martie a.c. primarul Ilie Bolojan il lansa cu mult fast pe candidatul PNL la Primaria Beius.

  2. #2

    În august fac 5 ani de când nu mai locuiesc în România. Nu plătesc impozite în România și nici nu am votat vreodată pentru alegerile organizate în România. Și ca mine fac majoritatea celor care nu mai locuiesc în România. Așa mi se pare normal, așa e logic. Restul e can-can.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale