Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

PNRR-ul pe înțelesul lui Cristian Ghinea

Zoom PNRR-ul pe înțelesul lui Cristian Ghinea

Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, responsabilul direct de alcătuirea Planului Național de Redresare și Reziliență al României (pe care, de cunoscător ce e, îl numea, la un moment dat, plan de reformă și reziliență), este extrem de sigur că proiectul trimis la Bruxelles va fi susținut de către Comisia Europeană fără a-i fi adusă vreo modificare și că România va obține toți banii pe care-i cere: 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi nerambursabile și 15 miliarde de euro sub formă de împrumut. Pe ce se bazează Cristian Ghinea? Pe nimic cert, ci, mai degrabă, pe faptul că până acum au fost deja aprobate, fără modificări, mai multe dintre planurile trimise. Este adevărat, doar că planurile deja susținute de către CE au fost trimise la timp, până la finalul lunii aprilie, și, în plus, cele mai multe dintre ele nu accesează și partea de împrumuturi, ci doar partea de granturi.

În aprilie, în loc să trimită planul finalizat, România a trimis la Bruxelles un draft. De fapt, Guvernul a crezut că ceea ce trimite este suficient, neînțelegând nimic din lecția primită în noiembrie, când CE a respins categoric PNRR-ul trimis de Guvernul Orban. Evident, nu era absolut deloc suficient. Observațiile Comisiei Europene se întindeau pe mai multe pagini decât avea primul plan întocmit de Ghinea. Mai mult, ignorând complet practica europeană, Ghinea și Cîțu au decis că se poate să trimită un plan prin care să ceară cu 12 miliarde mai mult decât maximul alocat României. La Bruxelles s-a lăsat, inițial, cu stupoare, dublată imediat de indignare. A fost nevoie ca însuși Cîțu să se deplaseze în capitala Belgiei pentru a i se aplica o urecheală zdravănă și pentru a fi retrimis la muncă. Serioasă, de data aceasta. Văzând proiectele României, Comisia Europeană a sugerat României să se limiteze la cele 14,2 miliarde de euro fonduri nerambursabile. Cocoș, Cristian Ghinea a spus că nu e cazul, că vom cere și întreaga sumă disponibilă pentru împrumuturi. Cu o întârziere de o lună, pe 31 mai, PNRR-ul românesc a fost trimis din nou la Bruxelles.

În timp ce începeau să apară, pe surse, nemulțumirile CE legate de noul plan românesc, începeau să apară și comunicatele oficiale legate de aprobarea planurilor altor țări.

Primul PNRR aprobat a fost cel al Spaniei. Spania va primi de la UE 69,5 miliarde de euro, numai fonduri nerambursabile, fără a fi cerut să acceseze și împrumuturile disponibile. Planul fiind aprobat, primele 9 miliarde vor ajunge în Spania în curând.

După Spania, a fost aprobat și PNRR-ul Portugaliei, care va primi 13,9 miliarde de euro în granturi, și împrumuturi de 2,7 miliarde de euro. Grecia, deja, are PNRR-ul aprobat: 17,8 miliarde granturi și 12,7 miliarde împrumuturi. În aceeași zi cu PNRR-ul Greciei a fost aprobat și cel al Danemarcei: 1,5 miliarde de euro, doar granturi. Au urmat: Luxemburg (93 de milioane de euro, granturi), Austria (3,5 miliarde, granturi), Slovacia (6,3 miliarde, granturi), Italia (68,9 miliarde granturi, 122,6 miliarde împrumuturi), Germania (25,6 miliarde, granturi), Letonia (1,8 miliarde, granturi), Franța (39,4 miliarde, granturi) și Belgia (5,9 miliarde, granturi).

Până acum, așadar, au fost aprobate doar 12 dintre Planurile Naționale de Redresare și Reziliență. În general, au fost aprobate cele care au cerut doar fondurile nerambursabile și cele care acordă tranziției verzi mai mult de 20% din fonduri, cât cere UE. Nici unul dintre planurile aprobate nu a fost negociat după depunerea sa oficială, la nici unul nu s-au adus modificări, statele deponente primind exact cât au cerut.

România nu se află, însă, în aceeași situație. Deja capitolul energie a provocat reacții puternice de la Bruxelles, cele 1,6 miliarde de euro aflându-se sub semnul întrebării pentru că întreg capitolul este o imensă schemă de ajutor de stat cu beneficiari deja cunoscuți. Mai sunt probleme și prin alte părți, Comisia Europeană având nenumărate nelămuriri legate de costurile umflate ale unora dintre proiecte.

Ministrul Ghinea a anunțat că joacă la ruleta PNRR cu demisia pe masă, iar dacă planul nu este aprobat așa cum a fost el trimis la Bruxelles, domnia-sa va părăsi ministerul. Septembrie, când este așteptat verdictul UE, nici nu mai este atât de departe.
Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale