Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Povestea unei condamnări incomplete

Zoom Povestea unei condamnări incomplete

Săptămâna trecută, într-o liniștită zi de marți, după amânări provocate de infectarea reală sau imaginară cu COVID a unora dintre participanți, s-a pronunțat sentința pe fond în dosarul finanțării ilegale a campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009. Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare cu executare pentru instigare la luare de mită și spălare de bani, Ioana Băsescu a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare pentru instigare la delapidare și instigare la spălarea banilor, Victor Tarhon, fost președinte al CJ Tulcea, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Au mai fost condamnați Ioan Silviu Wagner, pentru delapidare, 3 ani cu suspendare, și Gheorghe Nastasia, 6 ani cu executare pentru luare de mită.

În acest dosar, procurorii DNA

au urmărit doar două fire, nici alea foarte groase, din ceea ce ei înșiși recunosc a fi povestea mult mai amplă a finanțării campaniei electorale prezidențiale din 2009. Procurorii vorbesc despre un grup informal, coordonat de către Elena Udrea, care avea rolul de a colecta bani din teritoriu pentru a finanța cheltuielile de campanie ale lui Traian Băsescu fără ca aceste cheltuieli să fie trecute în scripte, fără să fie raportate Autorității Electorale Permanente. Or, în acest dosar, procurorii DNA s-au ocupat doar de două astfel de colectări, una făcută de la compania de stat Oil Terminal, alta de la o firmă privată din domeniul construcțiilor. Cu siguranță, au existat mult mai multe astfel de strângeri de fonduri ilegale, pe tot parcursul anului 2009, suma strânsă în faptele din dosarul încheiat pe fond săptămâna trecută reprezentând numai o mică parte din suma strânsă în 2009 la nivel național. Doar că procurorii aveau la dispoziție toate mijloacele legale pentru a cerceta, a lua urma banilor și a devoala o rețea mult mai vastă.

Ioana Băsescu a fost condamnată

după ce, în 2019, fostul său partener de viață, Giovanni Francesco, a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției, în același dosar, acceptând că prin firma sa s-a desfășurat o parte a operațiunii de colectare de bani de la Oil Terminal. O parte dintre banii luați de la compania statului român, pentru servicii inexistente de publicitate, au venit după încheierea campaniei electorale, așa că nu au mai fost folosiți pentru materialele publicitare ale lui Traian Băsescu sau pentru plata armatei de postaci, Francesco și Ioana Băsescu oferindu-și o excursie în Cuba. Astfel, nu doar că a fost finanțată ilegal campania electorală a președintelui, dar, din banii unei companii de stat, a mai fost finanțată și vacanța celei mai mari odrasle prezidențiale.

Celălalt fir al poveștii pe care

l-au urmărit procurorii este el însuși mai amplu, dar nici acesta nu a fost dus până la capăt.

Timp de mai mulți ani, Consiliul Județean Tulcea a lucrat la un proiect de reabilitare și extindere a drumului Tulcea-Murighiol-Dunavăț. Ca multe altele asemeni, proiectul era făcut, doar că nu găsea finanțare.

În decembrie 2008, Elena Udrea devine ministru al Turismului, unul dintre proiectele în care se implică fiind „Dezvoltarea turismului în Delta Dunării“. Victor Tarhon, ales președinte al Consiliului Județean Tulcea tot în 2008, este coleg de partid cu Elena Udrea, ambii fiind membri ai PDL. Datorită rezultatelor bune la alegeri, Tarhon ajunge și vicepreședinte al PDL. Relațiile sale cu conducerea centrală a partidului și cu membrii partidului ajunși miniștri se îmbunătățesc vizibil, iar proiectele CJ Tulcea, ce zăceau prăfuite prin sertare, încep să spere. Cu ajutorul Elenei Udrea, CJ Tulcea accesează rapid fonduri europene mijlocite de Ministerul Turismului și, ulterior, de cel al Dezvoltării. Astfel, sunt finanțate, în mandatul lui Victor Tarhon, drumul Tulcea-Murighiol-Dunavăț, drumul Triunghiul Mănăstirilor, miniportul turistic din Sfântu Gheorghe și amenajarea plajei Sulina.

Proiectul amenajării plajei Sulina a dus România în situația de infringement pentru încălcarea prevederilor de mediu. Astăzi, la mai bine de zece ani de la finalizare, construcțiile realizate în cadrul acestui proiect sunt semiabandonate, fiind întreținute minimal doar pentru a nu se degrada. Nu pot fi, însă, introduse în circuitul turistic, pentru că nu au toate autorizațiile necesare, în principal pe cele de mediu.

Drumul Tulcea-Murighiol-Dunavăț s-a aflat, de asemeni, pe lista celor șapte proiecte din fonduri europene care au dus la suspendarea temporară a finanțărilor europene, din cauza neregulilor financiare.

Proiectul drumul Tulcea-Murighiol-Dunavăț

este și cel din care s-a tras condamnarea pentru finanțarea ilegală a campaniei lui Traian Băsescu.

Pentru realizarea lucrărilor la acest drum a fost aleasă firma Glacial Prod, o firmă care, până la acel moment, nu avea realizări deosebite. Și totuși, s-a calificat cu succes pentru realizarea acestui proiect și, ulterior, a mai câștigat câteva proiecte în Tulcea, toate pe filiera decizională a Elenei Udrea.

Patronul firmei, Ivan Vasile, a fost cel care le-a declarat procurorilor că, la indicațiile lui Victor Tarhon, a plătit în 2009 peste 700.000 de lei unor firme, pentru servicii de publicitate fictive. În fapt, firmele respective au prestat servicii de publicitate pentru campania electorală și mai ales pre-electorală a lui Traian Băsescu. Procurorii nu au vrut să afle mai mult, deși aveau, totuși, ce afla. Nici Ivan Vasile n-a vrut să toarne mai mult decât era nevoie, pentru a nu se incrimina suplimentar.

Dar Glacial Prod a contribuit la campania lui Băsescu cu 700.000 de lei doar în 2009, un an în care lucrările la drumul Tulcea-Murighiol-Dunavăț nu erau nici finalizate, nici decontate. Drumul a fost inaugurat în 2010 și până în 2011 s-au tot făcut plăți pentru el. Mai mult, pentru că nu ajungeau banii de parandărăt, proiectul a fost suplimentat cu un pseudo-sens giratoriu în dreptul localității Mahmudia și cu o bandă de accelerare-decelerare care nu există nici în ziua de azi.

Surse din PDL estimau parandărătul obținut numai din acest proiect la 1,4 milioane de euro, dintr-o valoare totală a proiectului de aproximativ 20 de milioane de euro. Din acești 1,4 milioane pentru care Victor Tarhon a fost felicitat pe holurile partidului, știm deocamdată unde s-au dus 700.000 de lei. 400.000 de euro au fost, se pare, smântâniți pe drum de către un grup din jurul unuia dintre foștii vicepreședinți ai CJ Tulcea. Mai rămân, însă, destui bani despre care procurorii nu au vrut să afle nimic. Ca să nu-și complice inutil viața, probabil.
2 comentarii

 1. #1

  Fratele Băsescului: condamnat penal pentru trafic de influenta (promisiunea de a obține o soluție penală favorabilă) ;
  Fiica Băsescului: condamnată penal pentru furt;
  Colaboratoarea Băsescului (nu îi spunem amanta că este femeie măritată, cu copil): condamnată penal pentru furt
  Hoția este puternică în el, hoția este puternică în familia lui

 2. #2

  Vestita expresie care ne-a facut cu ,,democratie” ,,fa-te ca lucrezi” e vizibila si-n circul ,,condamnarii” elenei. ,,O fac praf mediatic”, unii o condamna iar ceilalti o dau scapata. Iar fumigena cu adunatul banilor pentru partid e frectie la piciorul de lemn. Sigur ca daca s-au baricadat toti (ca dupa masca) dupa sigla ,,partidului” asta nu inseamna ca partidul (persoana juridica) a inghitit miliardele de coco palmate de la ,,afaceristii romani” in ,,era basescu’’ ci e lesne de dedus si de gloata analfabetilor functional ca au fost impartiti ,,frateste” conform ,,ierarhiei”, se intelege. Sigur ca, din cand in cand, ,,la termen”, o sa o aduca pentru a fi aratata prostimii, dupa care e lasata sa-si duca traiul in huzur prin vreo insula exotica, pana la urmatorul tur. Si tot asa, prostimea credula punand botul si bucurandu-se ,,ca o executa pe fosta dictatoare”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Aș săruta leprosul

  27 septembrie 2022

  Ucraina, ca o boală de-origine divină, se-ntinde peste lume la bursa din New York. Piticu-i de cinci metri și doamna-i balerină. Chiril cică Metodiu e putinist și porc. Ascuns sub […]

 • Birocrația participativă

  27 septembrie 2022

  Europa, mai ales cea strânsă în Uniunea Europeană, a trecut într-o fază nouă de evoluție. După o istorie temporal dominată de autoritarism, monarhii ereditare și alte forme de guvernare complet […]

 • Tovarășul Klaușescu

  26 septembrie 2022

  „România merge bine şi economia românească creşte“, a zis Klaus Iohannis în plină criză a tarifelor la gaz și la electricitate, luîndu-i parcă vorbele din gură unui alt președinte. În […]

 • O lovitură de stat sentimentală, ratată în stil sud-american

  20 septembrie 2022

  Erai ca o soție de dictator, iar eu, cum te-am zărit, pe dată am declanșat revolta, visam să îți vîr soțul într-un mausoleu dar n-am fost Che Guevara, ci, vai, […]

 • Ce-ai făcut, Bobiță?

  20 septembrie 2022

  Las Fierbinți a lansat în conștiința publică două întrebări existențiale atât de profunde, că mii de ani vor trebui luminii să le-ajungă. Or fi mai multe, nu știu, dar astea […]

Ultimele articole
Editoriale
 • Aș săruta leprosul

  27 septembrie 2022

  Ucraina, ca o boală de-origine divină, se-ntinde peste lume la bursa din New York. Piticu-i de cinci metri și doamna-i balerină. Chiril cică Metodiu e putinist și porc. Ascuns sub […]

 • Birocrația participativă

  27 septembrie 2022

  Europa, mai ales cea strânsă în Uniunea Europeană, a trecut într-o fază nouă de evoluție. După o istorie temporal dominată de autoritarism, monarhii ereditare și alte forme de guvernare complet […]

 • Tovarășul Klaușescu

  26 septembrie 2022

  „România merge bine şi economia românească creşte“, a zis Klaus Iohannis în plină criză a tarifelor la gaz și la electricitate, luîndu-i parcă vorbele din gură unui alt președinte. În […]

 • O lovitură de stat sentimentală, ratată în stil sud-american

  20 septembrie 2022

  Erai ca o soție de dictator, iar eu, cum te-am zărit, pe dată am declanșat revolta, visam să îți vîr soțul într-un mausoleu dar n-am fost Che Guevara, ci, vai, […]

 • Ce-ai făcut, Bobiță?

  20 septembrie 2022

  Las Fierbinți a lansat în conștiința publică două întrebări existențiale atât de profunde, că mii de ani vor trebui luminii să le-ajungă. Or fi mai multe, nu știu, dar astea […]

 • Restrîngerea domeniului luptei

  19 septembrie 2022

  Cele șase turnuri de fum de la IMGB, ultimii martori ai industriei grele socialiste, s-au prăbușit vineri la pămînt, executate cu muniție adevărată. Cadavrele urmează să fie cărate cu basculantele […]