Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Prelații români îl primesc pe Papă cu buzunarele pline

Zoom Prelații români îl primesc pe Papă cu buzunarele pline

Până la apariția protestantismului, Biserica a fost asociată mereu cu fastul, luxul și bling-bling-ul. Vorbim despre capii Bisericii, fie că este cea catolică, fie cea ortodoxă. Nu toți preoții au dus-o mereu strălucit, nu toți au avut sau au mulți bani. Dar luxul înalților prelați a fost, mereu, exagerat și a provocat iritare. E suficient să-ți amintește trena de Lady Gaga a lui Teodosie Tomitanul (fost Snagoveanul) pentru a te întreba de ce, totuși…

În fiecare an,

cu datele actualizate, discutăm despre finanțarea cultelor de către stat. Finanțare care crește mereu, căci nu doar că preoții beneficiază și ei de majorările salariale. Și nu e vorba doar despre majorările salariale, ci și de sumele alocate anual pentru construcția, renovarea sau întreținerea lăcașelor de cult.

În 2019, statul alocă de la bugetul central 145.560.000 de lei pentru finanțarea lăcașurilor de cult. La această sumă se adaugă banii alocați de către primării. Nu toate primăriile au bani pentru biserici, dar unele nu se feresc să arunce fără număr. În București, de exemplu, PMB continuă să dea bani pentru Catedrala Neamului. Care este departe de a fi terminată.

Pe lângă aceste

30 de milioane de euro alocate pentru finanțarea lăcașurilor de cult, Guvernul mai varsă o sumă considerabilă pentru finanțarea salariilor clericilor.

Conform legii, Guvernul acoperă 60% din cuantumul salariilor personalului clerical, putând suplimenta până la 80% din salariul preoților sau al diaconilor, dar numai în parohiile mai sărace. Maximum 20% din parohiile din țară pot beneficia de acoperirea a 80% din salariile preoților de către stat.

Anul acesta, prin Legea bugetului de stat, pentru salarizarea personalului clerical statul alocă 660.840.000 de lei, adică aproximativ 140.527.600 de euro.

Salariile personalului de cult

din România sunt corelate cu cele ale personalului didactic. Astfel, sunt 10.991 de preoți, diaconi, pastori, vestitori, imami, rabini, cantori și oficianți de cult care primesc același salariu ca un profesor cu studii superioare. 3.040 sunt echivalați salarial profesorilor cu grad didactic I, 3.250 sunt echivalați salarial profesorilor cu grad didactic II, 2.440 câștigă cât un profesor cu definitivat, iar 2.261 câștigă cât un profesor debutant.

Alți 4.281 de români angajați ca personal de cult de către cultele din România nu au studii superioare, ei fiind echivalați salarial învățătorilor, educatorilor, maiștrilor-instructori cu studii medii. 663 primesc salariul unui învățător cu studii medii și grad didactic I, 784 primesc salariu echivalent cu cel al unui învățător cu studii medii cu grad didactic II, 1.690 au salarii precum învățătorii cu studii medii și definitivat, iar 1.144 au salarii la nivelul învățătorilor cu studii medii debutanți.

Pentru toți aceștia, statul acoperă minimum 60% din salariul brut.

Cei mai privilegiați sunt, însă,

clericii de rang înalt. Salariile acestora, mult mai mari decât cele ale preoțimii de rând, sunt plătite 100% de către stat.

Cel mai mare salariu al unui cleric din România este cel al Patriarhului României, care câștigă cât președintele Senatului sau cel al Camerei Deputaților. Astfel, din ianuarie 2019, salariul ÎPF Daniel este de aproape 24.000 de lei brut.

Mitropoliții și arhiepiscopii majori, 11 la număr în toate cultele recunoscute din România, primesc salarii echivalente cu cele ale chestorilor Camerei, respectiv aproape 22.000 de lei lunar.

22 de arhiepiscopi și șefi de cult primesc salariu echivalent cu cel al unui ministru, deci apoape 22.000 de lei lunar, la rându-le.

În total sunt 1.385 de prelați ale căror salarii sunt plătite integral de către stat, de la Patriarh și până la stareții mănăstirilor.

La personalul de cult se adaugă

personalul neclerical. Statul plătește, prin intermediul autorităților locale, contribuții pentru salarizarea personalului neclerical al cultelor din România. Astfel, există 19.899 de persoane angajate de către culte drept personal neclerical, iar contribuția statului la salarizarea acestor angajați ai cultelor este, lunar, de nivelul salariului minim pe economie. Prin urmare, pe lângă cei 660.840.000 de lei plătiți de stat pentru salariile personalului de cult, tot statul, dar din bugetele autorităților locale, mai plătește 41.389.920 de lei pentru salariile personalului neclerical.

Adunând aceste sume, descoperim că, în 2019, statul român finanțează cultele cu minimum 847.429.920 de lei, respectiv aproape 0,09% din PIB-ul României din 2018.

3 comentarii

 1. #1

  De ce, eu, ateu convins, trebuie sa platesc salariul unui preot, care mai si “taxeaza” (separat si fara acte) pentru “prestatie”?

  • #2

   Pai pe logica asta, de trebuie eu, contribuabil cinstit, sa platesc salariul parlamentarului care ma fura, de ce trebuie sa platesc salariul politistului care nu ma apara , a medicului care nu ma trateaza , ba ma taxeaza (separat si fara acte ) pentru ”prestatie”.?

 2. #3

  De-asta nu va exista niciodată separarea între stat și religie (sau impozitarea celei din urmă).

  O dată, pentru că religia va fi finanțată de afară.
  A doua oară, pentru că dacă religia e impozitată, atunci reprezentanții religioși sunt eligibili pentru participarea în funcții publice, participarea mult mai perseverentă în economie și consolidarea teocrației.

  Așa că, asta-i situația…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • O beție cu Marx

  26 mai 2020

  Un fermier german a încercat să se joace de-a Tarkovski cu naivii culegători de sparanghel din Ferentari, refăcînd pe plantația sa scena tulburătoare din filmul Solaris în care cosmonautul pierdut […]

 • Bătrînii noștri mor de tineri

  26 mai 2020

  Nu mai e mult și vom auzi cum a învins Klaus Iohannis epidemia de coronavirus. „Eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de […]

 • Conspirația incompetenților

  26 mai 2020

  România funcționează în virtutea inerției. Nu de azi, de ieri, ci aproape dintotdeauna. Mulți dintre concetățenii noștri, cam 2,5 milioane, cred că România e Bucureștiul. Alții cred că România e […]

 • Mozart pe colivă

  19 mai 2020

  Ca oaia bearcă ce-și ține coada iluzorie pe sus, Guvernul României le-a dat austriecilor o lecție de demnitate națională săptămîna trecută, obligîndu-i să trimită un tren special pentru româncelecare-i șterg […]

 • O nouă stafie bîntuie România: propaganda rusă

  19 mai 2020

  Propaganda rusă, poreclită uneori “propaganda pro-rusă”, e o specie eliberată recent pe piață, într-un moment în care anticorupția s-a demonetizat, Ciuma Roșie a trecut în Opoziție, iar pericolul maghiar, folosit […]