Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Profetul și Daniela

Zoom Profetul și Daniela

Lui Silviu Brucan îi plăcea democrația doar atunci cînd avea el un ce avantaj de pe urma ei. Altfel îi surîdea să taie și să spînzure, chiar și la bătrînețe. Era inteligent, dar nu atît cît își închipuia, și în orice discuție voia să fie vioara întîi: dădea de înțeles că știa mai mult decît spune.

Din cînd în cînd, Brucan era invitat la biroul din București al Europei Libereca să-și mai dea cu părerea la microfon despre politică.

În ciuda reputației sale, consolidatăcu brio în ultimii ani, că cerea mulți bani pentru ce avea de zis, Brucan nu punea condiții financiarela Europa Liberă. Venea pur și simplu, din recunoștință că după Scrisoarea celor șase, din 1989, la Europa Liberă se vorbea des despre el, despre domiciciul său obligatoriu și mai ales despre dorința lui Ceaușescu de a-i veni de hac. Singura lui dorință categorică era să-l ia o mașină de acasă și să-l ducă după aceea pe unde avea treabă.

Spre deosebire de BBC-ul din București, Europa Liberă n-avea mașină de serviciu. Pentru invitați foloseam taxiuri. Managementul luase această decizie după ce mașina postului făcuse un accident la Moscova de pe urma căruia contribuabilul american plătise mari despăgubiri.

În ziua aceea de vară am trimis un taxi să-l aducăpe Silviu Brucan pe strada Eminescu, unde era redacția. Cînd a ieșit din studio, l-am întrebat dacă avea ceva împotrivă să se ducă acasă în mașina soției mele, oLada. Daniela îi fusese studentă timp pe un an la cursul de socialism științific de la Medicină. I se păruse singurul profesor care vorbea normal, chiar deschis, cu studenții la această materie, greu digerabilă.

Cînd a văzut-o pe Daniela, Brucan și-a adus aminte și cum o cheamă, și în ce an îi fusese studentă. A acceptat zîmbitor invitația. Cînd a văzut mașina, m-a întrebat cum se interpretează acolo, adică la managementul american al Europei Libere, că soția șefului biroului din București conduce și acum un automobil sovietic. În nici un fel, i-am răspuns. „Ciudat!”, s-a pronunțat Brucan. Apoi a întrebat-o pe Daniela cum îi merge. Ei, nu automobilului. Ea, atentă la volan: „Satisfăcător!”.Dar de ce mai conducea o Lada?Fiindcă funcționa bine. „Părinții tăi cu ce se ocupă?”, a continuat s-o iscodească Brucan. „Sînt pensionari, ingineri. Și mama v-a fost studentă.” Și ea ce zicea? „Că ați vrut s-o dați afară din facultate”, i-a răspuns politicoasă Daniela. Brucan a rîs scurt: „Alte vremuri!”.

A urmat o tăcere lungă, pînă am ajuns în Dămăroaia, în fața casei lui Brucan. Cînd să se dea jos din mașină, Brucan, zîmbitor, către Daniela: „Dacă voiam eu s-o dau afară pe mama ta din facultate, o dădeam!”.

Daniela nu i-a povestit soacrei mele schimbul ei de replici cu fostul lor profesor de socialism. Dar de atunci, cînd duminica la prînz, la PRO TV, începea emisiunea profețiilor despre trecut, cu Brucan în rol de profet, schimba canalul.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  Socanta asemanare cu Orson Welles

 2. #2

  Saul Bruckner, deh…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cinci ani de singurătate

  12 noiembrie 2019

  “Politicienii sînt ca scutecele. Trebuie schimbați des și din același motiv.” Vechiul aforism, atribuit lui Mark Twain, n-are trecere la români. Președintele României se schimbă doar o dată la zece […]

 • Barna, puntea suspinelor

  12 noiembrie 2019

  USR, alături de PLUS, părea să se poată transforma într-un partid important. Nu atât de important încât să conducă, prea curând, singur, dar suficient de important încât să înceapă să […]

 • Cum am ratat eu scaunul cu patru picioare de la Cotroceni

  5 noiembrie 2019

  După ce ani de zile și-a înmuiat batistuţa de la piept într-o esență de patchouli extrasă din brînza neaoșă de burduf, naţionalistul de operetă Rareș Bogdan și-a imaginat că țara […]

 • Președintele pe care l-am pierdut

  5 noiembrie 2019

  Așa sînt mereu zilele dinainte: însorite și nepăsătoare. Nimic nu arată că ne confruntăm cu involuția speciei prezidențiale și cu abisul celor cinci ani care vin gata irosiți. Să ni-l […]

 • O șansă istorică

  5 noiembrie 2019

  A fost nevoie de 30 de ani pentru ca Ludovic Orban să primească și el o șansă reală în politica mare. Chiar dacă, de-a lungul vremii, șanse a mai avut, […]