Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Promisiunea trece, candidatul rămâne

Zoom Promisiunea trece, candidatul rămâne

Nu mai e o noutate pentru nimeni care n-a fost ușor criogenat în ultima perioadă că între 2012 și 2016 au trecut patru ani. Adică exact un mandat complet pentru parlamentarii României, aleși pe finalul lui 2012 prin votul liber exprimat al cetățenilor patriei. Cu 24 de ore înainte de ora 7,00 a zilei de 9 decembrie 2012, nici un politician nu a mai putut promite nimic în public. Dar între 9 noiembrie și 8 decembrie, ora 7,00, promisiunile electorale au curs râuri-râuri. Despre ele și despre cât de respectate au fost vom vorbi foarte pe scurt în cele ce urmează.

 

De departe, senzația anului

electoral 2012 a fost USL. Uniunea Social Liberală, formată din unirea aproape nefirească dintre PSD și PNL, promitea să radă absolut tot în alegeri. USL avea deja guvern din primăvară, de după dărâmarea prin moțiune de cenzură a Guvernului Ungureanu. USL câștigase detașat alegerile locale, iar în vară scosese la vot, pentru demiterea lui Traian Băsescu, peste șapte milioane de oameni. Alegerile parlamentare se anunțau a fi o simplă formalitate, urmând să stabilească doar dacă USL va reuși, după redistribuire, să obțină majoritatea necesară modificării Constituției sau va fi nevoită să facă mici compromisuri pentru a controla două treimi din Parlament.

Rezultatele votului din 9 decembrie au fost șocante chiar și pentru susținătorii USL. Cu 66% din numărul deputaților și 69% din numărul senatorilor, USL nu mai avea nevoie de nici o alianță pentru a-și realiza cea mai importantă promisiune: schimbarea Constituției. Dar drumul până la final de mandat e lung, iar promisiunile, planurile și alianțele se mai schimbă pe parcurs.

 

Schimbarea Constituției,

cum spuneam, a fost cea mai importantă promisiune a USL. Era nevoie de această schimbare, ni s-a spus, pentru a scăpa România de un nou potențial Băsescu, un președinte care să interpreteze legea fundamentală după bunul plac, mereu în interesul lui. Cu excepția celor care, cum aminteam la început, ar fi stat olecuță la criogenare din 2012 până azi, ceilalți știm că nu s-a schimbat nici o Constituție și nici nu se mai pune această problemă în viitorul apropiat, proiectul fiind la fel de dispărut în ceață cum este și gloriosul fost președinte al Comisiei parlamentare pentru modificarea Constituției, Crin Antonescu. Aplauze, urale prelungite. Ce mai contează că asta a fost singura șansă reală de a schimba Constituția pentru o lungă perioadă de acum înainte, căci o asemenea majoritate Parlamentul României nu va mai cunoaște prea curând. Domnule Antonescu, stați liniștit, în definitiv n-are nimeni ce să vă reproșeze. Ați făcut tot ce-ați putut. Doar că ați putut, mereu, foarte puțin.

 

Bun, să spunem, totuși,

că nu Constituția îi preocupă pe cei mai mulți, ci alte lucruri, mai pământene. Ce ziceți de autostrăzi? Să ne uităm în lista promisiunilor făcute de USL în 2012. Așa, așa, olecuță de răbdare… Am găsit: “Finalizăm autostrada București‐Arad, pentru a lega România de Europa; finalizăm Autostrada Transilvania; finalizăm autostrada București‐Ploiești‐Brașov; demarăm proiectul Autostrăzii de Sud București‐Alexandria‐Craiova‐Drobeta‐Tr. Severin‐Timișoara; finalizăm centura București la profil de autostradă”.

Ei? Așa promisiuni n-a mai îndrăznit nimeni să facă, în nici una dintre campaniile electorale de până acum. Dar sondajele erau generoase chiar și înainte de a fi lansate, pe stadion, în mijlocul mulțimii, aceste vorbe-n vânt. Căci dacă ne uităm cu atenție pe harta autostrăzilor românești, nu, nimic din ce este trecut aici nu s-a finalizat. Nu doar că nu s-a finalizat, dar unele nici măcar n-au început. Azi trebuia să existe autostradă între București și Brașov. Nu există. Între București și Arad. Nu există. Și tot așa. Și dacă tot nu avem o Constituție nouă, care, eventual, să fi permis legalizarea prostituției, la ce bun să fi făcut autostrăzi în parcările cărora prostituatele ar fi continuat să încalce legea?

 

Conform promisiunilor USL,

la data la care vorbim România ar fi trebuit să fie electrificată în proporție de 100% (față de 90%), iar 90% din localități ar fi trebuit să aibă canalizare, față de doar 62%. Ați ghicit, nici asta nu s-a făcut.

Cum nici cele opt spitale regionale nu s-au construit și dotat, nici infrastructura feroviară nu s-a schimbat deloc în bine, iar lista nerealizărilor e la fel de lungă ca lista votanților care au dat USL, în 2012, puterea aproape totală.

 

E drept, ceva din promisiunile din 2012

s-a realizat. TVA-ul a ajuns la 20%, TVA-ul pentru alimente a ajuns la 9%, iar asta se simte în buzunare. S-a redus CAS-ul, a crescut salariul minim. Dar cam atât. Fluturașii electorali stau și acum mărturie că USL nu și-a îndeplinit nici măcar 15% din promisiunile făcute în 2012.

Căci USL nu mai există, oricum, din 2014. Dar partidele care o alcătuiau există, trăiesc și se pregătesc din nou de alegeri. Au noi promisiuni, noi fluturași de împărțit, aceleași minți de sucit. Când vă mai întâlniți pe stradă, prin piețe sau pe scara blocului cu membri ai PSD, PNL, ALDE sau PMP (da, și PMP a fost membru al USL, prin UNPR-ul absorbit de curând), întrebați-i nu ce promisiuni noi au de făcut, ci dacă nu i-a usturat fundul când s-au șters la el cu cele de acum patru ani.

Pe membrii USR nu-i întrebați nimic. Ei n-au făcut promisiuni. Și nici nu vor face. Ei n-au alt program decât acela de a fi altfel și victime ale celorlalți. Peste alți patru ani, lor n-o să le putem reproșa că n-au făcut nimic din ceea ce au promis căci, chiar dacă oricum nu vor fi făcut nimic, au scuza că n-au mai apucat să promită, fiind prea ocupați să cerșească milă.
Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. #1

    Alianță PNL-Usr va fi altceva,zici dumneata?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale
bijuterii argint