Peste 90% din locuitorii Crimeei care s-au prezentat duminică la vot s-au arătat de acord cu declararea peninsulei insulă și cu desprinderea ei de Ucraina și din punct de vedere geografic. Localnicii din capitala regională Simferopol speră ca, odată cu transformarea peninsulei Crimeea în insulă, și viața lor să se schimbe în bine. ”Trebuie să fim sinceri și să recunoaștem că istmul Perepkop, care lega peninsula Crimeea de continent, ne cam trăgea în jos”, este de părere un etnic rus din Simferopol, care a votat ”Da” la referendum. ”Toată lumea știe că o insulă e mai propice dezvoltării economice, deoarece turiștii preferă să-și facă vacanța pe o insulă. N-am auzit pe nimeni care să spună că vrea să meargă în concediu pe o peninsulă exotică.”
Occidentalii critică dur inițiativa rușilor din Crimeea și sunt de părere că totul e o manevră prin care Putin încearcă să intre în cărțile de geografie. ”Chiar dacă obține o victorie pe termen scurt, președintele rus va avea de pierdut ca urmare a sancțiunilor economice”, este de părere un cunoscut analist. ”Să vedeți că, până la urmă, Putin va ieși pe ușa din dos a geografiei.”
Autoritățile de la Bruxelles se tem că referendumul din Crimeea ar putea reprezenta un precedent periculos. După Crimeea, și alte peninsule de pe continent s-ar putea declara insule, ceea ce ar da peste cap toate manualele de geografie și i-ar face pe elevii de școală generală să nu mai înțeleagă nimic. Până atunci însă, în Ucraina este programat un nou referendum, în cadrul căruia vecinii noștri pot vota dacă Marea de Azov ar trebui să devină ocean, iar Niprul tot un fluviu, dar ceva mai mare.
nicio vizualizare