Încercarea de zbor orbital al primei rachete românești a fost zădărnicită. EcoRocket zace la sol, în hangarul din Rîmnicu Vîlcea, cu finanțările înghețate, cu logistica de suport deconectată și cu echipa de constructori dezumflată. Autoritățile române i-au frînt elanul, blocîndu-i pur și simplu lansarea. Asociația Română de Aeronautică și Cosmonautică (ARCA), compania care a vrut să trimită un produs românesc în cosmos, a fost scoasă din joc. „Nebunii“ au fost puși cu botul pe labe. Se jubilează la Agenția Spațială Română și la Ministerul de Externe. Nimeni nu va mai tulbura de acum încolo scurgerea birocratică a banilor de la stat spre proiecte moarte.
Să ne aducem aminte că ARCA
e o companie privată înființată de ingineri români pasionați de zbor, care a construit și a încercat să trimită în spațiu prima rachetă românească, folosind resurse private. Cu o istorie îndelungată și un palmares bogat, cu opt misiuni efectuate, ARCA s-a zbătut să lanseze spre cer tot felul de obiecte zburătoare, de la baloane stratosferice și avioane supersonice la rachete experimentale. Lipsa banilor și costurile astronomice ale tehnologiei spațiale au făcut ca proiectele lor să arate aproape mereu ca niște machete, dar ambiția echipei nu s-a împiedicat în criza de materiale. Oamenii și-au susținut conceptele, le-au zburat atît cît le-a permis bugetul și au produs un flux de știri care n-a fost pe placul mastodontului de stat ROSA (Agenția Spațială Română), care toacă bani de la buget dînd muștele afară.
Așa a apărut ideea că cei de la ARCA sînt amatori, impostori, că își fac publicitate ca să încaseze bani. Numai că, dacă te uiți în bilanțurile lor contabile, lucrurile stau pe dos. Oamenii se zbat într-o penurie totală, lucrează în subfinanțare cronică și reușesc, cu toate astea, să pună pe picioare o microindustrie aerospațială cu proiecte, produse, salarii și angajați.
Dumitru Popescu, șeful ARCA, e acuzat de multe. În primul rînd, de nebunie. Apoi de incompetență și de fapte penale. O comunitate de troli organizată în jurul ROSA îl împunge, superior, pe tema științifică: EcoRocket nu poate zbura, e o formulă imposibilă. Nici unul însă nu e de acord să i se dea voie să încerce. Nimeni nu vrea să afle dacă EcoRocket zboară sau nu și, astfel, să se vadă cît de reală e nebunia lui Popescu.
Ca să nu fie nici un risc, ca nu cumva racheta nebunului să zboare și să facă de rîs ROSA,
Ministerul Afacerilor Externe a blocat lansarea. Bogdan Aurescu e amic cu masonul Marius Piso, directorul ROSA, așa că ARCA a primit de la MAE un aviz negativ pentru lansarea programată în aprilie 2022. Cu alte cuvinte, MAE, care trebuia să înștiințeze statele vecine că din dreptul Costineștiului se face un zbor suborbital cu o rachetă civilă, n-a înștiințat pe nimeni, sub pretext că ARCA nu avea celelalte avize de la autoritățile românești.
Ei bine, avem documentele necesare să spunem că MAE a mințit de-au înghețat apele
Sîntem în posesia tuturor avizelor și protocoalelor semnate de ARCA cu Statul Major al Forțelor Aeriene, Statul Major al Forțele Navale, ROMATSA și Autoritatea Aeronautică Civilă. MAE a mințit cînd a spus că ARCA nu are aceste acorduri semnate, iar în MAE se știa că, de fapt, nu există nici o intenție ca misiunea de zbor să fie realizată. Surse din interior au afirmat răspicat că zborul a fost blocat „de sus“. Prin urmare, în timp ce se făcea că se interesează de documente, MAE dădea dispoziții părții tehnice să pună racheta cu botul pe labe.
De altfel, MAE reia minciuna și într-un drept la replică trimis redacției Cațavencii (care a scris acum două săptămîni despre blocarea zborului).
Iar conspirația birocratică s-a extins. Lipsind avizul MAE, ROMATSA s-a răzgîndit și a refuzat să reacorde dreptul de zbor pe care l-a acordat cu un an în urmă. Așa, cercul s-a închis.
ARCA a fost înconjurată de o haită instituțională pusă pe rele,
care i-a epuizat resursele cu amînări și răzgîndiri. S-a sufocat în costuri operaționale, căci nu poate nimeni aștepta o lansare la nesfîrșit.
În această poveste tristă de primăvară, în care i s-a sucit gîtul unei frumoase și simple încercări, unei posibile premiere ce ar fi stîrnit interesul industriei spațiale europene și ar fi deschis calea unor investiții, se cunoaște criminalul. Statul, care ar fi trebuit să încurajeze, ba chiar să finanțeze un asemenea proiect (așa cum fac alte state), a permis unor angajați cu comportament securist să distrugă elanul unui grup privat de entuziaști.
Racheta noastră dacică nu va mai zbura din România. ARCA a decis să-și mute încercările peste hotare. Așa că, dacă o fi să zboare pînă la urmă, racheta românilor va fi bulgărească.
Sa le fie invatatura de minte și la alții! Dacă ești destept, n-ai ce cauta ca aemenea proiecte in România, la noi vii și tu cu o pista de biciclete de vreo 200000 de euro pe km nu cu rachete.
Prestigiu și rachete ne trebuie nouă?!
..hey, eu zic ca e mai bine pentru sanatatea lor si a celor din jur ca nu zboara racheta. Amestecul de peroxid si hidrogen (Popescu a inventat roata) poate da rezultate foarte nastrusnice daca nu stii ce faci. De exemplu startul precoce la numaratoarea inversa cind s-a desprins und furtun de alimentare. Asta n-a fost o „problema” incercarea a fost catalogata ca „reusita”. Iti faci cruce cind auzi asa ceva.