Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Rămășițele silei

Zoom Rămășițele silei

Printre domeniile pe care le tot reformează politicienii români de 26 de ani încoace se numără, știm deja, învățământul, sănătatea, finanțele și, desigur, diplomația. Căci diplomația, se știe, este cheia noastră spre broaștele marilor cancelarii ale lumii. De la reformă excesivă, diplomația românească a ajuns atât de performantă, încât dacă nu-și planifică o vacanță în Florida, Klaus Iohannis aproape că nu are ocazii să iasă din țară ca reprezentant al României. Poate vă mai amintiți episodul recent în care, ajuns în Bulgaria ca să semneze un tratat, președintele României s-a trezit că diplomații cei reformați nu discutaseră prea aplicat cu omologii bulgari și că, de fapt, ceea ce trebuia doar semnat și parafat nu fusese tras în aceeași bandă. Cum ziceam, reformă totală.

Și n-ar trebui să ne mire chestia asta, câtă vreme în sediul Ministerului de Externe, într-unul dintre birourile direcției de personal, acum câțiva ani trona la loc de cinste o hartă geopolitică a lumii pe care URSS încă mai exista. Și nu, nu era nici glumă, nici aroganță și nici vreun memento istoric. Oamenilor ălora pur și simplu nu le păsa că lumea s-a schimbat în ultimii 26 de ani. Pentru ei leafa e aceeași, scopul rămânând neschimbat: acela de a prinde un post peste graniță, dacă se poate cât mai bine plătit și cu cât mai puține obligații. Asta cu reprezentarea țării lăsați-o în seama altora, că, oricum, avem Internet și nu mai e nevoie de diplomați. Tot ce trebuie să știe străinii despre România află de la Lucian Mîndruță și de la Tony Poptămaș.

Așa că, dacă tot a ajuns diplomația românească un pretext pentru sinecuri și cimitir al dinozaurilor care mai consideră că trebuie să fie răsplătiți pentru servicii imaginare aduse națiunii, de ce n-am trimite în țări de importanță mai mică oameni care să nu facă aproape nimic pe bani buni? Adică, deh, dacă l-am trimis pe Mihalache la Londra, ce mai contează cine ne reprezintă la Bangkok sau la Manila?

Căci, de ani de zile, soarta ambasadelor României din țările Asiei de Sud-Est este lăsată pe mâna unor oameni ale căror singure calități se află în spatele zidului căzut cu zgomot în decembrie 1989.

După ce, o vreme, a fost consul general al României la Los Angeles, Mihai Bujor Sion a luat, din 2009, calea Asiei, unde a devenit mai întâi însărcinat cu afaceri ad-interim în Thailanda și, mai apoi, însărcinat cu afaceri ad-interim în Filipine. Nu ambasador plin, fiindcă pentru această funcție ar fi trebuit să treacă prin comisiile parlamentare de specialitate și ar fi trebuit să fie aprobat de către președintele României. Ceea ce, în cazul domnului Sion, ar fi fost imposibil. Cel puțin sub ultimii doi președinți ai României. Căci sub domnia primului președinte post-decembrist, Mihai Bujor Sion era pe cai mari. Fiind omul care l-a adus cu propria-i mașină la Televiziune pe Ion Iliescu, Mihai Bujor Sion a avut mereu o relație privilegiată cu urmașul în scaunul de președinte al lui Nicolae Ceaușescu. Urmaș, la rându-i, al fostului șef al secției Presă a CC al PCR și fost șef al Radiodifuziunii Române, Mihai Bujor Sion a fost luat în grijă de către Ion Iliescu la moartea prematură, într-un accident de avion, a tatălui său biologic. Grijă care a continuat peste ani, când MBS a devenit consilier al lui Ileiscu în CFSN și, mai apoi, șef al Cancelariei Prezidențiale sau consilier prezidențial pe probleme economice.

În 1978, Mihai Bujor Sion a fost recrutat de Securitate, pentru a furniza informații despre anturajul său în care se găseau mulți cetățeni străini, în special din Olanda. Colaborarea cu Securitatea a fost abandonată în 1981, dar a fost reluată în 1982, când Mihai Bujor Sion lucra la Biroul Comercial al Ambasadei Thailandei la București. Abandonată din nou în 1984, colaborarea cu Securitatea a fost iar reluată în 1987, când “Mișu” s-a angajat să furnizeze informații despre colegii din ambasada Thailandei la București. Probabil că autoritățile de la Bangkok s-au bucurat nespus în momentul în care au aflat că, pe post de ambasador, statul român le trimite un fost colaborator al Securității, albit, totuși, de CNSAS și de prietenii săi din sistem, care le spiona ambasada înainte de 1989.

Și, totuși, prin ceva s-a remarcat Mihai Bujor Sion de insistă autoritățile române să-l plimbe prin posturi echivalente celui de ambasador, care-i aduc în jur de 40.000 de euro anual din salariul plătit de contribuabilul român: a încercat să tragă în piept statul cu suma de 100.000 de euro pe care o datora drept chirie pentru vila din Primăverii și, la 60 de ani, și-a tras o soție cu 35 de ani mai tânără, aleasă pe sprânceană dintr-un show de televiziune. Dacă nici pentru asta nu merită să-l ținem aproape ambasador pe banii noștri, atunci chiar suntem niște încuiați.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Articol super !!! Trist e faptul ca cei unde sint “detasati” asemenea figuri…nu sint informati asupra acestor mafioti…e atit de simplu.si atitb de eficace….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cel mai primejdios drum

  11 mai 2021

  Marele explorator care a călcat pe spinarea aligatorilor din mlaștini, dansînd pe buza prăpăstiilor cu rucsacul în spinare, înfășurat în voalul de zăpadă al miresei din Kilimanjaro, după ce a […]

 • Baroni, aruncați armele!

  11 mai 2021

  La parastasul ursului Arthur nu s-a auzit nici un bocet pesedist. Nici liberalii și nici ungurii nu s-au grăbit să-și tragă mucii la căpătîiul splendidei fiare. Toți iubitorii de natură […]

 • Vaccinații über alles

  11 mai 2021

  Bâjbâim neputincioși încă de la începutul lui 2020, în încercarea de a găsi un dușman cât de cât decent. Să fie măcar vizibil, să-l putem fotografia, filma și expune public, […]

 • De ce e mai coruptă stînga decît dreapta

  4 mai 2021

  Cine a furat mai mult: PDSR-ul lui Ion Iliescu în lungul și înverșunatul lui jaf din anii ’90 sau CDR-ul lui Constantinescu în haotica guvernare din anii 1996-1999? Cine s-a […]

 • Emasculata concepție

  4 mai 2021

  De ce se ratează complet partidele și politicienii așa-zis noi atunci când ajung la putere sau în apropierea ei? E o întrebare pe care uneori nici măcar nu vrem să […]