Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Rânjetul ca realizare

Zoom Rânjetul ca realizare

De patru ani și jumătate, de când este președintele României, Klaus Werner Iohannis nu a făcut nimic. Dar nimic.

Dacă nu ați privit niciodată nimicul în ochi, încercați să vă holbați la președintele țării. În spatele acelor ochi blonzi și sclipitori e Universul întreg. Te pierzi, pur și simplu. Nu e nimic, și totuși e. O sete care-l soarbe. E un adânc asemine. Tăcerii celei oarbe.

Recunosc,

nu l-am votat pe Klaus Iohannis. Nu-mi plăcea de câteva zeci de ani, nu era ceva nou. Dar nu l-am votat și l-am votat în același timp. În primul tur am votat, ca întotdeauna, cu propunerea UDMR. Așa votez eu din 1996 în primul tur al prezidențialelor. Sper ca, într-o zi, să avem președinte maghiar. N-o să se întâmple, dar eu recidivez, la fiecare patru-cinci ani. În turul doi al prezidențialelor din 2014 am votat cu Iohannis. Dar am votat și cu Ponta. Cum ar veni, mi-am anulat votul. Îmi pare rău. Ar fi trebuit să votez doar cu Ponta. Ne-am fi distrat, dacă votul meu ar fi contat. Măcar știam cine, cum și de ce îl mânuiește. Dar n-a murit democrația românească doar din atât.

Ponta, cu curul

lui mare, că de-abia încape în scaunele Sparco ale mașinii de raliu, este, totuși, om. Uman, umanoid. Cum vreți sau nu vreți.

Klausie, însă, este unul dintre roboții pe care Dumnezeu i-a trimis pe Pământ pentru a ne testa.

Iar noi am picat testul, cu brio.

În 2014, toamna târziu,

R2-D2 ne-a promis că, așa cum a învățat el de la bunelu’, ceasornicarul, ne va desface, reface și ne va pune pe linia de plutire. Poți să contrazici în materie de plutire un om care a reglat flotoarele din băile a șase case? Poți? Poate voi. Dar eu, care miros competența de la patru-cinci kilometri, nu mă bag.

Totuși, de când a fost ales

ca președinte al pasului cu pas, ca reprezentant al unei altfel de politici, Klaus Iohannis nu a făcut nimic. Următoarea lui carte, că tot are chef de scris, ar trebui să se cheme fix așa: Nimic după nimic. Dar programatorii lui nu au atât de mult umor.

Din 2014 și până azi,

Klaus Werner Iohannis a provocat mai multe sincope guvernamentale decât orice alt președinte anterior. Și tot nu i-a fost suficient.

În spatele ochilor sticloși, de robot binecrescut, stă atâta ură cât nu vor putea maneliștii să descrie vreodată. Dar asta, ne place sau nu, pe noi nu ne ajută. Ca țară.

După Băsescu

aveam nevoie de un președinte din afara sistemului, care să ne panseze și să ne unifice, care să ne dea un alt proiect de țară decât EBA. N-a fost să fie.

Ne-am trezit cu un june al Sibiului a cărui primă grijă a fost să cheltuiască banii pe armament. În țara în care copiii încă mor înecați în gropile cu căcat de lângă școli, impropriu numite toalete. Bravo, dom’ profesor. Din banii deja plătiți Raytheon pentru rachetele Patriot dintre care nici măcar una nu a ajuns în România, modernizam zeci de școli. Poate chiar sute. Dar de ce să o facem?

Firma strategului de campanie al lui Klausie, Felix Tătaru pe numele lui, nu are contract de consultanță cu firmele care construiesc WC-uri decente pentru școlile de la țară. Dar, ce să vezi, are cu Raytheon! Ia-ți o rachetă Patriot în drum spre groapa cu căcat în care vei muri, copile!

3 comentarii

 1. #1

  Credeam ca te-ai “retras” din redactie. Se vede ca nu prea…..
  Aferim!!!

 2. #2

  O descriere plastica a unei crude realitati, Nu numai ca ne uraste, dar ne si dispretuieste la greu.

 3. #3

  Si la ce ne-ar folosi sa avem un presedinte ungur daca aceste popoare sun incompatibile?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]

 • Încă puțină cenzură, că nu dați de la voi

  30 iunie 2020

  De ani de zile, Facebook, cel puțin, acționează arbitrar și nejustificat într-un demers constant de amuțire a vocilor care nu respectă comoditatea politică. Dar nu este de ajuns, se pare, […]

 • Plai cu boi

  23 iunie 2020

  Cînd dăm și noi orbește în gropi, apelăm la postumele buruienoase ale tutorelui nostru suprem, Mihai Eminescu, la micile bijuterii fără perdea, comise cu autoironie prin hîrtoapele existenței sale năprasnice: […]

 • Păcănele mii și stele făclii

  23 iunie 2020

  E mare urgență să fie ajutate două ramuri economice, zice Guvernul: HoReCa și păcănelele. HoReCa apare în pozele cu premierul și cu președintele. Are cînd chipul măsliniu al libanezului Murad, […]