Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Rece is going!

Zoom Rece is going!

Există oameni și există concesionari în Delta Dunării.
Uneori ei se confundă. alteori sunt lucruri complet diferite.

În mod cert, însă, pe Traian Rece aceste două calități, pe care încearcă să le contopească în aceeași persoană greu de agreat, îl copleșesc.

Traian Rece ar vrea
să fie concesionar, ființă, revoluționar, vedetă B1 tV, rebel, haiduc. probabil că Traian Rece, în visele sale umede, ar vrea să fie Terente.

Dar, culmea, nu e.

E un ființ mic, meschin și negru. În ceru’ pungii. Care se crede regele, împăratul lumii lui de mii de hectare adunate. Și, ce să vezi, nu e.

Nu e frumos să vorbim de rău
despre oamenii care au dus țara asta înapoi, atunci când ea voia să meargă înainte. Dar, spre binele nostru, al tuturor, trebuie, cumva, să o facem. Știm, ei sunt modești și discreți, ar evita luminile camerelor, dacă la mijloc n-ar fi zeci de milioane de euro. În acest caz, cu mijlocul, devin, cumva, și ei, foarte activi. Ceea ce înseamnă, sau ar trebui să însemne, concurență.

Și, mai mult ca sigur,
concurență va fi.
Toți, dar absolut toți membrii Consiliului Județean Tulcea, de la președinte la ultimul (nu există așa ceva) membru, s-au prins că e rost de procurori pe marginea concesionării terenurilor agricole din Delta Dunării. Și, dacă e să fie cu procurori, mai bine lipsă, mai bine exact ceea ce noi, contribuabilii, așteptăm: onestitate, prețuri corecte, bani mai mulți pentru comunitate.

Anul acesta expiră niște contracte de concesiune agricolă în Delta Dunării.

Și nu expiră frumos, din păcate.

Ăsta, Terente nerealizatul, zis Rece neterminatul, pierde, brusc, niște mii de hectare. Pentru care doar subvenția e suficientă ca să-i țină burta și Mănăstirea-n viață niște ani.

Dar, asta e,
vezi, hectarele se duc. adio șpagă, pa ciubuc.

Și doare, și nu știi de unde să o iei, dacă ești prost și ai avocați mai ieftini decât redevența la hectar. Mai ieftini decât redevența aia pe vechi, când plăteai 90 de lei, maximum, pe hectar.

Și, acum, nu știi încotro să te duci. Puțină dezorientare, puțin haos, până vin hârtiile.

Ei, când vin hârtiile,
aici începe incredibiliciunea.

pentru că, în sfârșit, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării își ia autoritatea în serios, de-adevăratelea, și, printr-o adresă oficială, semnată nu neapărat de acest guvernator vremelnic, ci de oameni cu greutate, cum sunt directoarea executivă (la acea vreme) Viorica Bâscă, fostă guvernator, la rându-i, sau de eminentul jurist Radu Voicu, acest John Snow care este Traian Rece se trezește somat să respecte legea și, pe teritoriul ARBDD, să nu mai folosească îngrășăminte chimice în agricultură?

Hai, pe bune? Voi nu știți cine e rece?

E omul ăla care decartează săptămânal la Silviu Mănăstire, ca să pară important. este, nu se poate nega.

Așa că rece (a se vedea documentele online) neagă, pur și simplu, autoritatea ARBDD. Ca orice șofer beat care neagă existența Poliției Rutiere. Need more?

Orice om care-ți pocește numele, așa cum face domnul Rece cu al meu, e un om perfectibil. E clar că n-a parcurs nici măcar gimnaziul la un nivel satisfăcător.

Azi, domnul Rece are bani. Mâine, nu se știe. De fapt, se știe. Din octombrie va avea jumătate din banii pe care-i are acum. Iar anul viitor… pfui, ce trist.

Domnule Rece, anul viitor, pe vremea asta, vă aștept la mcDo, cu nasul ăla haois, roșu. Ce să fie? Prăjiți sau wedges?

1 comentariu

 1. #1

  Chestiile astea nu mai miră demult. Ce mi se pare foarte îngrijorător pentru acel afacerist și ar trebui să-l pună pe gânduri e concurenta declanșată de marele Print de Teleorman. N-ar fi normal sa înființeze o Organizație combinată cu o Comisie parlamentară pentru parafarea și legiferarea acestor matrapazlâcuri?!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Toader s-a făcut băiat mare

  17 septembrie 2019

  Aidoma unui copil fugit de acasă și aciuit în Gara de Nord, Toader Paleologu a fost luat sub pulpană de un drojdier bătrîn și hîrșit în rele, dispus să-l învețe […]

 • Călăreții fără cap

  17 septembrie 2019

  Între pusta maghiară și stepa rusească, pe terenul cu obstacole moștenit de la strămoși, România aleargă, ca un cal deșelat de istorie, să prindă din urmă Occidentul. Singura ei certitudine, […]

 • Votul la fără taxe

  17 septembrie 2019

  79.997 de cetățeni români stabiliți în străinătate s-au înscris fie pentru a vota prin corespondență, fie pentru a solicita să voteze la o secție de votare mai aproape de casă. […]

 • Întoarcerea clasei muncitoare în paradisul capitalist

  10 septembrie 2019

  Dacă-n popor se zice că sula nu știe carte fiindcă la școală a stat tot timpul sub bancă și n-a văzut ce se scrie pe tablă, e clar că noua […]

 • Frăția lichelelor

  10 septembrie 2019

  Scaunul de la Cotroceni, scos la licitație în noiembrie, vine cu un pachet promoțional de putere neagră. Serviciile secrete sînt incluse, pot fi cumpărate practic pe nimic doar păstrîndu-li-se șefii […]