Pentru titularii și rezervele fostei Securități, scandalul SIPA e numele bătăliei dintre conservatori și lupii tineri în blană de samur. Conservatorii vor să-și mențină dominația asupra teritoriului politic prin dosare, în timp ce noua generație de securiști vrea să anuleze acest avantaj. Regimul Băsescu a fost primul eveniment major al procesului de rotație a cadrelor, care a inclus, în premieră, și schimbarea managementului politic.
Regimul Băsescu a pus la cale un mecanism de evadare din raza dosarului clasic prin mutarea gestiunii bazelor de date, prin numirea în fruntea serviciile secrete, a domeniului judiciar și a ministerelor de forță a unor fideli tineri. Așa a început, între altele, operațiunea de „desființare” a arhivei SIPA, în fond o relocare a informației de șantaj către noile unități loiale.
În arhiva SIPA există foști miniștri de Justiție ca Mircea Ionescu Quintus, Valeriu Stoica, Ion Predescu, Rodica Stănoiu, există foștii procurori generali Gheorghe Robu, Mihai Cherecheanu, Nicolae Cochinescu, Joița Tănase, Ilie Botoș. Avocați ca Paula Iacob, Nicolae Cerveni, Gheorghiță Mateuț, Antonie Iorgovan, Virgil Popovici, Ion Neagu nu lipsesc nici ei din fișele de urmărire, împreună cu mare parte din clientela lor influentă și bogată. Fostul primar Traian Băsescu, foștii premieri Radu Vasile și Victor Ponta sînt și ei acolo. Așa cum sînt cîteva sute de magistrați activi de la vîrful sistemului judiciar. Și desigur, fosta procuroare comunistă Monica Macovei, cea care, ajunsă ministru de Justiție în 2005, a „desființat” SIPA.
Aici, între numele tari, se găsesc mizele și metoda. „Desființarea” SIPA a mutat o pîrghie formidabilă dintr-o mînă în alta. Informația și-a schimbat sediul. Iar Băsescu știe că filele unui dosar atîrnă mai greu decît metoda prin care au fost obținute. Dacă ies la lumină fapte din trecutul completului care a condamnat-o pe Elena Udrea, de exemplu, sentința e decredibilizată. Asta așteaptă un căpitan băut de la furtuna pe care a pornit-o.
secu volant, scripta manent !