Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Regula plagiatorului exclus

Zoom Regula plagiatorului exclus

În urmă cu 20.000 de ani, creierul unui bărbat adult avea, în medie, un volum de 1.500 de centimetri cubi. Între timp, dimensiunile i s-au redus la 1.350 de centimetri cubi, ceea ce poate însemna foarte bine că suntem mai proști decât strămoșii noștri. Potrivit unui studiu recent făcut de doi cercetători de la Universitatea din Missouri (dacă n-or fi copiat și ei după alții), capacitatea craniană a omului s-a micșorat pe măsură ce comunitățile au devenit mai mari și viața socială mai complexă.

N-a mai fost nevoie ca individul să fie la fel de inteligent ca înainte, deoarece structura socială complicată din care făcea parte a preluat de la el multe dintre problemele de care înainte se ocupa singur. Faptul că acum, în loc să umblăm pe jos în cete de vânători și culegători, parcurgem cu avionul distanțe de mii de kilometri în doar câteva ore, se datorează nu unui creier mai performant, ci rețelei tot mai complexe din care encefalul pe care-l avem face parte.

A mai rămas ceva din mitul savantului solitar, poate genial, dar până și el gândește în interiorul unei paradigme și acționează împins de motivații sociale, precum rivalitatea cu alți savanți, cărora vrea să le ia fața. Există voci care spun că Darwin n-ar fi ajuns la concepția lui asupra evoluției dacă nu l-ar fi scos din sărite dogmatismul creștin al căpitanului navei Beagle. Dar să nu divagăm. Toată această evoluție instituțională care a durat câteva mii de ani și-a atins apogeul în Occidentul liberal al ultimilului secol. Avionul cu reacție, primul zbor pe lună și internetul  sunt doar câteva dintre reușitele acestei civilizații, care se bazează pe respectarea unor reguli generale și a unor standarde obiective de raționalitate.

În orice societate în care aceste reguli generale contează, încălcarea lor nefiind contextualizată cu argumente care țin de obținerea unui câștig imediat, de multe ori chiar „prea imediat”, un partid face singur curățenie în propriile rânduri. Plagiatul lui Ponta n-ar fi fost dat pe față de oameni din anturajul lui Băsescu, ci de acei social-democrați cu care Ponta ar fi concurat pentru conducerea partidului. Concurența autentică din cadrul partidului l-ar fi salvat acum pe Liviu Pop de la a mânca enorm de mult căcat. Iar dacă un coleg de partid i-ar fi dat lui Ponta cu plagiatul peste ochelari mai din timp, Ioan Rus nu s-ar mai fi pișat cu boltă pe simțul comun, declarând: „De vreo două mii şi ceva de ani, de la Aristotel şi Platon, toţi cei care au scris teze de doctorat pe filosofie, pe politică, pe ştiinţe sociale, toţi au plagiat. Repet, de la Aristotel încoace şi Platon, pe tehnic de la Newton şi Einstein, toată lumea a plagiat.”

E clar că acum Ponta e capabil să mimeze o gamă largă de argumente pentru a rămâne la putere. Ce s-ar putea să-l șocheze însă pe premier e că presa occidentală e mai puțin dubitativă decât românul de rând. „Fără îndoială, guvernul a încercat să prevină, cu toate mijloacele posibile, o investigație științifică independentă a acuzațiilor de plagiat,” scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung despre manevra de vineri a lui Liviu Pop.

Iar New York Times descrie renunțarea la orice urmă de logică a premierului în câteva cuvinte simple:

„Domnul Ponta neagă acuzațiile de plagiat, însă a abordat subiectul spunând: Singurul lucru care mi se pare reproșa e că nu am trecut autorii în josul fiecărei pagini, ci i-am pus în bibliografie, la sfârșit. Dacă asta e o greșeală, sunt gata să plătesc pentru ea.” Cu alte cuvinte, Ponta susține că nu a plagiat, însă acceptă că i se poate reproșa că [definiția plagiatului].  

Această desconsiderare totală a principiului noncontradicției arată un adevăr sumbru: problema noastră, a românilor, nu e că nu avem legi ale naturii, ci că acestea nu sunt respectate.

6 comentarii

 1. #1

  A fost odata ca niciodata…. (bineînteles ca plagiez pe cineva când folosesc expesia asta)…
  O fetita care avea o scufita maro. Ea se ducea la matusa ei, care locuia la bloc.
  Pe drum trecea printr-un parc unde a venit …. nu stiu … un animal (nu mai stiu ce animal dar sigur nu era lup- de unde si expresia “mai animalule”). Si mai departe va puteti da seama de poveste: pe scurt, animalul le mananca pe rând pe Scufita Maro si pe matusa (parca Tamara o chema?) iar politistul din parc (chiar daca si-a depasit putin atributiile) la decupat la burta pe animal si le-a scos in viata pe cele doua.
  Acuma, io daca as scrie asa ceva cu pretentia serioasa ca scriu o poveste, asta s=ar numi plagiat?
  Mai degraba am scris o parodie cred.
  Dar daca scriu cuvânt cu cuvânt si îmi pun numele la autor?
  Asta cred ca ar suna mai degraba a hotie.
  Nu stiu, cred ca Victoras stie mai bine, ma duc sa îl întreb pe el.

 2. #2

  Sunt convinsa ca Ponta este absolut nevinovat pentru ca… a dat altcuiva sa-i scrie lucrarea si el doar a semnat-o. Se practica la scara larga. Jumatate din tezele de licenta din ultimii ani sunt cumparate. 40% din cealalta jumatate sunt simple compilatii. Prin urmare, povestea cu plagiatul lui Ponta ma lasa rece. Acum ma intereseaza suspendarea lui Basescu. Nici nu mai conteaza cine vine dupa, sa plece acest individ care ne-a tinut numai in scandaluri in ultimii 8 ani. Si sa dea si el si oamenii lui cu subsemnatul pe pa Parchet. Abia astept s-o vad pe Ioana Basescu cum da explicatii la DNA.

 3. #3

  Raspunsul lui Ponta la acuzatiile de plagiat a fost unul mult mai scurt:
  “De ca ma acuzati pe mine de plagiat? Eu nu sunt Ponta, eu sunt Titulescu…uitati-va bine la mine.

 4. #4

  Si daca tu cumperi teza,asta cum se cheam?Onestitate?Ok,acum e important sa plece Base,dar pe urma?Plagiatul ramane plagiat,orice ai incerca sa faci.Nasol!

 5. #5

  Noroc ca Basescu nu si-a plagiat lucrarea sa de doctorat,,,,,asa avem un presedinte onest…:))…..vreau sa vad unul de la putere care nu a furat in viata lui si atunci doar el are dreptul sa aduca acuze celorlalti….

 6. #6

  Acuzatiile nu scad in gravitate daca sunt aduse de ticalosi in scopuri dubioase, ci doar daca sunt false. Cum ele sunt fondate, ce-ar fi sa desfiintzam comisia? Sau sa dam vina pe Aristotel si Newton, ca n-au facut dom’le metodologia clara s-o inteleaga tot Pontul.
  Faptul ca Basescu e intrigant si bolnav de putere nu are nimic de-a face cu faptul ca Ponta e (deocamdata doar) un hotz. Decât poate ca se asorteaza la culoarea maro.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Martirii carantinei

  28 iulie 2020

  Printr-o ironie a sorții, săptămîna trecută Marea Neagră și-a luat și ea rația de libertate, fiindcă din două sute de mii de samavolnici care s-au scăldat în lipsa de respect […]

 • Cel mai scump dulap din istorie

  28 iulie 2020

  „Am obținut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro“, a zis președintele Iohannis, și s-au găsit destui să se repeadă să-i pupe mîinile ca unui binefăcător. Banii ăștia, […]

 • Ieșirea din rând a Dichisitului

  28 iulie 2020

  Rareș Bogdan credea, nu cu multă vreme în urmă, că PNL se învârte în jurul prețioasei sale persoane așa cum flaorea-soarelui se orientează după astrul zilei, iar muștele roiesc în […]

 • Nelu Pușcărie

  21 iulie 2020

  Starul de televiziune Nelu Tătaru s-a înduioșat de sine însuși și a lăcrimat în timpul unui interviu, amintindu-și cum îi dădea bunicuța lapte cu caimac cînd era de-o șchioapă. De […]

 • Unde-s pistoalele, unde-s spitalele?

  21 iulie 2020

  Pandemia, pe care doctorul Streinu-Cercel ne-o înfățișa în aprilie ca pe un dromader, s-a dovedit a fi, iată, o cămilă cu două cocoașe. Potrivit OMS, a treia cocoașă e așteptată […]