Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Republica secesionistă Delta Dunării

Zoom Republica secesionistă Delta Dunării

În Delta Dunării încă nu s-a făcut referendum și, probabil, nici nu se va face. Dar trei asociații profesionale (una a unor operatori din turism, una a unor pescari profesioniști și alta a unor transportatori fluviali) au început să se agite de zor, cerând independența Deltei Dunării.

Chipurile, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) ar fi dușmanul, un soi de guvern central spaniol, iar oamenii Deltei ar fi catalanii care vor autonomie, independență și o viață mai bună. Viață pe care nu o pot avea tocmai din cauza ARBDD, care-i asuprește, îi chinuie și nu-i lasă să facă chiar ce vor în rezervație. De aici și frustrările, căci cele trei asociații profesionale pretind că afacerile lor sunt grav afectate de către actele ARBDD și ale guvernatorului Mălin Mușetescu. Prin urmare, domniile-lor vor desființarea ARBDD și autoguvernare.

Cel mai nou scandal

a început după ce ARBDD a pus în discuție publică un proiect de hotărâre prin care urma să se limiteze puterea motoarelor de barcă în anumite zone din Delta Dunării. Există, din 2015 încă, o reglementare inoperantă care stabilește cu ce viteză pot merge bărcile în Deltă, în funcție de zonă. Reglementarea este inoperantă pentru că presupune o investiție majoră într-un sistem de monitorizare prin GSP, investiție care, chiar cu ajutorul fondurilor europene, nu se poate face mai devreme de câțiva ani.

Soluția găsită de ARBDD, cel puțin temporar, este să interzică motoarele de putere mare, pe canalele mici și pe ghioluri. Pe șenalele navigabile, precum și pe cele 15 trasee turistice din Deltă nu s-ar limita, conform propunerii ARBDD, puterea motoarelor. Dar pe canalele mici și pe ghioluri măsura e necesară, pentru că motoarele mari, de 100 de cai-putere, ba chiar și mai mult, distrug realmente natura.

Așadar, hotărârea a fost

pusă în dezbatere publică, iar asociațiile șmecherilor din Deltă au sărit de fund în sus. “Jos guvernatorul! Delta a oamenilor Deltei! Zdrobiți orânduirea cea crudă și nedreaptă!”

Au avut loc câteva întâlniri publice cu diverși factori responsabili din Delta Dunării. Cu primari, cu reprezentanți ai pescarilor, cu reprezentanți ai operatorilor din turism. Guvernatorul Rezervației s-a întâlnit el însuși cu diverse comunități, inclusiv cu pescari, care s-au plâns de distrugerile provocate de cei care turează la maximum motoarele pentru a impresiona turiștii. A existat și o întâlnire organizată de cele trei asociații profesionale anterior amintite, întâlnire unde s-au manipulat cuvinte și s-au răspândit dezinformări.

Victimă unei astfel de dezinformări, anterioară întâlnirilor, a căzut și președintele CJ Tulcea, căruia operatorii din turism i-au spus că interzicerea motoarelor prea puternice ar viza toate canalele din Deltă, inclusiv traseele turistice. Ceea ce, evident, este o minciună.

S-au invocat, printre

motivele din cauza cărora nu se poate limita accesul cu motoare puternice în anumite zone sensibile, fondurile europene. Chipurile, mulți dintre cei care oferă servicii turistice în Deltă au accesat fonduri europene, și-au dotat bărcile cu motoare de 100, 150 sau 200 de cai-putere, ca să plimbe turiștii, iar acum ar trebui să pună pe mal acele motoare foarte scumpe și să dea banii înapoi Uniunii Europene. În realitate, nici nu se pune problema. Pentru că Uniunea Europeană nu a dat bani pentru ca ambarcațiunile să facă liniuțe printre nuferi și pelicani. Uniunea Europeană nu i-a  obligat pe operatori să conceapă trasee rapide prin mijlocul zonelor protejate. Iar ei pot folosi bărcile și motoarele mari și le vor putea folosi exact acolo unde ar fi avut voie și înainte de această hotărâre încă neadoptată.

După întâlnirea asociațiilor

de săptămâna trecută, s-a lansat zvonul că prefectul de Tulcea însuși ar cere demiterea guvernatorului ARBDD. Ceea ce este o minciună. Prezent la dezbatere, ca și la cele anterioare, prefectul nu a rostit nici un cuvânt timp de trei ore. A consemnat părerile și și-a păstrat imparțialitatea. Chiar dacă un proprietar de pensiune, fost senator PSD, a cerut ca prefectul să-i retragă sprijinul guvernatorului. De parcă prefectul l-ar fi numit, de parcă prefectul, care se subordonează Internelor, ar putea retrage sprijinul acordat de Mediu sau, mai nou, de SGG. Dar, na, când te lași îmbrobodit de șmecherași mărunți, crezi că orice e posibil.

În fine, a început să circule

prin satele Deltei un soi de manifest, însoțit de un formular pentru strângerea de semnături. Manifestul nu este semnat de nimeni, nu este asumat de nici o asociație, de nici o autoritate, de nici o persoană. Prin el se cer despăgubiri de la statul român, de la ARBDD, de la bunul Dumnezeu. Despăgubiri pentru că aceeași orânduire crudă și nedreaptă le afectează afacerile oamenilor de treabă care au hoteluri, zeci de bărci și așa mai departe.

Formularea cea mai aberantă apare fix la finalul manifestului: “Prin urmare, printr-un comportament dictatorial, discriminatoriu, Statul Român, ARBDD, recurgând la forță și coerciție (folosind autoritățile naționale, administrațiile, instituțiile judiciare, autoritatea judecătorească și inacțiunea și omisiunea instituțiilor europene), prin abuz de putere au urmărit să obțină foloase în beneficiul propriu în mod fraudulos cu EXCLUDEREA noastră de la compensații prealabile prin fraudarea dispozițiilor legale”.

Asta era, mă, nene, mă: statul, Justiția, UE, toți sunt împotriva bieților oameni din Deltă. Așa să fie? Sau e vorba, de fapt, de reglementări de mediu obligatorii dacă mai vrem ca și urmașii noștri să vadă pe viu un pește, o pasăre, o specie rară a faunei?

După tot tam-tamul

cu desființarea ARBDD, demiterea guvernatorului, autoguvernarea Deltei, autorii manifestului cu iz separatist o dau la întors, iar întrebarea pe care o pun, cerând semnături sub ea, este: “Doriți ca locuitorii Deltei Dunării să facă parte din conducerea ARBDD și să lucreze cu dumneavoastră și pentru dumneavoastră în Delta Dunării?”.

Asta e a doua problemă care-i frământă pe unii: că n-au un guvernator de-al lor, care să le facă jocurile și să le satisfacă interesele strict comerciale. Orice om care e numit în această funcție pentru a proteja natura și interesele oamenilor cu adevărat amărâți din zonă îi încurcă maxim. De aici agitația, nervii, aberațiile.

Și poate nu doar de aici. Unul dintre cei mai vocali “catalani” de Deltă, Daniel Ilușcă, dezvoltă de ani buni o relație ciudată cu Rusia. Zilele astea se află la Sankt Petersburg, promovând, chipurile, turismul deltaic printre ruși. De fiecare dată când se întoarce din Rusia, dorințele lui de autonomie a Deltei sunt la punctul maxim. În definitiv, de ce n-ar avea România, la graniță, o zonă în care statul să nu se bage, o zonă în care să nu existe autorități, să nu mai umble ăștia de la Poliția de Frontieră, să nu-și mai bage nasul SRI-ul și nici DNA-ul?

Trăiască libertatea, trăiască independența, trăiască Delta autonomă!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Invitație la concert

  20 octombrie 2020

  Scîrbit de mine însumi, par fructul nimănui, M-aș cățăra la noapte hoțeşte în gutui Și poate prin decembre, agonizînd pe-un ram, O să deschid cu cinste al ciorilor bairam. Să […]

 • Pe mîna noastră

  20 octombrie 2020

  Între cei treizeci de maiori, colonei și locotenent-colonei fabricați la uzina ilegală de grade a generalului Oprea figurează procurorul-șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kövesi. Această uimitoare femeie, care a […]

 • Cocalarul războinic s-a retras strategic

  20 octombrie 2020

  Țineți minte cum, pe 31 decembrie, Marcel Vela, un neica-nimeni până atunci, în ochii publicului național, sărea direct la gâtul lui Raed Arafat, începând un război din care, de fapt, […]

 • Epoca neaveniților

  13 octombrie 2020

  ,,Credința zugrăvește icoanele-n biserici” – acest vers eminescian, ce definește puterea izbăvitoare a credinței capabile să înalțe arta mai presus de pensula zugravului, ar trebui scrijelit pe zidurile instituțiilor de […]

 • Zuckerman și românii

  13 octombrie 2020

  America ne iubește. Ne face autostradă și cale ferată de la Marea Neagră la Marea Baltică, ne scoate din ghearele 5G-ului chinezesc, ne rezolvă reactoarele de la Cernavodă. Ne dă […]

Ultimele articole