Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Respectăm voința alergătorilor!

Zoom Respectăm voința alergătorilor!

Campania electorală a murit, trăiască campionatul! Că campionatul rămîne, chiar dacă campania trece. În patria noastră, pe care ne-am (prea) obișnuit s-o desemnăm, din dragoste și revoltă: România, țară de căcat. Nu-i tocmai sănătos, alții sînt mai grijulii cu țările lor.

Poate părea ciudat. Pînă și noi, oamenii preocupați de fotbal, sîntem totuși oameni. Sîntem români, mai mult sau mai puțin onești. Tocmai d-aia, acum, la sfîrșitul altui tur de alegeri, ne-am (auto)invitat ca analiști la Procesul etapei electorale. Este un antrenament util și distractiv. Urmăriți reluările fazelor din campanie! Veți descoperi că mai toți candidații la Parlament au bătut șaua ca să priceapă electoratul, pe aceleași priorități. Păi, nouă ne spui? Ca simpli cetățeni în Republica Fotbalistă România, am semnalat unde trebuie acționat. Sînt deja truisme.

Educația. Centre de copii & juniori, cît mai multe, pentru a construi o creștere sănătoasă, de la bază către vîrf.

Sănătatea. Chiar dacă n-am mîncat banane cînd eram mici – vorba unui clasic –, am priceput cît de importanți îs nutriționistul, preparatorul fizic și medicul sportiv.

Infrastructura. Baze sportive și stadioane construite chibzuit, nu doar terenuri de fotbal în pantă.

Să vină banii la băieți! Salarii decente, bazate pe criterii de performanță, pentru toți oamenii muncii. Dacă băieții merită, susținem proiectul, chiar dacă PSD și-a adjudecat cu asupra de măsură această temă de campanie. E chiar nedrept și inechitabil ce se întîmplă la Astra Giurgiu, clubul patronului capitalist securisto-socialist Niculae.

Corupția. Asta da, temă! Am lupta mereu împotriva ei, pînă cînd, mai nou, am ajuns să luptăm pînă și împotriva luptei anticorupție. La noi, de cînd ne știm, în Divizia A sau Liga 1, bandiții se făceau “Banditule!” unii pe alții, iar publicul spectator striga cu năduf, de pe margine, “Hoții, hoții!”. Actualmente, în Liga 1, mai există doar cîteva cluburi fără condamnați sau urmăriți penal. Ce-i faci, o închizi pe toată? E Liga noastră, singura, cu specificul ei special, dragă prietene Nicușor Dan.

Absorbția fondurilor europene. O știam și pe asta, de cînd cluburile ajunse în Cupe trăiesc mai mult din banii veniți de la UEFA, da’ nu știu cum să-i gestioneze bine.

Diaspora. Altă temă cunoscută. Nici nu mai știi pe cine să convoci: niște titulari din campionatul intern sau niște rezerve din campionatele străine?

Altfel, în zona mai tinerească a terenului, campania a întreținut Eternul Derby, vechi de 150 de ani: “Țară ca afară” vs. “Țărișoara noastră”, “Management ca-n Occident” vs. “Afară, afară, cu străinii din țară”. Am pățit-o la noi, în fotbal, și pe asta: cînd am descoperit că un antrenor neamț nu-i deloc soluția salvatoare, dar și că niște muncitori străini, la echipele de club, fac uneori treabă mai bună decît fușeritorii noștri. Prin fișa postului, am fost obligați să facem o alegere mereu delicată, între pseudo-reformiști à la Burleanu și neo-pășuniști d’alde Dragomir. La următoarele alegeri, cu siguranță, va fi mai bine.

O singură chestie trebuie băgată la cap: tot ceea ce se întîmplă acum în viața politică s-a petrecut mai devreme în viața fotbalului românesc. Hai România, oriunde te-ai afla!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • De ce începe să-mi fie mie rușine de sfînta nerușinare a altora

  19 iunie 2018

  Într-o vreme în care personajele lui Caragiale au evadat din proiect sfidînd legile metamorfozei, nu părem prea zguduiți că Mița Baston i-a luat locul lui Tipătescu, nici că Efimița nu […]

 • Klaus și uz de klaus

  19 iunie 2018

  Săptămîna trecută, un judecător al Curții Constituționale, Lăzăroiu, a fost amenințat. Sună îngrozitor, dar e exact așa cum sună. Consilierul prezidențial Tănăsescu și-a luat concediu și l-a atras în biroul […]

 • Isărescu și sclavii

  19 iunie 2018

  Când au apărut informații despre colaboratorul Manole, în presă a fost embargou ca pe vremea lui Gabriel Oprea. Există suspiciuni mai mult decât rezonabile că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a […]

 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]