Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Restaurante europene: Ristorante Positano Da Vittorio, Pescara

Semirecomandarea săptămînii

Zoom Restaurante europene: Ristorante Positano Da Vittorio, Pescara

Era vreo 4 după-amiaza, ceasul unui prînz trecut deja înspre cină. Ne cam luase foamea, tot măsurînd cu pasul faleza cu restaurante din Pescara, de la capătul lui Ponte del Mare pînă la fîntîna-monument Nave. Dintre atîtea variante de locuri de mîncat înșirate la marginea aleii largi, pe care lumea se preumbla ca în food court, nu ne hotăram ce să alegem și oscilam, ca măgarul lui Buridan, între grămezile de fîn: la unii era prea gol, la alții prea plin. Pînă la urmă, am evitat leșinul prin inaniție via indecizie, intrînd în Ristorante Positano Da Vittorio. Pe terasa ocupată în majoritate de italieni (semn întotdeauna de bun augur: în restaurantul frecventat de localnici, se mănîncă de obicei bine), unde ospătarii abia pridideau să onoreze comenzile. Ne-am așezat la una dintre relativ puținele mese libere, cu vedere peste stradă la casa veche cu fațadă albastră și graffiti multicolor.

Fiindcă erau pentru prima dată în Pescara, Cristi și Mia și-au luat pescărie: fructe de mare, calamari, plus, pentru varietate, niște cartofi prăjiți, o salată și două Bira Moretti mici, singura bere disponibilă. Scroll-înd oferta de pe telefon (din motive de pandemie, meniul era la momentul ăla accesibil numai online, prin scanarea codului QR afișat pe panoul de la intrare; comanda nu se lansa direct la bucătărie, selecția fiind doar comunicată sau, dacă n-aveai vorbele în italiană la tine, arătată ospătarului pe ecranul telefonului), îmi venise poftă de o Margherita, dar, ghinion, pizza nu serveau decît seara. Sub privirile agasate ale chelnerului bătrîn și plictisit, sătul parcă de noi, a trebuit să mă reorientez rapid: am comandat, deci, primele paste pe care mi-au căzut ochii, pe numele lor de catalog, Spaghetti al pomodoro fresco e basilico, și o bere mare, la 0,66 l.

Vreo jumătate de oră a durat umplerea farfuriilor noastre. Pardon, decorarea. Porțiile primite au fost un pic mai mari decît cele gourmet: o mînă de ghiuluri din aluat mînjite cu sos de roșii – la mine; trei creveți mici, un peștișor, vreo 20 de inele de calamar, cam tot atîtea felioare de cartof și șapte frunze de salată – la ei. Toate gustoase, nimic de comentat. Neprețuit de gustoase. Cînd ne-a venit nota de plată, calculînd la cantitate, cumpăraserăm, de exemplu, cartofi prăjiți cu vreo 60 de euro kilogramul: incluzînd și coperta de doi euro de persoană, pentru experiența asta culinară care ne-a amețit un pic foamea, Don Vittorio ne taxase cu 52 de euro, fără deranjul curierului (la cît de indiferent a fost chelnerul, neemițînd o silabă măcar, în locul lui putea veni și un livrator de pizza – adică, nu, că pizza nu serveau). Dar, na, cum să încaseze cîrciumarul pescarez de vreo două-trei ori mai mult decît costurile altfel decît umblînd la gramaje, amendînd neinspirația sau aroganța unora de a mînca la cîteva zeci de metri de apa Adriaticii, cel mai scump loc din oraș?

P.S. La plecare, un tip de la masa alăturată, cu ochii pe gimbal-ul în care-mi fixasem telefonul, mă interpelează curios: – Sei regista, signore? – Sono giornalista, signore, travel journalist. Mda, tot un fel de regizor, dar de filme turistice.

1 comentariu

    Adaugă un comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
    Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

    Istorii corecte politic
    Carne de pui La Provincia
    Big Fish
    Editoriale
    • Atentator de provincie

      17 septembrie 2024

      Lîngă oftatul gării, bodega-i cu noroc, pisica iar se freacă de scaun şi ia foc, vioara taie capul ţiganului coclit, nu strănuta că zboară toţi fluturii din zid. Azi o […]

    • Turul trei

      16 septembrie 2024

      Turul unu al alegerilor prezidențiale e învăluit în abur și fum. Vălătuci de neghiobie se rostogolesc de colo-colo, animînd o ceață moartă. Vîntul istoriei bate leneș către nicăieri, dînd la […]

    • Apelul de seară

      10 septembrie 2024

      Bucătăriile se văd din cer mai bine decît oamenii de seamă, prinzi îngeru-n gamela ta cu zeamă, nedetectat de radarul de fier, întîi precum o pată de untură, apoi întregul […]

    • Paradisul dronelor

      9 septembrie 2024

      Turismul nostru prinde aripi. Ne vizitează tot mai multe drone. În week-end a venit un grup din Rusia și a petrecut de minune în Delta Dunării. După cum informează MApN, […]

    • Balada triștilor băcani

      3 septembrie 2024

      Printre dugheni, pe strada Zece mese, acum o sută şi ceva de ani, a fost zărit, cu orbitoare fese, îngerul trist al triştilor băcani. Era un semn al crizei monetare, […]

    Iubitori de arta