Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

„România educată“ și-a pregătit cumpărăturile pe bani inexistenți

Zoom „România educată“ și-a pregătit cumpărăturile pe bani inexistenți

Cu două luni înainte de a lansa, pentru a patra sau a cincea oară, proiectul său de suflet, „România educată“, președintele Iohannis a avut grijă ca acest proiect să fie cuprins în PNRR, de unde ar trebui să vină 3.606.000.000 de euro. Programul „România educată“, prezentat public doar sub formă de sinteză, a fost criticat de mai toată lumea care are un cuvânt de spus în educația românească, dar asta nu a contat. Administrația Prezidențială a ales să țină la secret numele specialiștilor care au lucrat la acest proiect, dar trebuie că au fost mari personalități ale culturii și civilizației neaoșe, dacă este să ne luăm după această frază epocală: „Asumpția ontologică a strategiei abductive s-a bazat pe ideea consacrată că realitatea socială este o construcție a actorilor sociali“. Este nevoie de o Românie aflată într-un proces de educare continuă pentru a putea pricepe ce a vrut autorul să spună aici, deși este posibil ca nici la vârsta unui simbol precum Șora să nu poți pricepe strategia abductivă care provoacă asemenea asumpții ontologice.

Dar, indiferent de conținutul proiectului asumat recent de către Guvern, „România educată“ are planuri foarte exact legate de modul în care trebuie cheltuiți banii, cei 3,6 miliarde de euro. Iar planurile de cheltuire au o precizie atât de uimitoare, încât s-a decis deja ce computere se vor cumpăra pentru anumite dotări și, poate, chiar cine va fi furnizorul pentru alte dotări cuprinse în proiect.

De exemplu, în PNRR, la capitolul dedicat „României educate“ există o investiție de 103 milioane de euro, destinată unei „scheme de granturi pentru înființarea și operaționalizarea unui număr de 412 servicii complementare pentru grupurile dezavantajate“. Ei bine, autorii PNRR-ul pentru educație au mers cu precizia atât de departe, încât au trimis la Bruxelles până și mărcile produselor electronice pe care vor să le achiziționeze pentru cele 412 centre: laptop-urile trebuie să fie musai HP 15-da2035nq cu procesor Intel® Core™ i5-10210U până la 4.20 GHz, 15.6″, Full HD, 4GB, 256GB SSD, Intel® UHD Graphics, Free DOS, Black, televizoarele trebuie să fie, neapărat, Samsung-55tu7172-138 cm, smart 4 k, ultra HD, iar tabletele nu pot fi decât Amazon Fire 7, afișaj de 7 inch, 16 GB, roz, „potrivită pentru copii“. Nu contează că poate exista aparatură electronică mai ieftină, la aceleași caracteristici, nu contează că ar trebui să se facă licitație pentru a se obține cel mai bun preț. Nu. Funcționarii au decis, deja, că se vor achiziționa 824 de laptop-uri HP, 824 de televizoare Samsung, 8.240 de tablete Amazon Fire 7 și multe asemenea. Să sperăm doar că furnizorii nu s-au apucat deja să distribuie parandărătul, că nu se știe niciodată cum reacționează căpcăunii de la UE la aranjamente atât de vizibile.

O altă socoteală educat făcută este cea pentru construirea de creșe, alăturată celei pentru construirea de școli verzi.

Guvernul vrea ca, prin PNRR, să construiască 140 de creșe noi, cu un buget total de 230 de milioane de euro. Sunt luate în calcul trei dimensiuni pentru creșe: mică (1.024 m2, două grupe, maximum 50 de copii), medie (1.362 m2, trei grupe, maximum 70 de copii) și mare (1.810 m2, cinci grupe, maximum 110 copii). Deși aceste creșe sunt prevăzute a fi construite de la 0, autorii proiectului nu și-au pus problema să le construiască direct ca pe niște clădiri verzi. Așa că au luat în calcul un preț estimativ de 1.050 de euro pentru fiecare metru pătrat de construcție, urmând ca pentru transformarea în clădiri verzi a celor 140 de creșe noi să ceară banii altcândva, de altundeva.

În schimb, există proiectul construcției a 50 de școli noi, verzi, și de reabilitare a altor 150 de școli existente și de transformare a lor în școli verzi. Pentru acest punct din proiect sunt prevăzute 225 de milioane de euro. Problema apare atunci când citim că o școală nouă, verde, va avea o suprafață de 1.000 de metri pătrați. Cât o creșă cu două grupe și maximum 50 de copii. Cam mici școli, am putea spune. Probabil că, fiind doar 50 de astfel de școli, și mici pe deasupra, ajungem și la justificarea achiziționării a încă 1.800 de microbuze școlare noi, cu 200 de milioane de euro, adică aproximativ 111.000 de euro pentru un microbuz. Dacă-s electrice sau hibrid, microbuzele ar putea înlocui cu succes școlile verzi, căci 13,5 microbuze vor costa cât o școală verde, dar în ele vor încăpea de patru ori mai mulți copii.

În fine, e plin PNRR-ul pe educație de astfel de mostre, dar despre ele vom vorbi și săptămânile viitoare, căci nimeni nu pare a se grăbi cu adevărat când vine vorba de educație.
3 comentarii

 1. #1

  laptopurile alea vor avea nevoie de licenta windows, alti bani frecati aiurea.
  sau poate se desteapta si trec pe ubuntu.

 2. #2

  Textul este ,probabil,scris de unul dintre geniile din MEC unde zac prin birouri de multi ani functionari care si-au dat doctoratul.Ei simt nevoia sa aplice tezele lor de doctorat in actele ministerului si din acest motiv sunt tot mai rupti de realitate si ceea ce emit,tot mai de neânțeles.Singura lor grija este sa inventeze proiecte din care pot ,,ciupi” fonduri.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Minoritatea lui Onan

  27 iulie 2021

  LGBT nu mai e ce-a fost. Buchetul erotic al diversității de sex și de gen a ajuns o pădure tropicală în care exploratorii descoperă, fără odihnă, specii noi. LGBT e […]

 • Când au băgat ăștia și prostie în vaccin?

  27 iulie 2021

  Campania publicitară a Guvernului ne spune că vaccinul conține o sumedenie de lucruri. Realmente o sumedenie. Și toate, aproape toate sunt aspiraționale, pentru diverse segmente ale populației. Dar, pentru că […]

 • La vache qui rit

  27 iulie 2021

  Fîntînă cu găleata furată de-un calic la care se închinară-nsetații șapte veacuri, pe miriștea cu părul uscat de borangic, în țara unde parcă nu s-a-ntîmplat nimic, Istoria bolește și nimeni […]

 • Strigături oltenești cu ocazia celei de-a patra descălecări a pandemiei

  20 iulie 2021

  Biată Coană-a Europii stă cu ochii pe colac, suferă de boala popii, ține mila sub capac. Patimă neîntreruptă de COVID și de buget, vino, lady, prin conductă, că te-aștept la […]

 • România ignorantă

  20 iulie 2021

  Modești și neobosiți, acești copii își trăiesc succesul în tăcere. Din mințile lor izvorăște toată frumusețea care lipsește unei țări întregi. Pe medaliile lor, din care s-ar putea clădi un […]