Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

România pe cartelă

Zoom România pe cartelă

După Revoluție, în primii ani, destul de mulți curajoși post festum își descopereau eroisme pe timpul dictaturii care tocmai sucombase. Și mai interesant e că ei le împleteau cu teza potrivit căreia nimic nu s-a schimbat, de fapt, în România. Totul e ca înainte! Chiar nu vedeți? – scriau ei în ziare de dimineață pînă seara…

Caragiale s-ar fi simțit reconfirmat de aceste răsuciri caracteristice – numai că, după un timp, problema a devenit alta. Acum nu mai ținem minte exact ce a fost în timpul regimului socialismului real; și cînd povestești unui om mai tînăr cum arăta o zi, oricare, în ceaușism, face ochii mari și te suspectează de glume macabre. Ulei pe cartelă? Cum adică? Era reîncărcabilă? Epic!

Diferența și distanța dintre o epocă și alta se regăsesc în volumul de interviuri Din vorbă-n vorbă, în care un intelectual strălucit o parcurge pe a doua fără s-o uite vreodată pe prima. În aproape fiecare interviu cu Andrei Pleșu, indiferent de subiectul abordat și de întrebarea care a fost pusă, se observă ponderația critică a celui care știe că „bîlciul” libertății, „balamucul” socio-cultural, caruselul comic ori neliniștitor de opinii, declarații, comentarii din sfera derizoriului sînt preferabile, totuși, Epocii de Aur. Oricît de imperfectă, de rea, de stridentă, de țipătoare, de kitsch ar fi o democrație, ea e mai bună decît o dictatură a „monumentalului” național.

De aceea, Pleșu, amuzîndu-se copios de secvențe ale „carnavalului” democratic, îl contrapune, implicit ori explicit, stabilității vieții de lagăr socialist. Știe despre ce-i vorba, a trăit socialismul real pe propria piele, nu mai vrea.

Nu se mai satură, în schimb, de formidabila paletă de experiențe pe care o oferă tocmai anii decompresiei post-totalitare. Contemplator al naturii umane, ca și marele său model, Grecul, Andrei Pleșu studiază cei 23 de ani din subtitlu și din carte cu o curiozitate științifică. Materialul de observație e fabulos, iar cînd cel care observă este Pleșu…

Din vorbă-n vorbă e o carte de neratat, în care și-au dat întîlnire o jună și caragialiană democrație, un moralist, un istoric, un scriitor – și un causeur fermecător.

Andrei Pleșu, Din vorbă-n vorbă. 23 de ani de întrebări și răspunsuri, Editura Humanitas, București, 2014, 472 p.

1 comentariu

  1. #1

    Ulei pe cartela… M-a smuls mama de la minge ca sa iau ulei. Dupa o coada infinita am ajuns intr-o zona crepusculara (Alimentara cu creveti) unde o tanti in halat alb, cu manecile suflecate, turna ulei dintr-un lighean cu polonicul printr-o palnie in sticle de bere. Mi-a spus ca trebuia sa vin cu sticla d’acasa. N-am sticle de bere acasa, zic. Urmatorul, zice.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Cristela – viitoarea doamnă a Țării Românești

    21 ianuarie 2025

    Pentru că din blana lupului mort puricii sar să-și caute o altă gazdă, echipa de zgomote din jurul lui Georgescu ar putea sări din mers în căruța cu coviltir aurit […]

  • Curve n-avem, dar vă place organizarea?

    20 ianuarie 2025

    N-avem candidați la președinție, dar organizăm cu rîvnă alegerile. Avem data, noul orar de desfășurare, noile reguli. Avem o tentativă de limitare a libertății de exprimare și un pic de […]

  • Georgescu și Cleopatra

    14 ianuarie 2025

    Cine s-ar fi așteptat ca regina Cleopatra, sfidînd adevărul istoric, să se mărite pînă la urmă cu ăl mai fudul dintre micii scribălăi ai Imperiului? Invitat la un dulce colocviu […]

  • Georgescu vs Trump

    13 ianuarie 2025

    E nevoie de multă prostie ca să scoți masele din sărite, mai ales că, în general, poporul preferă să nu-și înțeleagă interesele și are tendința să zacă învelit în frustrare, […]

  • Poker sentimental

    7 ianuarie 2025

    Hiena nesătulă a ținerii de minte a început să scurme din nou prin amintiri, de am ajuns ca hoții netrebnici, de morminte, să duc în cîrcă sacul defunctelor iubiri. Țigănci […]

Iubitori de arta