Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Să scoatem România din rahat!

Zoom Să scoatem România din rahat!

De la intrarea în Uniunea Europeană, România este uimită, an de an, pe la final de primăvară, de faptul că are foarte multe toalete în fundul curții. Căci are, ăsta este adevărul. Statisticile europene, Eurostatul, cum ar veni, măsoară și acest factor de civilizație și confort al țărilor membre UE. Iar România stă prost, catastrofal. Chiar dacă au trecut aproape 13 ani de la intrarea deplină în UE, România nu a coborât mult sub 50% din locuințe cu toaleta în curte. De fapt, depinde ce date consulți. Eurostatul din martie anul acesta spune că 29,7% din populația României ar avea toaleta în curtea celor 1,8 milioane de locuințe. INS spune altceva, respectiv că doar 9.978.886 de locuitori ai României, reprezentând 50,8% din populația rezidentă a țării, ar avea locuințele branșate la rețele de canalizare. Lucrurile nu se exclud de la sine, căci există locuințe care nu au neapărat toaleta în exteriorul casei, deși nu sunt branșate la canalizare.

31 decembrie 2018

era termenul până la care trebuia pusă în practică o directivă UE ce prevede că toate locuințele din localitățile cu peste 2.000 de locuitori trebuie să fie conectate la rețelele de canalizare. Cei care nu respectă acest lucru riscă amenzi între 2.000 și 4.000 de lei din partea Gărzii de Mediu. Desigur, și România riscă să se declanșeze procedura de infringement pentru că nu a pus în practică această directivă.

Dar, foarte important, pentru a rezolva această problemă, ar fi nevoie ca toate localitățile României să aibă rețele de canalizare și apă curentă la care să se poată branșa locuitorii. Or lucrurile nu stau nici pe departe așa cum ar trebui. Din cele 320 de orașe și municipii ale țării, doar 314 aveau rețele de canalizare și apă curentă. Iar – aici e și mai crunt – doar 937 de comune din cele 2.861 au canalizare și apă curentă. Doar 937 din 2.861. Cumplit.

Este incredibil că

într-o țară europeană a secolului XXI aceste date sunt posibile. Înainte de autostrăzi, drumuri cu nu știu câte benzi și trenuri de mare viteză, înainte de Internet de mare viteză, o națiune a secolului XXI ar avea nevoie de igienă și acces la utilități considerate elementare. Și nu are parte de așa ceva.

Mai trist este că generații întregi de copii sunt crescute în ideea că așa e normal.

155.486 de copii din întreaga Românie învățau, în aprilie 2018, în școli care nu aveau toaletă în incintă. Altfel spus, 155.486 de copii mergeau și merg la toaletă în curtea școlilor.

Există 4.200 de astfel de școli cu toaleta în curte. Asta înseamnă 7% din școlile din mediul urban și 38% dintre școlile din mediul rural.

Iar asta nu ește tot. 1.176 dintre aceste șoli nu au nici măcar apă cuerntă în aceste toalete amplasate în curte. În 2017, numărul școlilor cu toalete în curte, fără apă curentă și canalizare, era de 2.219. Cumva este remarcabil că în doi ani s-au rezolvat probelmele în peste 1.000 de școli din țară, dar nu este suficient. Pentru că toaletele, de fapt, tot afară au rămas, copiii tot chinuiți sunt, există în continuare riscul apariției de accidente așa cum au mai avut loc. În martie 2012, în comuna Viișoare, din Dâmbovița, o fetiță de 8 ani a murit înecată în haznaua toaletei din curtea școlii. În aprilie 2019, la șapte ani distanță, un copil de 3 ani din comuna Brăiești, județul Iași, a murit înecat în fosa septică a toaletei din curtea școlii și a grădiniței pe care le frecventau frații săi.

Primul ministru al Educației

care a vorbit despre această problemă a școlilor cu toaleta în curte, toaletă care, iată, în 1.176 de cazuri din 4.200, nu are nici apă curentă, a fost Ecaterina Andronescu, în ultimul său mandat, cel dintre noiembrie 2018 și august 2019. Cam târziu. Oricum, din aprilie 2019 și până în septembrie 2019 a fost rezolvată problema a doar patru astfel de toalete din curte care nu au apă curentă și nici canalizare.

O soluție coerentă

se lasă prea mult așteptată din partea autorităților. De aceea, este, poate, timpul să reacționeze cetățenii.

Profitând de faptul că anul viitor sunt alegeri locale, deci inclusiv primarii în funcții care vor să mai candideze sunt extrem de doritori să mai rezolve din problemele comunităților, ar fi indicat să profităm și să-i presăm să rezolve problema toaletelor din curțile școlilor. Soluțiile nu sunt universal valabile, pentru că nu vorbim de clădiri tip. Dar tot se pot face lucruri, se pot găsi soluții individuale. Acolo unde autoritățile nu pot sau nu au resurse pentru a interveni, ne putem implica noi, direct, ca cetățeni. Deja câteva zeci de persoane au răspuns unui apel lansat luni pe Facebook. Unii își oferă timpul și experiența, alții vor să doneze, alții promit să se ocupe de autorizații și așa mai departe. Până în ianuarie 2020 e posibil să ne organizăm mai serios și să dăm drumul la treabă.

Pentru că pe ăștia, oricine ar fi ei, nu-i interesează. Pentru că noi, cetățenii, suntem cei care chiar putem să scoatem țara asta din rahat.

1 comentariu

 1. #1

  Nu-i intereseaza pe “cetateni”.. romanii sint inca in secolul 19 cu gandirea, secolul 21 e grav pentru mintile lor.. .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • O beție cu Marx

  26 mai 2020

  Un fermier german a încercat să se joace de-a Tarkovski cu naivii culegători de sparanghel din Ferentari, refăcînd pe plantația sa scena tulburătoare din filmul Solaris în care cosmonautul pierdut […]

 • Bătrînii noștri mor de tineri

  26 mai 2020

  Nu mai e mult și vom auzi cum a învins Klaus Iohannis epidemia de coronavirus. „Eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de […]

 • Conspirația incompetenților

  26 mai 2020

  România funcționează în virtutea inerției. Nu de azi, de ieri, ci aproape dintotdeauna. Mulți dintre concetățenii noștri, cam 2,5 milioane, cred că România e Bucureștiul. Alții cred că România e […]

 • Mozart pe colivă

  19 mai 2020

  Ca oaia bearcă ce-și ține coada iluzorie pe sus, Guvernul României le-a dat austriecilor o lecție de demnitate națională săptămîna trecută, obligîndu-i să trimită un tren special pentru româncelecare-i șterg […]

 • O nouă stafie bîntuie România: propaganda rusă

  19 mai 2020

  Propaganda rusă, poreclită uneori “propaganda pro-rusă”, e o specie eliberată recent pe piață, într-un moment în care anticorupția s-a demonetizat, Ciuma Roșie a trecut în Opoziție, iar pericolul maghiar, folosit […]