Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Să trăiască Liga Întîi, Liga absurdului!

Zoom Să trăiască Liga Întîi, Liga absurdului!

Campionatul a debutat în forță: cu două meciuri amînate. Steaua cu Ieșii, hai, mai treacă-meargă, fie primit, că competițiile astea europene ne încurcă din ce în ce mai mult. Mai interesant și mai simpatic-simptomatic e cu partida cealaltă. Botoșanii, de acolo unde se agață harta-n cui, încă nu știau, vinerea, unde se deplasează luni. La București sau la Timișoara, cu Rapid sau cu Poli? Din fericire pentru haioșii șoldoveni, n-a trebuit să achite de două ori transportul și cazarea. S-a rezolvat tranșant, ca la noi. Se amînă.

LPF a pasat mingea și cartoful fierbinte la FRF, iar FRF a incriminat aici o intervenție prea dură. “Mă năpădește un sentiment hamletian. E ceva putred la LPF” – cam așa ceva, gen, zicea căpitanul de echipă (doar căpitan?) Răzvan Burleanu. Tristul prinț al Danemarcei și un trist care a uzurpat regatul Federației, iată, definesc a fotbalului scenă, unde cu toți sîntem actori. Nu-i că ăia de la Ligă ar fi niște sfinți, chiar din contra. Unii dintre ei măcar se pricep la fotbal, așa cum e el, la firu’ ierbii.

Zău, parcă revedem niște filme vechi. Războiul între Palate, LPF-FRF, e pe o temă mai nouă, lansată după ’89. Da’ ne putem întoarce și cu un veac jumate în urmă, de la pașopt încoace. Boierii (adică, acum, Liga) au încercat să-și păstreze privilegiile feudale, în timp ce niște filfizoni (acum, Federația) au forțat o modernizare inadecvată la realitățile locului. Asta e, așa s-a clădit națiunea. I-am dăruit omenirii pe Tzara, Urmuz și Ionesco. La noi, absurdul înseamnă realitatea.

De exemplu, situația asta, cu Rapid și Poli în așteptare, ni se pare perfect de domeniul absurdului. Sînt amîndouă niște nume, cum-necum au făcut istorie, ar merita ambele să joace în Liga 1. Rapidulețu’ a promovat sportiv, dar este în cvasi-faliment. Poli a retrogradat, la fel de sportiv, dar s-a ales și cu o penalizare de -14 puncte. Ce s-ar întîmpla, orice s-ar hotărî? Păi, dacă, (tot) prin absurd, rămîne Rapidul, ăștia n-au echipă, dar, în schimb, au conturile blocate. Dincolo, dacă va fi Timișoara, intră cu un handicap de -14 puncte. Hai să zicem că mai recuperează pe parcurs. Ajunge, să zicem, la -3, înainte de play-out, cînd se înjumătățesc punctele.

Iată o problemă: cît face o jumătate dintr-un punctaj cu minus trei. -6 sau -1,5, adică -1 sau -2, prin rotunjire? Habar n-avem. Nouă nu ne place aritmetica, ne place fotbalul. Tot ce vedem e că, geometric vorbind, noi funcționăm ca pe vremea lui nea Euclid, în timp ce alții, în fotbalul civilizat, au upgradat teoremele lui Gauss & Lobacevski. Sau poate că nu. La noi, în ciuda războiului FRF-LPF, există mereu o teoremă valabilă: printr-un punct de vedere exterior unei hotărîri nedrepte se pot trasa oricîte alte nedrepte, paralele cu nedreptatea dată.

Oof, iar vom avea vise anxioase, că ne scoate la tablă și nu știm ce să răspundem la mate. Ce să zicem ca rezolvare a problemei? Ca de obicei: Hai România!

1 comentariu

 1. #1

  Care Poli? Ca-n orasu’ ala trist, aflat in ultimul timp in criza de traditional falosag, activeaza o strutocamila numita ACS Recas.
  De Poli aia adevarata au mai ramas doar culorile in care si-au zugravit tembel mijloacele de transport in comun.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • O dublă înmormîntare

  22 mai 2018

  Înainte s-o cotească de-a bușilea spre infern printr-un tub de ciment folosit la canalele de irigații din pustiul libian, Muammar Gaddafi, observînd că trădarea trăiește în concubinaj cu ofițerii din […]

 • Evreunul contra Israel?

  22 mai 2018

  Ca dovadă că prostia nu e monopol PSD, șeful PNL a făcut o plîngere penală pe adresa Torei iudaice, acolo unde legea talionului, a ochiului scos și a dintelui spart […]

 • Când Dragnea și Orban se joacă de-a Messi

  22 mai 2018

  Liviu Dragnea a luat politica externă pe cont propriu. Nu i-a cerut-o nimeni, nu exista nici o presiune, aproape că nu aveam ceva numit ”politică externă”. Și-atunci, în infinita-i înțelepciune […]

 • Convertirea pescarilor

  15 mai 2018

  Duhnea Ierusalimul ca o străveche bute, Imperiul avea platfus și nu primea nici vești și cum dădeam cu vîrșa prin bălțile stătute, de mila Lui ne-am transformat în pești.   […]

 • Iohannis la numărătoarea morților

  15 mai 2018

  “A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă”, zicea Klaus Iohannis, în noiembrie 2015, cînd norocul său politic incendia clubul Colectiv și îi aducea pe tavă […]