Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Salvaţi Centrul Vechi şi după ora 24!

Zoom Salvaţi Centrul Vechi şi după ora 24!

Primăria Municipiului Bucureşti are chef de muncă: potrivit unui proiect de regulament, terasele din Centrul Vechi ar putea avea program de funcţionare limitat, adică pînă la miezul nopţii în timpul săptămînii, cu prelungiri de-o oră în week-end. Motivul invocat de primarul general al Capitalei? Se urmăreşte îmbunătăţirea imaginii urbane a zonei, confortul şi condiţiile rezidenţilor şi, cică, să sporească atractivitatea acestui obiectiv turistic. O mare tîmpenie, evident, şi asta din vreo 50 de motive raţionale. Să-ncepem cu primele cinci.

 ► Cu riscul de a ne repeta, vă reamintim că, în primăvara anului trecut, cu ocazia finalei Europa League (Atletico Madrid – Ath­letic Bilbao), care s-a jucat pe National Arena, Bucureştiul a fost vizitat de aproximativ 35.000 de străini. Turiştii, spanioli în general, au spart apoi în Capitală vreo 10 milioane de euro, cheltuiţi 100% după miezul nopţii, în Centrul Vechi, imediat după terminarea meciului. Procedeul e valabil şi în cazul derby-urilor din campionatul intern, mai puţin sumele implicate, spaniolii din galerie şi fotbalul în sine. 

 ► În calitate de medic, Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, ar trebui să ştie pe de rost că, atunci cînd te apuci de băut, nu poţi să te iei după toţi cretinii şi să te opreşti din treabă ca bugetarii, la oră fixă. 

 ► Dezmăţul din Centrul Vechi a propulsat Bucureştiul, în 2012, pe locul doi în topul celor mai cool capitale europene, realizat de revista franceză Slate. În realizarea topului s-a ţinut cont de preţul berii, numărul studenţilor din oraş, numărul de cartiere unde turiştii se pot distra, calitatea transportului de noapte şi circuitul canabisului în natură. Deci, dacă tot se urmăreşte atragerea turiştilor străini, mai bine s-ar legaliza pe bune consumul de iarbă, pe cale să se fîsîie, paradoxal, tocmai la Amsterdam. 

 ► Centrul istoric al Capitalei cuprinde în jur de 60 de străzi, peste 200 de cafenele şi restaurante (170 doar în Centrul Vechi, la o numărătoare sumară) şi 500 de imo­bile, din care mai mult de jumătate stau proptite în mesele teraselor întinse pe stradă. În acest context aglomerat, terasele arhipline care populează zona sînt mai mult decît binevenite, întrucît eventualii turişti străini sînt obligaţi să se uite atent pe unde calcă şi nu mai observă balcoanele alea jerpelite care stau să le cadă-n cap la orice cutremur mai de Doamne-ajută. 

 ► Zgomotul de fond al beţivănelii şi muzica aferentă distracţiei sînt în măsură să-i deranjeze drastic pe ţiganii care încă locuiesc ilegal în zona Centrului Vechi. Şi, din punct de vedere medical, e de aşteptat ca, după încă o vară-două nedormite, aceştia să cedeze, finalmente, nervos. Iar în caz că, totuşi, nu cedează, se poate rezolva cu cîte 500 de mascaţi pe sezon, care să le bată non-stop în uşi cu armamentul din dotare.

Publicat în Cațavencii, nr. 2 (80)/2013

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint