Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Sănătate, că-i mai scumpă decât toate

Zoom Sănătate, că-i mai scumpă decât toate

2019 n-a fost cel mai bun an al medicului timișorean Mihai Ionac, fost șef al Secției de Chirurgie Vasculară a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” din Timișoara, actual șef interimar al aceleiași secții și, de puțină vreme, președinte al Consiliului de Administrație al aceluiași spital.

De fapt, problemele doctorului Ionac au început cu mai multă vreme în urmă, dar raza lor a lucit presei centrale de-abia pe la începutul anului trecut, când jurnaliștii de la Libertatea au descoperit că pe malurile Begăi, acolo unde sălășluiește și primarul Robu, trăiesc și lucrează supereroi. Căci un supererou este Mihai Ionac, un medic firav care, totuși, reușea să opereze, uneori, și câte 25 de ore într-o zi care, chiar și în Timișoara, tot 24 de ore avea.

Recordul doctorului Ionac

pare a fi fost atins pe data de 2 octombrie 2018, când în scriptele spitalului apare că ar fi efectuat 12 operații, care ar fi totalizat nu mai puțin de 25 de ore. Dar, conform ziariștilor de la Libertatea, cam toată luna octombrie 2018 a fost una extrem de încărcată pentru medicul timișorean. Pe 3 octombrie, eroul nostru a efectuat 9 operații, care au durat 18 ore. E bine că s-a putut odihni pe 4 octombrie, căci pe 5 a luat-o de la capăt, stând în sala de operații 13 ore și 30 de minute, timp în care ar fi efectuat 7 operații. Pe 8 și 9 octombrie, după trei zile de pauză, medicul revine în forță și efectuează câte 9 operații pe zi, timp de 9 și 14 ore. Iar pe 10 octombrie 2018, fără hodină, acest om dispus să se sacrifice pe altarul medicinei moderne iese din sala de operație după 23 de ore de muncă, timp în care ajută 11 pacienți.

Țineți minte

această capacitate de jertfire de sine, căci Mihai Ionac nu este doar chirurg și, la vremea aceea, șef de secție, deci om însărcinat cu atribuții manageriale, ci mai este și profesor universitar și cercetător la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. Dacă ne gândim și la faptul că domnul doctor este și acționar, alături de soția sa, în două firme cu profil medical, AR-TERRA HEALTH SRL și HEALTH & CARE MANAGEMENT SRL, ne dăm seama că la facerea lumii n-au fost luați în calcul și acești eroi, pentru care și o zi de 48 de ore ar fi una destul de scurtă.

Dar dacă programul încărcat din spital își găsește o explicație în ceea ce medicul Ionac numește „overlapping surgery“, adică exact ceea ce făcea, la Floreasca, Mircea Beuran, lăsând rezidenții să opereze în locul său, fără ca măcar să-i supravegheze, în materie de cercetare științifică lucrurile par a se fi împotmolit pentru medicul, profesorul și cercetătorul Ionac pe undeva pe la nivelul anilor 2013-2014.

În decembrie 2013,

Mihai Ionac, astăzi coordonator al disciplinei „Microchirurgie, chirurgie vasculară“ a departamentului X – Chirurgie II al UMF „Victor Babeș” din Timișoara, obține din partea universității un grant de cercetare în cadrul programului III-C1-PCFI-2014/2015. Grantul, obținut de doctorul Ionac în calitate de director de proiect, putea să ajungă la o valoare de 30.000 de euro (echivalentul în lei), iar lucrarea de cercetare produsă de către echipa coordonată de către medicul Ionac trebuie, conform regulamentului Universității, finalizată până la data de 1 ianuarie 2017, cu publicarea unui articol sau mai multor articole științifice în publicații cu impact ISI, care să totalizeze 10 puncte de impact.

Suntem la începutul lui 2020,

la șase ani distanță de momentul în care Mihai Ionac trebuia să înceapă activitatea de cercetare în cadrul proiectului de cercetare „Modelare imagistică și chrirurgicală pentru studiul regenerării limfatice și restaurării fluxului limfatic. De la studiul pe animale la pacientul uman“ și, deja, la câțiva ani distanță de momentul în care articolul sau articolele produse de echipa doctorului Ionac ar fi trebuit să apară în revistele de specialitate.

Ei bine, nici măcar un articol coordonat de către doctorul Ionac nu apare în publicații cu factor de impact ISI. În schimb, reușind să-și mai rupă câte puțin din programul și așa destul de încărcat, Mihai Ionac a reușit să călătorească, în scopul profundei cercetări, la congrese internaționale ce au avut loc la Paris, New York, București, Tianjin și Seul.

Ca urmare a încălcării

condițiilor contractuale, doctorul Mihai Ionac nu mai poate participa, pentru o perioadă, la concursuri de proiecte de cercetare organizate de către UMF „Victor Babeș” din Timișoara.

Ceea ce nu l-a împiedicat pe același medic să reacționeze, la interpelarea cotidianului Libertatea legată de eșecul său la examenul pentru șefia secției de chirurgie vasculară a CSJUT, cu aroganța specifică tuturor latifundiarilor din Sănătatea românească, declarând că medicul chirurg Cristian Dan Roșu nu este demn să evalueze un asemenea supererou: „Un sublocotenent anchetează activitatea unui colonel. Nu e normal“. Sublocotenentul, desigur, era medicul Roșu, „doar“ asistent universitar, în timp ce colonelul (deși ar putea, la o adică, să fie direct mareșal) era, desigur, doctorul Ionac, eminentul autor al unui articol inexistent care a costat statul român o sumă frumușică.

Citeşte mai multe despre:

6 comentarii

  1. #1

    Alo, ministrul sanatatii, esti normal, il mai ti mult pe asta dupa tot ce a aparut. Nu mergeti voi sa va jucati in nisipul de la Polisano si sa ii falimentati pe aia si nu statul roman? Ministrul Justitiei, mai e justitia independenta? Pe bune?

  2. #2

    Ionac dacă nu ajungea medic, era combinator de ăla cu butelii și valută, prin față pe la Bega. Nu are nici mentalitate, nici decență pentru a fi medic.

  3. #3

    Desi e profesor de Metodologia cercetarii stiintifice, domnul Ionac n-a mai publicat un articol stiintific in reviste cu factor de impact in calitate de prim autor din anul 2003! Arhiva Web of Science poate fi consultata de cine nu crede ca e posibil asa ceva 🙂 A, altfel, profesorul de metodologie a cercetarii stiintifice Mihai Ionac este prezent, din 2003 incoace, la capitolul „si altii”, in cateva zeci de articole indexate in Web of Science. Dar tu, ditamai profesorul in cercetarea stiintifica, sa nu mai publici nici un articol ca prim autor, in reviste cu factor de impact, de 17 ani incoace?! Jenant.

  4. #4

    Cata rautate, dom’le… Cand sa mai scrie daca opereaza nonstop??

  5. #5

    La cate infractiuni are individul asta ar fi trebuit trimis demult la puscarie.Acuma e clar ca procurorul Papici era obisnuit sa primeasca rechizitoriile in plic via Coldea.Cand e vorba sa-l faca el, e mai greu…probabil serviciile, prin vocea Galuscanului, nu l-au lasat

  6. #6

    Are dreptate ofiterul (sub acoperire?). Sublocotenentii (rezidenti) de prin sectii au doar dreptul sa adune purcoiul de bani de la sarantocii care au ajuns la cutit si sa-l predea colonelului in schimbul definitivarii rezidentiatului sub aripa vestitului ,,doctor”. Mamutii astia au pus mana pe sistemul de sanatate si bineinteles ca-si permit sa ,,taie si sa spanzure” dupa bunul lor plac. Daca numai colonelul zice ca ziua are 25 de ore apai sigur ca are. Doar el a ,,muncit” in orele alea. In loc sa se bronzeze in Bali ca ceilalti mamuti. Asta-i capitalismul d-lor. Cu munca multa si multa idiotenie si slugarnicie a celor din jur, mamutul a reusit sa mareasca ziua la 25 de ore. Va imaginati cate ore o sa aiba ziua peste vreo 10 ani cand analfabetii functional tocmai testati PISA ( 44% ) vor ajunge la maturitate devenind talpa tarii?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint