Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Scene istorice: Bătălia de la Rovine

Zoom Scene istorice: Bătălia de la Rovine

–Tu ești Mircea?

–Da-mpărate! Dar să știi că nu mi se pare deloc OK ce s-a întâmplat la intrarea în cortul tău.

–Despre ce vorbești?

–Un ienicer mi-a pus un termometru la frunte și mi-a luat temperatura. Pe toată! Nu mi se pare normal.

–Of, ce mai e normal în vremurile astea? Nu vezi că de șase luni de zile ne rugăm la autorități să ne dea voie să organizăm o amărâtă de bătălie? La tine e mai ușor, că n-ai prea mulți oșteni, dar ai mei sunt câtă frunză și iarbă. Pune tu frunza și iarba să se distanțeze social. Eu nu-mi dau seama cum o să ne luptăm dacă e să respectăm regulile astea. Ce facem? Aruncăm în bătălie doar arcașii? Nu-mi convine. Eu mă bazam pe forța ienicerilor.

–Tocmai de-aia am venit eu cu o propunere.

–Hopa! O să-mi plătești tribut ca să evităm războiul?

–Nici chiar așa.

–Atunci ce propunere ai, bătrâne? Zi mai repede, că trebuie să intru într-un Zoom cu Marele Vizir.

–OK, OK, deci fii atent aici: ce-ar fi ca noi să organizăm bătălia de la Rovine nu la Rovine, unde am vorbit inițial să ne batem, ci în Turcia, mai exact în Antalya, unde oștirile noastre pot sta în cantonament o lună de zile fără să intre în contact cu nimeni. Plus că fiecare oștean o să fie testat o dată la cinci zile, ca să nu-i îmbolnăvească și pe ceilalți. E ultimul lucru pe care mi-l doresc: ca ienicerii tăi să plece acasă cu vreo tuse nasoală sau, și mai rău, cu febră 38.

–Cred că glumești.

–Nu, în nici un caz. Pentru mine, siguranța oștenilor e pe primul loc. Nu le-aș putea cere să-și pună sănătatea în pericol.

–Cred că glumești cu propunerea asta. Cum adică să ne luptăm în Turcia?

–Sunt condiții mult mai bune acolo. Ia zi, vrei să-ți moară oștenii de sete? Păi, tu știi că, înainte să treci Dunărea, eu am infestat cu coronavirus în calea voastră toate fântânile? Da, l-am trimis pe boierul Florescu să tușească în fântâni și să-și sufle nasul în holdele de grâu.

–Uau, dezgustător!

–Suntem o țară mică, luptăm și noi cum putem.

–Hai, să fie clar: eu n-am organizat războaie de cucerire ca să mă lupt tot la mine. Eu tocmai de-aia te-am invadat, ca să am un motiv să mai plec de-acasă. Deci cum rămâne? Îmi plătești tribut sau ne batem pe câmpul de luptă?

–Eu zic să mai așteptăm puțin, să se termine toată nebunia.

Mircea cel Bătrân tuși atunci de două ori, ceea ce-l sperie groaznic pe sultan, pentru că nimeni nu purta mască.

–Ce-a fost asta? întrebă sultanul, înnebunit de frică.

–Ce să fie?

–Ai tușit. Ai coronavirus, nu-i așa? Nemernicule, cum de-ai păcălit aparatul care citește temperatura?

Însă Mircea, cu o voce calmă, de voievod înțelept, care a trecut prin multe manuale de istorie la viața lui, îi spuse sultanului să se liniștească, pentru că nu e bolnav de nimic. A tușit doar ca să le transmită oștenilor valahi să atace tabăra turcească acum, când toată lumea se așteaptă mai puțin.

Auzind acestea, sultanul dintr-o dată se lumină la față și se-aruncă în luptă cu mai mare dragul, mai ales că nu se mai bătuse pe viață și pe moarte de șase luni de zile, din cauza restricțiilor impuse pe fondul pandemiei de coronavirus.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Institutul pentru Combaterea Horelor

  7 iulie 2020

  Fenomenul horelor românești din primul război mondial a tulburat comandamentul german, care nu prea înțelegea tehnica de luptă a valahilor ce se învîrteau de mama focului înainte de apusul soarelui, […]

 • Limitele unui jucător de golf

  7 iulie 2020

  De pe pajiștea unde obișnuiește să joace golf, președintele Iohannis se pregătea să lanseze România. Din trusa de crose l-a ales mai întîi pe Ludovic Orban, deși putea să aleagă […]

 • Legea și Constituția nu poartă mască. Să le muim!

  7 iulie 2020

  Nu există, am cercetat, nici măcar o singură obligație legală ca onor Constituția să poarte mască atunci când intră într-un spațiu public închis. Nici celelalte legi, ordonanțe simple sau de […]

 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]