Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Scurtă dare de seamă de la înscăunarea Guvernului Cîțu 1 barat (13)

Zoom Scurtă dare de seamă de la înscăunarea Guvernului Cîțu 1 barat (13)

– NENOROCIRE!!!!! strigă din răsputeri un paj intrînd în sala de ședințe.

– Ce e? întrebă Cîțu de după fustele lui Turcan.

– NE-NO-RO-CI-RE! repetă pajul.

– ȘI-CE-VREI-SĂ-SPUI-MAI-EXACT? interveni bănuitor Klaus I, după ce unul din senzorii optici constatase o corelație între vorba pajului și privirea cam prea directă și intensă.

– Nu la dumneavoastră mă refeream, sire, dădu pajul a lehamite din mînă. Asta e o nenorocire rapidă, nu una care stă pe loc pas cu pas.

– Ia un pahar cu apă și liniștește-te, interveni salutar Barna de la înălțimea funcției sale. Nu, nu din ăla. Ia un pahar de cristal, lustruiește-l bine, toarnă Evian și adu-l încoace, că mi-e sete. Veți vedea, îi încurajă el pe ceilalți, totul se va lămuri în scurt timp.

În scurt timp, adică după ce pajul aduse paharul, niște sticks-uri organice vegane, scutură haina vicepremială, spălă și cerui mașina de serviciu și, evident, recită un poem de slavă la adresa calităților neasemuite ale celui ales să fie al cincilea sau al șaselea om în stat, pentru că puturoșii ăștia de paji nu-i puneau tot timpul plăsuța la rînd înaintea lui Kelemen Hunor.

La locurile lor, miniștrii se foiau nerăbdători, dar înțelegători: să-ți pice în gheare servitorul și să nu profiți de el? Nici măcar ei nu puteau fi atît de proști, indiferent de ce spuneau cifrele reale ale guvernării. Doar Klaus I asista impasibil, de parcă ar fi fost un lucru care ar fi cerut atenția sa imediată în calitate de președinte.

– Stăpînul are o răbdare de fier, nu-i așa? comentă impresionată Turcan.

– Nu doar răbdarea, își tapotă emoționat buzele Rareș Bogdan, pentru că i se atrăsese atenția să țină nivelul umidității sub control, mai ales în zonele greu accesibile. Oțel inoxidabil! spuse el cu mîndrie, ciocănind în ceafa prezidențială și cauzînd astfel un reboot al sistemului. Nimeni nu păru însă să observe ceva, nici măcar el, așa încît continuă: El e tezaurul nostru cel mai de preț. Degeaba au americanii Fort Knox, noi avem Fort Inox!

Din fericire, pajul termină în cele din urmă cu urgențele aparatului de guvernare și putu ajunge la lămuriri:

– Pandemia a scăpat de sub control și face ravagii! strigă el, pe jumătate înfricoșat, pe jumătate revoltat.

– A fost vreodată sub control? întrebă vag amuzat ministrul Voiculescu.

– Din punctul nostru de vedere a fost întotdeauna sub control! chițăi cu gravitate și importanță premierul Cîțu.

– Din punctul tău de vedere, economia e Inelul pentru că ai făcut o gaură imensă în ea. Din punctul tău de vedere, ești eroul poveștii deși slujești o turlă nesimțitoare cu privire fixă și uneori roșie, căreia îi spui Stăpînul. Din punctul tău de vedere, ești puternic și neînfricat, dar țipi ca o fată cu sever handicap estetic cînd ești pus față în față cu un mic grup de votanți din Hobița, mai zise Voiculescu, scoțînd din mînecă patru cetățeni deloc impozanți.

– NU, NU HOBBIȚII! strigă gîtuit de groază Cîțu și se refugie în umbra șemineului.

Cînd, în sfîrșit, îl scoaseră de-acolo trăgîndu-l de picioare, prim-ministrul României avea o figură înghețată de frică, dar liniștită.

– Florinele, te-a înnebunit spaima? întrebă reticentă Turcan.

– Nu, am făcut căcîțu pe mine, admise distinsul om de stat.

1 comentariu

 1. #1

  tare ca fieru’, molcom/lent ca otzelu’.. aia cu tapotarea e sublima.. sau scurtcircut total.. .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cel mai primejdios drum

  11 mai 2021

  Marele explorator care a călcat pe spinarea aligatorilor din mlaștini, dansînd pe buza prăpăstiilor cu rucsacul în spinare, înfășurat în voalul de zăpadă al miresei din Kilimanjaro, după ce a […]

 • Baroni, aruncați armele!

  11 mai 2021

  La parastasul ursului Arthur nu s-a auzit nici un bocet pesedist. Nici liberalii și nici ungurii nu s-au grăbit să-și tragă mucii la căpătîiul splendidei fiare. Toți iubitorii de natură […]

 • Vaccinații über alles

  11 mai 2021

  Bâjbâim neputincioși încă de la începutul lui 2020, în încercarea de a găsi un dușman cât de cât decent. Să fie măcar vizibil, să-l putem fotografia, filma și expune public, […]

 • De ce e mai coruptă stînga decît dreapta

  4 mai 2021

  Cine a furat mai mult: PDSR-ul lui Ion Iliescu în lungul și înverșunatul lui jaf din anii ’90 sau CDR-ul lui Constantinescu în haotica guvernare din anii 1996-1999? Cine s-a […]

 • Emasculata concepție

  4 mai 2021

  De ce se ratează complet partidele și politicienii așa-zis noi atunci când ajung la putere sau în apropierea ei? E o întrebare pe care uneori nici măcar nu vrem să […]