Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Scurtă dare de seamă de la ședința Guvernului Orban al președintelui Iohannis  (6)

Zoom Scurtă dare de seamă de la ședința Guvernului Orban al președintelui Iohannis  (6)

Brusca revelație că nu ochii, ci țurțurii din nasul Atotmutului săvîrșiseră minunea lăcrimării păru să-i descumpănească pe miniștrii avîntați întru adîncă venerare. Proslăviseră ei multe lucruri demne de cea mai cumplită scîrbă de cînd intraserăîn politică, dar chiar așa, săse plece supuși în fața unor muci? Nu era oare neigienic?

– Să-i venerăm prin batistă! propuse salvator Predoiu.

– Da, prin batistă! îi răspunse întregul guvern cu entuziasm.

– Dar cum de ți-a venit asemenea gînd bun, o, înțeleptule? întrebă umbra neagră din jilțul său.

– Eu l-am slujit vreme îndelungată pe Cel-Ce-Se-Face-Muci și știu! spuse Predoiu cu mîndrie.

În timp ce întregul cabinet scotocea prin buzunare, căutînd drumul mătăsii înspre venerare, Ludovic I se întoarse jenat spre Raluca Turcan și îi șopti conspirativ:

– Dragă Ralu, ai tu cumva niște șervețele?

– Nu fi bleg, avem slugi pentru asta! îi șopti ea răstit înapoi. Să fie adus Rareș Bogdan! porunci ea aprig, făcînd cristalele din candelabru să dea glas unui clinchet zglobiu.

Doi străjeri vajnici intrarăîn sală și-l aruncară la picioarele lui Turcan și ale lui Ludovic I, care era oarecum pe traseu, pe cel chemat să-și facă datoria față de stăpîni.

– Dacă doriți să serviți… bîigui Șică I, făcînd un gest vag înspre grămada de cîrpe colorate.

– Nu fi chelner, îl repezi Turcan. Fii bărbat, măcar o dată în viața ta politică! Dar văzînd că Ludovic șovăie, își schimbă tonul:

– Hai, că te învăț. Ridică-te în picioare, pune-ți pălăria de premier, dă-ți capul pe spate, să se audă toți cei trei clopoței ai puterii pe care ți i-a dat Stăpînul, și poruncește!

Ludovic I se supuse, așa cum îi șade bine unui stăpîn de guvern, și cuvîntă hotărît: “Faceți cum zice ea!”. Gloata de miniștri dădu năvală să-și înșface batista promisă. Într-o clipă, din Rareș Bogdan nu mai rămaseră decît un papion ridicol și o chelie. Singur Gollum – pardon, Cîțu –, rămas pe covor, privea nedumerit. Ridică două degete înspre Turcan: “Tanti, tanti!”.

– Ce e, Gollum, vrei la baie?

– Nuuuuu! Da’ nu știu ce să aleg. Papionul e stupid și chelie am și eu!

– Da, mă, da’ tu ai chelie cu chică. Ufff, nici măcar o chelie ca lumea n-ai fost în stare să faci, incompetentule! Ia papionul!

– Da’ o să arăt ca ultimul fraier!

Turcan își reținu un zîmbet și îl liniști, mîngîindu-l simultan și pe păr, și pe nepăr:

– Florinele, nu papionul e problema, suflețele…

1 comentariu

 1. #1

  Foarte hazlie povestirea. La “mangaierea pe par si nepar” e apogeul, unde mi-au zburat mucozitatile de la rasul izbucnit.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Coronavirusul, pseudonimul penibil al ciumei

  25 februarie 2020

  Arta a cochetat cu moartea la Carnavalul din Veneția pînă cînd măștile fascinante și grotești pe care turiștii și le-au tras fericiți pe meclă au fost înlocuite brusc cu o […]

 • Coronapirus

  25 februarie 2020

  Cel mai nou, puternic și neașteptat aliat al Opoziției e acum coronavirusul, care vine din Italia, pe vechiul drum al romanilor, să ia în stăpînire ce a mai rămas, după […]

 • Guberniul său

  25 februarie 2020

  „Poate dumneavoastră aveți treabă și noi vă reținem!“ Asta i-a spus un ziarist președintelui Iohannis luni, când acesta din urmă limitase numărul de întrebări pe care le puteau pune ziariștii […]

 • În căutarea țăranului pierdut

  18 februarie 2020

  Prin anii ’90, șoseaua dintre Craiova si Calafat purta la gît în plină iarnă salbe de potîrnichi și de prepelițe, care spre a nu fi detectate pe cîmpul înzăpezit de […]

 • Instinct primar

  18 februarie 2020

  Partidele bătrîne se închină la chipul cioplit al primarului. Și PSD, și PNL se prosternează la picioarele acestei divinități păgîne. Au primari mulți pe care vor să-i păstreze fiindcă fără […]

Cele mai citite