Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Scurtă dare de seamă de la ședința Guvernului Orban al președintelui Iohannis  (8)

Zoom Scurtă dare de seamă de la ședința Guvernului Orban al președintelui Iohannis  (8)

– Pentru o odă, un imn de slavă sau un lied plin de lingușeli introduceți moneda și apăsați tasta din frunte! spuse din nou Rareș Bogdan și își aranjă iar batista.

Ludovic I tresări plin de încîntare. Să aibă o jucărie care să cînte după pofta sa, după lunile lungi în care tînjise să nu se mai împierdice ca un bleg în sforile nevăzute ale Stăpînului, asta îl umplea de o bucurie imposibil de tradus în cuvinte.

– Tanti Ralu, cum se cheama asta? Pot să mă joc cu ea?

– Dacă bagi fisa și cîntă, atunci cred că îi zice tonomat, rosti Turcan gînditoare. Dar noi nu putem folosi acest termen, pentru că a fost scornit de dușmanii noștri de moarte din PDL.

– Adică de noi? întrebă Șică și mai nedumerit.

– Evident că de noi, întări Turcan. Dar nu te preocupa, hai mai bine să vedem ce știe. Gollum, tot ai bănuțul ăla găurit în mînă, fă-l să cînte!

Și Gollum, pardon, Cîțu dădu voios din restul de coadă pe care i-l lăsase chelia și se ridică de pe covor. Din prea mult entuziasm, însă, uită instrucțiunile și lipi direct bănuțul de fruntea lui Rareș cu un “pleosc” sănătos. Fruntea se ridică mîndră, asemeni valurilor mării, în jurul cerculețului de metal, îl prinse bine și îl trase în adîncul minții, probabil, de parcă nici n-ar fi fost.

– Preacinstiților stăpîni, spuse Rareș făcînd o temenea adîncă, după puterile miraculoase ale coloanei sale vertebrale, vă voi cînta un imn despre sentimentul suveran al ființei care vă însuflețește pe toți și despre respectul care vă învăluie, despre dragostea și adorația celor asupra cărora însăși soarta, prin voința Stăpînului, a hotărît să domniți. Ați auzit voi de melodia “Ani de lacheu”?

– S-o auzim! S-o auzim! strigară toți miniștrii cu încîntare.

Ludovic I se întoarse discret către Turcan și întrebă, tot nelămurit:

– Ralu, dacă tonomat nu e voie, cum naiba să-i zicem ăstuia care și-a pus gura în slujba noastră?

– Fix asa.

– Adică?

– Guran.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale