Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Scurtă istorie a loviturilor de stat în spațiul românesc (III)

Zoom Scurtă istorie a loviturilor de stat în spațiul românesc (III)

22 iunie 1941. Regimul antonescian încearcă prima lovitură de stat sovietic: “Ostaşi, vă ordon: Treceţi Prutul! Sdrobiţi vrăjmaşii din răsărit şi miazănoapte”. Moment de maxim eroism de care românii își vor aduce aminte cu mîndrie ori de cîte ori rușii le vor cere ceasul, paltonul, Basarabia, Bucovina și viitorul pe cel puțin 45 de ani.

23 august 1944. Arestarea Mareșalului Antonescu. Armata română începe ofensiva împotriva Germaniei în speranța că, dacă Basarabia și Bucovina tot s-au dus naibii, măcar să recupereze Transilvania, Ungaria și Munții Tatra.

30 decembrie 1947. Regele Mihai este forțat să abdice. Este proclamată Republica Populară Română, deși numele este profund ironic. Populația este nedumerită: România a fost ocupată de comuniști sau de hipsteri?

22 martie 1965. Nicolae Ceaușescu parvine în fruntea partidului și statului nostru. Bunul-simț și speranța zîmbesc fericiți și intră cu picioarele înainte în Epoca de Aur.

22 decembrie 1989. Regimul comunist este alungat de forțele eliberatoare și democratice ale Securității și Partidului. După 45 de ani de comunism, România a înțeles, în sfîrșit, valorile liberale: un stat represiv face întotdeauna revoluție prin sine însuși.

13-15 iunie 1990. Minerii conduși de Miron Cozma vin la București să planteze panseluțe pe mormîntul democrației românești.

iulie 2012. Referendum pentru demiterea președintelui. Peste șapte milioane de români votează DA și se miră că nasul Monicăi Macovei nu ia proporții similare cozilor din fața secțiilor de votare ori de cîte ori acuză România de lovitură de stat. De parcă n-ar ști că nasul crește doar cînd spune “Nu sînt o marionetă, sînt un europarlamentar adevărat!”.

10 august 2018. Mitingul din Piața Victoriei este ridicat la rangul de lovitură de stat. Nu vă speriați, e doar o fumigenă lacrimogenă, menită să ascundă că Securitatea și Partidul au divorțat și acum se bat pe custodia țării cu pumnii protestatarilor și bastoanele jandarmilor.

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Tulpina din grădina Maicii Domnului

  2 martie 2021

  Motto: Într-o grădină, sub o tulpină, zării un virus ca o lumină. Să-l rup se strică, să-l las mi-e frică, că vine altul și ni-l ridică. A trebuit să treacă […]

 • America ungarului cenușiu

  2 martie 2021

  Puține țări de pe planeta Pămînt egalează România în devotamentul arătat Americii. Parteneriatul strategic pe care, altminteri, SUA îl are cu multe națiuni a atins la noi standarde evanghelice și […]

 • Nepriceputul cu patalama

  2 martie 2021

  Cu 15 zile înainte de a se împlini 165 de ani de la dezrobirea romilor în Țara Românească (166 de ani de la dezrobirea lor în Moldova), Curtea de Apel […]

 • O moarte simbolică

  23 februarie 2021

  Înainte de a se fi măritat cu aprigul bărbătuș Vijulie, femeia cu barbă Stelian Tănase nu părea a ști să dea în bobi și a citi în zațul cafelei, ca […]

 • A venit și vremea arătării diplomelor

  23 februarie 2021

  În toate campaniile, PNL și USR-PLUS s-au dat mai școliți ca proștii de la PSD. Au lăsat mereu să se înțeleagă că ei sînt legitimați de cunoștințe dobîndite în universități […]