Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Scurtă istorie a lui Iordache de la origini și pînă în prezent

Zoom Scurtă istorie a lui Iordache de la origini și pînă în prezent

Geneza

Nu știm exact cum și cînd a apărut Iordache. Știm însă că a fost un moment regretabil pentru toată lumea.

Conform legendei, dăltuită în piatra primului templu din Babilon, „Iordache a văzut lumina zilei noaptea. Noaptea ca“ – și aici fragmentul se termină brusc.

Preistoria

Nici pînă azi nu se știe dacă mamuții au dispărut din cauza vînătorii sau pentru că i-a furat PSD și a dat Iordache o ordonanță de grațiere.

Antichitatea

Alexandru Macedon ajunge cu armata sa pînă la marginile lumii cunoscute. Unii spun că l-a mînat setea de cuceriri. Alții că l-a alungat sila de Iordache. Nu vom ști niciodată.

Al doilea război punic. Scipio Africanul e un erou al romanității și Iordache un atlet al impunității.

Ierusalim. Iordache se întîlnește cu un tînăr rabin foarte apreciat de norod. Încîntat de poveștile auzite, Iordache insistă: „Poți să faci o minune și pentru mine?“.„Dar fac deja o minune pentru tine, Iordache!“„Nu înțeleg!“„Iordache, e o minune că nu te iau la palme pentru nesimțirea ta cea fără de margini!“

Conciliul de la Niceea. Se spune că, în mijlocul dezbaterilor teologice, Iordache a propus ca „Și ne iartă nouă greșalele noastre“ și fie urmat obligatoriu de „Și nu ne duce pe noi în pîrnaie!“.

Evul Mediu

Perioadă de glorie pentru Iordache. Ajuns în Țara Românească, acesta își dă frîu liber instinctelor naturale și devine sluga preaplecată a unui mustăcios. Mai mult, a unui mustăcios aflat în luptă cu Binomul. Și care, spun cronicarii, era un țepar notoriu.

Partea nasoală e că Binomul era Imperiul- Otoman. Partea și mai nasoală e că Iordache se afla în odaia de sfat a domnului fix cînd se făceau planurile de luptă.

– Deci, boieri dumneavoastră, voi lua cu mine pe cei mai viteji dintre oșteni și vom păli lifta păgînă în noaptea asta!

– Daaaaa, noaptea ca hoții! își frecă Iordache mîinile de bucurie.

Sprînceana mustăciosului zvîcni mai rău ca vena lui CTP cînd e gata să compare un om cu un animal ridicol.

– Ce-ai zis, sluger Iordache? Dar de unde știi tu anume cum fac hoții? Și ce cauți, mă, în iatacul meu cînd noi facem planuri de luptă?

– Caut…caut o poziție permanentă, Măria Ta!

– Păi, de ce n-ai zis așa, Iordache? Asta se rezolvă imediat! Străjer, să mi-l iei pe ăsta și să-l tragi în cea mai mare țeapă pe care o va da el țării! Și da, știu că o va da, pentru că nu sînt doar viteaz și bun strateg, sînt și domnitor vizionar.

Prin urmare, Iordache își găsi sfîrșitul carierei de baron medieval în vîrful țepei. Adunați sub el, oștenii strigau:

– Iordache, tot mai sus, tot mai sus?

– E bună, băi, poziția asta permanentă?

– Eșți la înălțimea speranțelor tale, Iordache?

– Hai, bă, răspunde, ce te ții așa țanțoș?

– Iordache, mai scoate-ți bățul din cur!

Epoca fanariotă

Ciuma lui Caragea face ravagii. Retras în mijlocul pustietății, Iordache își notează în jurnal: „Sigur, moare lumea în dușmănie, dar sînt ferm convins, și aici cred că și colegii de la PNL sînt de acord: putem mai mult, putem mai bine!“.

Epoca Internetului

Iordache se trezi într-o cameră necunoscută, cu fața spre un birou din spatele căruia un ins musculos îi zîmbea prietenos.

– Hai, ia spune, de ce ai venit? Te interesează o poziție?

– Da, aș vrea o poziție! admise Iordache, simțind cum îi lasă gura apă.

– Bine. Să știi, eu vreau să te ajut, îi spuse plin de încredere tipul musculos. Dar m-ar ajuta dacă mi-ai spune ce știi să faci.

„Nu pot să-i zic exact ce știu să fac, m-ar da afară în șuturi!“, gîndi Iordache. „Și probabil aș și voma puțin în gură. Dar dacă-l mint cu nerușinare și se prinde? Aici nu mai am Jandarmeria să-mi apere nemernicia cu gaze lacrimogene. Hai să fac un compromis.“

– Sînt un…sinecurist, admise în final Iordache.

– Serios? Și cum faci asta? Alergi foarte repede în jurul stîlpului? întrebă musculosul De fapt, nici n-are importanță. Te felicit că ai învățat să te accepți așa cum ești și să nu te mai jenezi s-o recunoști. Deci ești sinecurist, da?

– Cel mai sinecurist! zise și Iordache, pe deplin convins că face un lucru bun. Primul lucru bun din viața lui. Asta îmi garantează o poziție bună? Preferabil pe viață?

– Pe viață, nu, că avem și noi limitele noastre, zise musculosul, vag amuzat. Dar pot să te asigur că vor fi multe poziții. Și că vei fi mereu în mijlocul evenimentelor!

– Excelent, își frecă mîinile Iordache. De cînd pot începe?

– Chiar de acum.

– Și ce trebuie să fac?

– Ia un loc pe canapeaua de piele neagră din spatele tău și relaxează-te, scumpule!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Un vaccin la îndemîna oricui

  24 noiembrie 2020

  Patriarhii ortodocși care și-au dat singuri cu cădelnița-n coaie după ce au afirmat că virusul liliacului chinezesc, nefiind creștin, nu are ce căuta în biserică au acum un bun prilej […]

 • Pfizer președinte

  24 noiembrie 2020

  Nu mai sînt paturi la ATI. O spun medicii, o spune presa, o spun pacienții care se agață de viață pe holuri. Ba sînt, spun Orban și Tătaru, care nu […]

 • Cățeii pandemiei

  24 noiembrie 2020

  S-au umplut orașele, în principal, de căței, de obicei de talie mică, abandonați. Mulți sunt câini din acele rase incerte, pe care, pe întuneric, i-au putea confunda cu o pisică, […]

 • Împărat și proletar (Scrisoarea a IV-a, către prieteni)

  17 noiembrie 2020

  Străbunica mea Iulica Bonțideanu, greco-catolică din comuna Soareș, de lîngă Bobîlna, care a dormit toată viața cu capul pe Biblie pînă la vîrsta de 101 ani, avea obiceiul de a […]

 • Poporul fără ardere internă

  17 noiembrie 2020

  Iohannis a risipit un mandat de cinci ani învățînd să citească din prompter și numărînd plopii de două ori pe săptămînă pe drumul spre Sibiu, dar putea să recupereze în […]