Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Scurtă istorie a rasismului și a xenofobiei: Epoca modernă

Zoom Scurtă istorie a rasismului și a xenofobiei: Epoca modernă

1643: Urcă pe tronul Franței Ludovic al XIV-lea, supranumit Regele Soare. Apar primele mișcări de protest Moon Lives Matter.

1690-1789: Epoca Iluministă începe cu două sute de ani mai devreme decît apariția becului electric. Este prima mișcare culturală pentru hipsteri.

1776: Declarația de Independență susține dreptul oricărui om la “viață, libertate și căutarea fericirii”. Sintagma “chiar și dacă omul e negru” e adăugată abia în 1865.

1799: Revoluția Franceză se încheie triumfător: monarhia, sprijinită de majoritatea opresivă a nobilimii și clerului, este abolită. Francezii se pregătesc pentru regimul democratic promis de un mic caporal, fiul unor imigranți italieni.

1848: Revoluțiile zguduie bătrîna Europă. Apar primele teorii conspiraționiste despre masoni și sorosiști.

1859: Darwin publică prima teorie antirasistă: “Nu doar negrii, ci și albii se trag din maimuțe”.

1867: Imperiul Habsburgic își asumă lupta pentru drepturile minorităților, transformîndu-se în monarhia dualistă austro-ungară. Probabil că, dacă ar fi supraviețuit primului război mondial, astăzi ar fi fost Imperiul Austro-Ungaro-Și-Persoane-Transgender.

1870: Italia este unificată și toate regiunile peninsulei trebuie să sufere sub regimul centralizării. Cosa Nostra și ‘Ndrangheta încep lupta democratică pentru autonomie.

1933: Alegerile democratice din Germania aduc la putere un mic caporal, imigrant austriac, care promite să rezolve definitiv problemele minorităților.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cel mai primejdios drum

  11 mai 2021

  Marele explorator care a călcat pe spinarea aligatorilor din mlaștini, dansînd pe buza prăpăstiilor cu rucsacul în spinare, înfășurat în voalul de zăpadă al miresei din Kilimanjaro, după ce a […]

 • Baroni, aruncați armele!

  11 mai 2021

  La parastasul ursului Arthur nu s-a auzit nici un bocet pesedist. Nici liberalii și nici ungurii nu s-au grăbit să-și tragă mucii la căpătîiul splendidei fiare. Toți iubitorii de natură […]

 • Vaccinații über alles

  11 mai 2021

  Bâjbâim neputincioși încă de la începutul lui 2020, în încercarea de a găsi un dușman cât de cât decent. Să fie măcar vizibil, să-l putem fotografia, filma și expune public, […]

 • De ce e mai coruptă stînga decît dreapta

  4 mai 2021

  Cine a furat mai mult: PDSR-ul lui Ion Iliescu în lungul și înverșunatul lui jaf din anii ’90 sau CDR-ul lui Constantinescu în haotica guvernare din anii 1996-1999? Cine s-a […]

 • Emasculata concepție

  4 mai 2021

  De ce se ratează complet partidele și politicienii așa-zis noi atunci când ajung la putere sau în apropierea ei? E o întrebare pe care uneori nici măcar nu vrem să […]