Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Scurtă istorie a rasismului și a xenofobiei: Epoca modernă

Zoom Scurtă istorie a rasismului și a xenofobiei: Epoca modernă

1643: Urcă pe tronul Franței Ludovic al XIV-lea, supranumit Regele Soare. Apar primele mișcări de protest Moon Lives Matter.

1690-1789: Epoca Iluministă începe cu două sute de ani mai devreme decît apariția becului electric. Este prima mișcare culturală pentru hipsteri.

1776: Declarația de Independență susține dreptul oricărui om la “viață, libertate și căutarea fericirii”. Sintagma “chiar și dacă omul e negru” e adăugată abia în 1865.

1799: Revoluția Franceză se încheie triumfător: monarhia, sprijinită de majoritatea opresivă a nobilimii și clerului, este abolită. Francezii se pregătesc pentru regimul democratic promis de un mic caporal, fiul unor imigranți italieni.

1848: Revoluțiile zguduie bătrîna Europă. Apar primele teorii conspiraționiste despre masoni și sorosiști.

1859: Darwin publică prima teorie antirasistă: “Nu doar negrii, ci și albii se trag din maimuțe”.

1867: Imperiul Habsburgic își asumă lupta pentru drepturile minorităților, transformîndu-se în monarhia dualistă austro-ungară. Probabil că, dacă ar fi supraviețuit primului război mondial, astăzi ar fi fost Imperiul Austro-Ungaro-Și-Persoane-Transgender.

1870: Italia este unificată și toate regiunile peninsulei trebuie să sufere sub regimul centralizării. Cosa Nostra și ‘Ndrangheta încep lupta democratică pentru autonomie.

1933: Alegerile democratice din Germania aduc la putere un mic caporal, imigrant austriac, care promite să rezolve definitiv problemele minorităților.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Cioclii

  4 august 2020

  Viziunea convalescentului privind în oglindă Fiți gata la harpoane că îngeru-i la copcă în țara cea vestită și rece de sub votcă cu turlele înfipte în nori pînă-n prăsea, momiți-l […]

 • N-a mai mers la pușcărie, hai, măcar, la Primărie!

  4 august 2020

  Așa cum bețivii adevărați își revin spre dimineață dacă simt pe gîtlej un nou pîrîiaș de vodcă, Traian Băsescu dă semne de dezmeticire. Lunga mahmureală politică nu i-a priit. Abstinența, […]

 • România din ce în ce mai puțin educată

  4 august 2020

  Klaus Iohannis este profesor. Nu și-a mai exercitat meseria din 1997, e drept, acela fiind anul în care a părăsit definitiv catedra pentru un post în administrație. Mai întâi inspector […]

 • Martirii carantinei

  28 iulie 2020

  Printr-o ironie a sorții, săptămîna trecută Marea Neagră și-a luat și ea rația de libertate, fiindcă din două sute de mii de samavolnici care s-au scăldat în lipsa de respect […]

 • Cel mai scump dulap din istorie

  28 iulie 2020

  „Am obținut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro“, a zis președintele Iohannis, și s-au găsit destui să se repeadă să-i pupe mîinile ca unui binefăcător. Banii ăștia, […]