Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Scurtă istorie a rasismului și a xenofobiei: Epoca modernă

Zoom Scurtă istorie a rasismului și a xenofobiei: Epoca modernă

1643: Urcă pe tronul Franței Ludovic al XIV-lea, supranumit Regele Soare. Apar primele mișcări de protest Moon Lives Matter.

1690-1789: Epoca Iluministă începe cu două sute de ani mai devreme decît apariția becului electric. Este prima mișcare culturală pentru hipsteri.

1776: Declarația de Independență susține dreptul oricărui om la “viață, libertate și căutarea fericirii”. Sintagma “chiar și dacă omul e negru” e adăugată abia în 1865.

1799: Revoluția Franceză se încheie triumfător: monarhia, sprijinită de majoritatea opresivă a nobilimii și clerului, este abolită. Francezii se pregătesc pentru regimul democratic promis de un mic caporal, fiul unor imigranți italieni.

1848: Revoluțiile zguduie bătrîna Europă. Apar primele teorii conspiraționiste despre masoni și sorosiști.

1859: Darwin publică prima teorie antirasistă: “Nu doar negrii, ci și albii se trag din maimuțe”.

1867: Imperiul Habsburgic își asumă lupta pentru drepturile minorităților, transformîndu-se în monarhia dualistă austro-ungară. Probabil că, dacă ar fi supraviețuit primului război mondial, astăzi ar fi fost Imperiul Austro-Ungaro-Și-Persoane-Transgender.

1870: Italia este unificată și toate regiunile peninsulei trebuie să sufere sub regimul centralizării. Cosa Nostra și ‘Ndrangheta încep lupta democratică pentru autonomie.

1933: Alegerile democratice din Germania aduc la putere un mic caporal, imigrant austriac, care promite să rezolve definitiv problemele minorităților.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • De ce începe să-mi fie mie rușine de sfînta nerușinare a altora

  19 iunie 2018

  Într-o vreme în care personajele lui Caragiale au evadat din proiect sfidînd legile metamorfozei, nu părem prea zguduiți că Mița Baston i-a luat locul lui Tipătescu, nici că Efimița nu […]

 • Klaus și uz de klaus

  19 iunie 2018

  Săptămîna trecută, un judecător al Curții Constituționale, Lăzăroiu, a fost amenințat. Sună îngrozitor, dar e exact așa cum sună. Consilierul prezidențial Tănăsescu și-a luat concediu și l-a atras în biroul […]

 • Isărescu și sclavii

  19 iunie 2018

  Când au apărut informații despre colaboratorul Manole, în presă a fost embargou ca pe vremea lui Gabriel Oprea. Există suspiciuni mai mult decât rezonabile că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a […]

 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]