Cele patru campanii electorale care urmează au dinamizat activitatea serviciilor secrete. În buna lor tradiție, ofițerii iau parte la concursul de naivitate populară intitulat „alegeri”. Ne aflăm în faza în care SRI, prin intermediul unor grupuri din ANAF și din parchete, adună ilegal date confidențiale, secrete și nepublice despre presă, cu scopul de a forța acțiuni electorale în campanie.
Spre bună aducere aminte să cităm din raportul unui ofițer de informații, elaborat în 2010. Documentul a ajuns la superiori, dar superiorii au trecut de partea lui Băsescu, așa că ofițerul a trebuit să-și schimbe profesia, cariera și identitatea.
„Începînd cu luna aprilie 2010, la nivelul serviciilor de informaţii şi ANAF s-a creat un grup de lucru, în cadrul unei operaţiuni comune fără precedent, cu scopul de monitorizare a mass-media din România. Serviciul Român de Informaţii (SRI), Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) au demarat împreună cu ANAF acţiuni de identificare a «vulnerabilităţii» din punct de vedere financiar-contabil a instituţiilor de presă centrale şi locale. Vulnerabilităţile au în vedere identificarea acelor elemente de natură financiară ce ar putea fi folosite la momentul oportun, ca factor de presiune, pentru a determina repoziţionarea respectivelor publicaţii din punct de vedere al susţinerii politice.
În această acţiune, SRI, DGIPI şi DGA s-au implicat activ cu rol de documentare şi culegere a informaţiilor, informaţii ce au fost livrate apoi ANAF. Prin acest mod de operare s-a urmărit acoperirea din punct de vedere legal a informaţiilor obţinute de servicii privind activităţile economice ale societăţilor din domeniul mass-media. Pînă la nivelul lunii august 2011, din colaborarea celor trei servicii de informaţii s-a reuşit realizarea a circa 60 de dosare informative avînd drept subiect diverse instituţii mass-media private. Ultima fază a acestor operaţiuni – adică obligarea mass-media de a se reorienta în perspectiva campaniilor electorale din 2012 – ar urma să fie pusă în practică începînd din decembrie 2011 prin intermediul structurilor centrale şi locale ale ANAF, dar şi cu sprijinul procurorilor DNA şi DIICOT. Deja o parte din dosarele instrumentate de ANAF cu ajutorul datelor furnizate de serviciile de informaţii au fost direcţionate către DIICOT şi DNA cu titlul de informări.
Prin justificarea verificării unor informaţii privind operaţiunile financiare derulate de societăţile deţinătoare de licenţe radio-TV sau editoare de presă scrisă, cercetările comune servicii secrete – ANAF au vizat următoarele firme […]”.
Și urmează o listă de firme din media între care peste două treimi aparțin fostului grup Realitatea și încă existentului grup Intact. După cum vă amintiți, Vântu a fost băgat la pușcărie, iar grupul Realitatea a fost pulverizat: publicații forțate să meargă în faliment, licențe confiscate, televiziunea preluată de interpușii penali ai SRI. În cazul Intact, Voiculescu a rezistat în libertate ceva mai mult, iar televiziunile grupului au scăpat doar cu sediile confiscate. Așa s-a scris în acele vremuri numele statului de drept. Iar ceea ce vrea să spună acest text este că lecția de caligrafie își urmează cursul.