Ioan Dorin Dăneșan
este primarul Sighișoarei din 2000. De atunci și până azi n-a părăsit nici o clipă partidul care l-a adus la putere, PSD, oricât de greu i-ar fi fost. Unii spun că, la început, lui Dăneșan nu-i prea trecea prin cap să se țină de matrapazlâcuri, dar aceștia sunt considerați niște rătăciți care pur și simplu nu vor să recunoască faptul că s-ar fi putut înșela atunci când l-au votat prima dată.
Sighișoara ar fi un simplu oraș de tranzit,
pierdut undeva pe drumul dintre Brașov și Târgu Mureș, dacă n-ar exista cetatea medievală. Dar Dăneșan nu are nici un merit în existența cetății, aceasta fiind construită cu multă vreme înainte de primul său mandat. Cu mult mai multă vreme, chiar, dat fiind că este considerată cea mai veche cetate medievală încă locuită din Europa. Cetății îi și datorează Sighișoara celebritatea, după revoluție aceasta devenind centrul unui Festival de Artă Medievală care a făcut, ani de zile, deliciul presei în căutare de știri exotice. Până în 2003, festivalul era privit de către primarii Sighișoarei drept o povară, liniștea urbei fiind deranjată timp de trei zile de hoarde de oameni care invadau Lebensraum-ul leneș al localnicilor. În 2003, însă, organizatorii (veniți din alte colțuri de țară) au demonstrat nu numai că se poate ieși din zodia nefastă a unui Oktoberfest cu iz medieval, ci și că există firme dispuse să aloce bugete considerabile evenimentului. Dăneșan, care în zilele festivalului din 2003 s-a dat lovit, fugind de responsabilitatea a ceea ce, deși părea a fi un eșec financiar, s-a dovedit o reușită lăudată de presă, a perceput la adevărata sa valoare potențialul festivalului. Așa că în 2004, încălcând contractul cu organizatorii din 2003, a decis ca bugetul festivalului să fie păstrat la nivelul celui din anul anterior, dar să nu mai fie acoperit de sponsori, ci din banii publici ai municipiului. 2004 era an electoral, iar Dăneșan avea nevoie de bani pentru alegeri.
Unii spun că atunci
i s-ar fi deschis primarului Dăneșan apetitul pentru seria de ilegalități pe care le-a comis până azi. Poate că nu e chiar așa. Cert e, însă, că Justiția are și o dată de la care a atestat, prin decizie definitivă, actele de corupție ale lui Ioan Dorin Dăneșan. Conform Curții de Apel Mureș, cea care, anul acesta, a emis sentința definitivă, în 2006 primarul Sighișoarei s-a făcut vinovat de fals, uz de fals și abuz în serviciu, fapte pentru care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.
Nu vă faceți probleme,
căci deși sentința a fost dată la începutul anului, Ioan Dorin Dăneșan este și astăzi primar al Sighișoarei. Nu doar că cea mai veche cetate medievală locuită din Europa se află în parohia unui corupt condamnat, dar faptele acestuia continuă, ilegalitățile neîncetând să curgă pe bandă rulantă, cu complicitatea consilierilor locali, indiferent de culoarea politică a acestora.
Un raport al Curții de Conturi din 2013, de exemplu, ne spune că Ioan Dorin Dăneșan și Consiliul Local au dat o gaură în banii contribuabililor de nici mai mult, nici mai puțin decât 1.100.000 de euro. Banii au fost sparți în perioada ianuarie 2010 – aprilie 2013 și constituie indemnizații și sporuri ilegale acordate funcționarilor publici și personalului contractual din Primăria Sighișoara. Perioada plăților ilegale coincide cu perioada în care salariile bugetarilor au fost tăiate cu 25%, sporurile salariale au fost eliminate și posturile blocate. Mici amănunte de care unui primar deja condamnat se pare că nu i-a mai păsat.
Și nu sunt acestea singurele fapte de arme
ale lui Ioan Dorin Dăneșan. Scăpat de lucrările de restaurare a cetății, făcute în principal de către investitori privați atrași și în Sighișoara, ca în alte părți de Ardeal, de interesul prințului Charles, Dăneșan s-a putut concentra pe micile șmenuri ale oricărui corupt local. Unul dintre acestea este stația de sortare a gunoiului, construită cu fonduri europene și gestionată de Ecoserv Sig SRL. Stația funcționează doar în acte, în speranța că OLAF nu se va prinde și nu va cere restituirea fondurilor europene, ultima găselniță a primarului și a consilierilor săi fiind aceea de a aduce la sortat gunoaie din alte localități. Exact lucrul care lipsea unui monument aflat în patrimoniul UNESCO: o groapă din ce în ce mai mare de gunoi sortat românește, la mica ciupeală.
Poate, totuși, așa trebuie să stea lucrurile, după poveștile cu vampiri urmând ca Sighișoara să devină cunoscută și pentru cele cu primari corupți, pe care-i condamni definitiv și ei tot nu se predau.
72 de vizualizări
Acest individ fiind in cirdasie cu fostul prefect a alungat din primarie un secretar megaprofesionist venit prin transfer la insistentele condamnatului si care incepuse o adevarata reforma in primarie.Condamnatului si acolitilor lui nu i-a convenit pentru ca se simteau clatinati de scaune.Acest individ nu ar trebui sa mai stea o secunda primar ,deoarece produce mult rau orasului.Bai, psd-istilor treziti-va !Dati oarasului posibilitatea sa respire!