E început de octombrie și zilele de drumeție cu cortul pe munte sînt cam numărate (vorbim aici cu munțomanul amator, nu cu ultras-ul montaniard care pleacă să facă revelionul în cort, pe Moldoveanu). Pentru episodul de astăzi am ales, deci, o cazare de bivuac în Apuseni, poate ultima din 2013 la izopren și sac de dormit.
Adresa: În cătunul Ghețar, la intrarea în traseul către peștera Scărișoara. Altitudine 1.150 m.
Căi de acces: Din Gîrda de Sus, după ce ai ieșit din DN 75 Cîmpeni-Arieșeni la indicatorul din lemn de lîngă pod, rulezi cam un kilometru pînă la o intersecție cu două variante: faci stînga și urci vreo 10 km de serpentine pe dealul Munună sau mergi tot înainte, dînd ocol Mununei vreo 20 de km prin Cheile Ordîncușei.
Dotări: Cișmea cu apă, la cîteva zeci de pași de cort, în downtown, lîngă cîrciuma satului, lemne uscate din pădurea de la marginea fîneței, vatră cu pietre pentru foc de tabără.
Prețuri: 10 lei/cort. 10-15 lei jumatea de palincă, la tarabele cu vederi, clopuri de moț, cuburi Rubik și alte suveniruri cu specific local înșirate pe drumeagul care urcă spre peșteră. După sendvișurile de la cină, dacă vrei și desert, comandă o dulceață de zmeură (15 lei borcanul) sau niște plăcinte cu afine (2 lei) la rulotele de lîngă cișmea.
Ambianță: Ați înțeles, desigur, că nu e un camping obișnuit (noțiunea asta a suferit mutații de la semnificația originală, însemnînd acum, de cele mai multe ori, cazare la căsuțe dotate cu grătare, curent electric și manele), ci unul adevărat, rustic, amenajat ad-hoc în fîneața din spatele magaziei de lemne a casei ghidului de la peșteră. La check-out, verifică dacă nu ți-ai uitat cumva încărcătorul de mobil, prosopul sau gunoaiele.