Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Spune-mi cât de bolnav ești, ca să-ți spun cât de departe de casă te lasă ambulanța

Zoom Spune-mi cât de bolnav ești, ca să-ți spun cât de departe de casă te lasă ambulanța

Mai e cineva optimist cu privire la viitorul acestei țări? Sau altfel: mai e cineva care crede că noi avem o țară? Dacă da, citiți acest text.

O femeie de 50 de ani, bolnavă de cancer, în stadiu avansat, fără posibilitatea de a merge pe propriile picioare, a fost abandonată de șoferul ambulanței în fața birtului din sat. Ambulanța o aducea de la spital, deci femeia ar fi trebuit să ajungă acasă.

Sătenii aflați la o cinzeacă s-au mobilizat să-i găsească femeii un adăpost până ar fi urmat să fie preluată de rude. L-au găsit, în casa poștăriței din comună. Toate astea  s-au întâmplat în comuna hunedoreană Brănișca, în 4 ianuarie. În România europeană a lui 2018. România aia care aruncă miliarde de euro pe arme.

Casa Mihaelei Bîc se află departe, în munte, într-o zonă numită Bărăștii Iliei, unde nici semnalul de telefon nu se încumetă să ajungă. Dacă ai o problemă de sănătate ori îți arde casa și vrei să chemi ambulanța sau pompierii, și ești cel mai sprinten suflet din cele douăzeci care trăiesc acolo, urci pe dealul celălalt. Acolo ai semnal. Și nu te miști din vârful dealului până nu îți rezolvi toate problemele, iar autoritățile au înțeles, exact, unde trebuie să vină.

Alin este fiul Mihaelei. Are 32 de ani și, pe lângă mama lui, are grijă și de tată, care este paralizat. Mihaela Bîc a fost internată la Oncologie înainte de Crăciun. Atunci a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență din Deva tot cu o ambulanță, care a preluat-o din fața porții.

”A lăsat-o, pur și simplu, în drum!”

Tânărul povestește cum s-a întâmplat totul. El a fost după mama lui, la Deva, dar nu i s-a dat voie să fie în ambulanță cu ea. A pornit mai repede spre casă, la 30-40 de kilometri distanță, cu mașina unui prieten. Și a așteptat-o ore în șir.

”Am fost după mama la Deva, ca să îi fac externarea, fiindcă ea nu se poate deplasa. Doamna doctor mi-a dat-o la 16,02, eu am avut ocazia să merg acasă cu cineva cu mașina, că știam că pe mine în Salvare nu mă poate lua. Am zis să vin înaintea Salvării, că tata este și el la pat. Am ajuns acasă și am așteptat să vină Salvarea. Aici nu prea avem semnal, trebuie să stau eu la semnal. Abia după ora 17 a luat-o Salvarea să o aducă acasă. De unde a întors mașina, când au venit cu mama către casă, mai erau patru-cinci kilometri. A întors mașina și a lăsat-o în față la birt, în satul Boz. Acolo a oprit și a lăsat-o. Erau niște oameni la bere, la țigară. Oamenii din satul Boz mă cunosc și au zis: «Uite, e mama lui Alin, nu se poate deplasa, hai s-o băgăm aici, în casă la poștăriță, până își face omul rost de mașină, s-o ducă acasă!». Băieții care l-au ajutat pe șofer s-o dea jos pe mama din mașină mi-au spus că șoferul le-a zis că are o urgență la Ilia. A lăsat-o, pur și simplu, în drum! Pe o persoană care nu se poate deplasa!”, povestește Alin Bîc.

Alina Cornean este poștărița din comuna Brănișca. Prin natura meseriei, îi cunoaște pe aproape toți locuitorii comunei. O știe de mulți ani și pe Mihaela Bîc.

”Eu am văzut ambulanța că s-a dus în sus, către Bărăști, spre unde stă Mihaela. Apoi m-am trezit că mă sună de la birt un băiat, pe la ora 19, care mi-a zis că mă caută șoferul de la ambulanță. Am ieșit la stradă, mi-a zis că nu a putut să urce. Am  ținut-o la mine, am sunat pe domnul primar, el i-a dat o mașină ca să ajungă acasă. Unde stă ea nu este semnal, numai dacă iese undeva, pe deal. Ce era să fac? Am primit-o. S-o las în drum?”, spune Alina Cornean.

Emoțiile sunt de vină

Adel Ștef, primarul comunei Brănișca, susține că drumul spre casa femeii bolnave este bun, dar se poate ca șoferul să fi fost mai… emotiv din fire.

”Zona respectivă se numește Bărăștii Iliei. Drumul este bun acolo, puteți veni cu mașina, este drum de macadam, urcă mașina mică până sus, la ultima casă. De la casa poștăriței până la doamna Bîc acasă sunt vreo șapte kilometri. Au mai fost ambulanțe acolo, în zonă. O fi fost șoferul mai emotiv, că a văzut că este drum de munte, era și întuneric… Dar noi avem mașină de intervenție, am fost sunat și am dus-o pe femeie acasă. Sunt douăzeci de suflete în zona respectivă, factorul poștal urcă în fiecare lună acolo, urcă cu mașina. Nu era zăpadă, nu era gheață, nu știu ce a fost acolo”, a declarat Adel Ștef.

Oficialii Ambulanței Hunedoara sunt de altă părere. Sunați, au confirmat că au auzit despre caz, însă susțin că sunt simple interpretări. Că fiul femeii, poștărița și primarul sunt niște proști. Habar nu au ce vorbesc!

”Punctul nostru de vedere se face doar atunci când avem o plângere. Astea sunt doar niște zvonuri. Nu am de ce să mă sesizez. Știu ce a fost, dispeceratul m-a anunțat. Din punctul nostru de vedere, s-a respectat toată procedura. Nu știu… Că unul a vorbit nu știu ce, că celălalt a zis nu știu ce și că s-a ajuns la niște interpretări… Trebuie să fie o sesizare scrisă. Din partea cui? A aparținătorilor, a dumneavoastră… Atâta vreme cât eu nu am nici o sesizare scrisă, nu am de ce să fac un punct de vedere la ceva ce nu există”, a declarat șefa SAJ Hunedoara, dr. Valeria Filimon. Poate fi considerat acest articol o sesizare, doamnă?

Anamaria Nedelcoff

Dragoș Pătraru

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • Dacă…

  17 iulie 2018

  Dacă în locul mahmurilor șefi de stat care pritocesc soarta lumii s-ar fi întîlnit la Helsinki căpitanii echipelor de fotbal ce-au pompat bucurie, vreme de trei săptămîni, pe străzile globului […]

 • Pușcăria ca poliție politică

  17 iulie 2018

  Un document scos de Băsescu din vechea lui arhivă neagră arată felul în care inculpaților li se anulează șansa unui proces corect. Asta se face “în conformitate cu dispozițiile articolului […]

 • Nea Delirache

  17 iulie 2018

  Au dat-o jos pe Kövesi, pedestrimea pesedistă voia să plece la casele ei, când s-a auzit Liviu Dragnea: Nuuu, mai stați, lupta abia acum începe! Mai repede depistezi așchii de […]

 • Cum a reușit Klaus Iohannis să despartă calul de porumbel

  10 iulie 2018

  După ce s-a jucat o lună de zile de-a Petrarca, domnul Iohannis a scos-o pe Laura din cărți, spulberînd mitul iubirii eterne. Nu i-a fost foarte greu pentru că acolo […]

 • 11 ani cu revocare

  10 iulie 2018

  “…indiferent cît de atacați am fost, indiferent cît de umiliți am fost în fața societății, în fața familiilor noastre, tîrîți în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra…”, zice Kövesi […]