Aniversarea șefului SRI a fost tratată ca eveniment
național de o anumită parte a presei, respectiv Evenimentul zilei. George Cristian Maior a împlinit sâmbătă 46 de ani. Șeful statului l-a menționat printre resursele prezidențiabile. Aflată empatic în trena lui Băsescu, Elena Udrea l-a nominalizat drept cel mai onorabil candidat la alegerile prezidențiale din 2014. În mandatul lui Maior, SRI și-a adus o contribuție esențială la asanarea crimei organizate, dar a continuat să intercepteze fără mandat telefoanele persoanelor incomode din rândul reprezentanților clasei politice și al presei. A stat ca o pavăză în lupta împotriva terorismului transfrontalier, dar continuă să producă, prin regia RASIROM, fonduri financiare netransparente sau imposibil de depistat de către Comisia parlamentară de supraveghere a activității SRI.
În interiorul SRI a existat opoziție la abuzuri
împotriva lumii exterioare, să-i zicem civilă, dar a fost extirpată violent. Colonelul Ion Dedu, șef sector UM 0318, cu funcție de general de brigadă, a blocat timp de doi ani un ordin strict secret, emis de conducerea SRI, de supraveghere totală a reprezentanților clasei politice, de la persoana premierului până la cea a oricărui primar de oraș sau comună din România. Întrucât supravegherea politicului era parte esențială a doctrinei Băsescu, colonelul Dedu a fost eliberat din funcție prin Ordinul AP II nr. 0365/07.08.2009 semnat de generalul-maior Dumitru Cocoru, fost șef al Institutului pentru Tehnologii Avansate al SRI, actualmente director adjunct al SRI.
În ciuda tutoror calificativelor excepționale obținute
în activitate, colonelul Dedu a fost acuzat de “dezinteres în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu și management defectuos” și pus la dispoziția Serviciului. În urma unor contestații adresate conducerii SRI, colonelul Dedu este consemnat la domiciliu și trecut în rezervă. Consemnarea în sine este un abuz grosolan, asupra căruia nu vom insista deocamdată, din lipsă de spațiu. Dedu va da în judecată SRI și conducerea acestuia, într-un proces civil, deși petentul cere unul cu ușile închise, pentru a se apăra cu cărțile pe masă.
Numai că, la Curtea de Apel București,
lucrurile iau o turnură stranie și judecătorul Horațiu Pătrașcu respinge acțiunea formulată de Ion Dedu, în ședința publică din 22 ianuarie 2013. Petentul face recurs și constată că judecătorul Pătrașcu are certificat ORNISS, pentru acces la documente clasificate, generând un grotesc conflict de interese în judecarea corectă și nepărtinitoare a cauzei și ridicând suspiciuni cu privire la independența și imparțialitatea magistratului, impusă de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Dedu a acționat în judecată SRI,
deci o entitate a statului, parte a executivului, inclusiv reprezentanții oficiali ai acestuia, respectiv directorul și adjuncții acestuia. Prin entități ale puterii executive, recte SRI și ORNISS, statul s-a interpus în derularea procesului, prin secretizarea documentelor, și a determinat un dezacord semnificativ între părți, cu dezavantajarea petentului Dedu. Drept dovadă, instanța de fond a interpretat înadins greșit datele procesului. Judecătorul Pătrașcu nu a luat în considerare contestațiile petentului, împotriva sancțiunii aplicate de SRI, lăsându-se influențat sau sensibilizat de ceea ce au scris pârâții, recte SRI, prin oficiul său juridic.
Situația paradoxală în care se află judecătorul Pătrașcu
are mai multe chei de interpretare. Una ar fi că certificatul ORNISS, de acces la informații clasificate, obținut de Pătrașcu, este validat de SRI. În consecință, petentul Dedu nu a avut acces direct la documentele clasificate depuse de către SRI la Curtea de Apel, însă a avut acces unilateral la ele judecătorul, care a ținut partea SRI, dând câștig de cauză Serviciului. Conform Legii 182/2002, ORNISS este entitate juridică a administrației publice centrale, parte a puterii executive. Conform legii, persoanele care vor avea acces la informații clasificate secrete de stat vor fi verificate, în prealabil, de către SRI, cu privire la onestitatea și profesionalismul lor, referitor la utilizarea acestor informații.
Autorizația de acces la informații clasificate,
precum și certificatul de securitate pentru anumiți judecători, sunt documente eliberate cu avizul instituțiilor abilitate, care emit un aviz după o verificare de securitate de către SRI. Ca atare, după obținerea certificatului de securitate, judecătorul Pătrașcu pare înregimentat într-un corp special, definit de directorul SRI, George Maior, la data de 12 februarie 2012, când a recunoscut că unii judecători și procurori colaborează cu serviciile de informații: “Există ofițeri activi SRI între magistrați”, a spus el misterios. Bănuiam dintotdeauna pe cine vă bazați în rândul puterii judecătorești, domnule Maior. La mulți ani, domnule director general SRI!
Fratilor, nu se zice „cu cartile pe masa”, ci „…pe fata”. Prima expresie a fost preluata de la un important critic literar roman, dar cea originara se refera la cartile de joc si la o pozitie deschisa, fara ascunzisuri… La voi nu ma asteptam la o astfel de confuzie…
In locul lui Patrascu te-as da in judecata, d-l Ivanciuc. Chiar ai impresia ca cei care te citesc sunt toti telespectatori A3 si OTV? Profitati de naivitatea cititorilor, se vede ca e manipulare din avion. V-as ruga pe viitor ca problemele si eventual obiectiile impotriva puterii, partidelor si oricarei alte structuri care va incomodeaza sa vi le rezolvati ca si restul colegilor dvs, prin pamflete si caricaturi
Si uite ce greseala a facut SRI ca-i asculta pe politicieni…pai cum ii mai prindea altfel vreodata cineva?Era o pace in Romania…politicienii furau masiv si nedescoperit si ce plictiseala in media…