Uniunea Scriitorilor și Nicolae Manolescu au mai pierdut un proces. Cel intentat la pachet societății care editează ziarul Cotidianul și ziarului însuși. Mai precis, au pierdut definitiv și recursul intentat la Curtea de Apel București, în care cereau daune de 40.000 de lei din partea fiecăruia dintre pîrîți pentru repararea „daunelor morale“ ale reclamanților, publicarea în ziarul Cotidianul timp de 30 de zile a sentinței și plata cheltuielilor de judecată. Cornel Nistorescu povestește cum s-a ajuns aici într-un editorial din Cotidianul din care citez:
„De îndată ce am publicat punctele de vedere ale confraților săi, Nicolae Manolescu (o vreme, mare boier pe seama culturii române la UNESCO) a inițiat mai multe procese împotriva celor care îl contestau. Mai mult, a cerut diverse despăgubiri și a amenințat cu plîngeri penale pe toți cei care nu au fost de acord cu el sau cu felul în care administrează Uniunea Scriitorilor din România. De ani buni, Nicolae Manolescu ocupă autoritar un post de conducător literar-administrativ al USR. Numai că n-o ia acasă!
De ce s-a încăpățînat Nicolae Manolescu să cheltuiască sume importante din banii Uniunii și să blocheze discuțiile despre statutul juridic al Uniunii Scriitorilor din România nu știu. Ține de felul în care înțelege el legile în vigoare, de modul în care este consiliat juridic și de felul său de a conduce «uniunea».
Ultimul recurs al USR/Nicolae Manolescu a fost declarat nefondat în data de 8/11/2023. Prin această hotărîre, Casa Serafim și ziarul Cotidianul au fost achitate, Uniunea Scriitorilor și Nicolae Manolescu fiind buni de plată pentru toate cheltuielile de judecată.
Procesele civile inițiate de Nicolae Manolescu și USR au obligat învinuiții să cerceteze toate actele de înființare și de funcționare a Uniunii Scriitorilor și să încerce să se apere. În acest moment, Uniunea Scriitorilor din România se judecă în tot felul de procese cu contestatarii săi sau ai lui Nicolae Manolescu.
Separat de acestea, Uniunea Scriitorilor a fost pusă în fața unor prevederi legale și a unor hotărîri judecătorești care nu mai pot fi evitate și care o obligă să le respecte. Au fost emise clarificări privind Legea de funcționare a asociațiilor și fundațiilor, precum și privitoare la înregistrarea membrilor. Devine din ce în ce mai clar că înregistrarea USR nu corespunde legilor în vigoare. Nici înregistrarea sa ca asociație de drept, nici înregistrarea membrilor. Și, pe cale de consecință, nici contractele încheiate.“
După cum se vede, sub îndelungata conducere a lui N. Manolescu și a prim-vicelui V. Vosganian, Uniunea Scriitorilor a aplicat neabătut strategia căderii în freză. A intentat peste o sută de procese costisitoare scriitorilor care au contestat această strategie și în paralel a obținut ilegal sume uriașe de la bugetul României, bani din care USR a plătit avocații care au susținut în tribunale aceste ilegalități. Cine-i dă înapoi? Uniunea care nu există sau N. Manolescu, V. Vosganian, ca persoane fizice?
Uniunea s-a umflat de zici că-i partid politic, numai aia se bazează pe legitimații date de niste persoane care primesc cotizații. Nenorocirea lui Manolescu este inca una. Primește cotizații fara sa aibă acest drept, nefiind o asociatie. La o anume virsta oamenii ar trebui sas se retragă. Este si cazul lui. Alții, cu bube juridice, vicele Vosganian o poate lua in freza și ar cam trebui.
Manolescu, un lingau antrenat inca de pe vremea lui Iliescu; oameni indignati de neocomunism au inceput o discutie despre Romania (era prin anii ’90) si creatura tacea ca pestele, evitind orice referire negativa la marele tartor; convivii erau inmarmuriti, marele intelectual se facea mic de tot
Vosganian nu putea lipsi de la mizeria numită uniunea scriitorilor , era in ADN-ul hoției de acolo. Delir absolut cu aere de stat.