Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

SUA nu dau lovituri de stat

Zoom SUA nu dau lovituri de stat

În noaptea loviturii de stat din Turcia, Jens Stoltenberg făcea apel la “respectarea totală a instituțiilor democratice din Turcia”. Aceleași instituții democratice care funcționau perfect și în momentul în care, comemorând victimele de la Charlie Hebdo, Erdogan se plimba de mânuță prin Paris cu Merkel și Hollande după ce, cu câteva zile înainte, întemnițase niște jurnaliști pe motiv că-și făceau meseria.

Vedem, auzim, știm ce se întâmplă acum în Turcia: epurări în masă, arestări și, foarte probabil, vor urma condamnări și, de ce nu, execuții. Toate acestea sub privirile părintești ale SUA și ale Europei.

Am citit pe HotNews un interviu cu un mare analist american, un anume dr. Stephen Blank. Acest doctor Stephen Blank, fost profesor în cadrul unui Institut de Studii Strategice, îl minte pe un jurnalist de la HotNews cu o nerușinare văzută doar în poveștile doctorului Ponta despre ghilimelele care îi lipsesc din teză. Interviul, suntem asigurați, este acordat “la Washington”. Adică e de-ăla bun, făcut la ei.

Acest dr. Blank zice așa: “Supozițiile că guvernul american a fost fie interesat, fie avea ceva de câștigat din lovitura de stat din Turcia sunt amândouă fără sens. Noi nu dăm lovituri de stat în Turcia, în Europa sau oriunde altundeva. Și aceasta este doar reflecția unei concepții conspiraționiste care probabil își are originea undeva la Moscova, unde se crede că totul este o conspirație”.

La școala de jurnalism te învață că în astfel de cazuri poți reacționa după cum urmează: a) Bă, ești nesimțit?; b) Domnule Blank, de ce ziceați că nu ați studiat istorie?; c) Bă, ești nesimțit?

Evident, reporterului de la HotNews, venit pentru spălături complete, răspunsul dat de dr. Blank nu i s-a părut cu nimic jignitor. Vorba aia, s-au lins clanțe mai unsuroase de-atât!

Oricum, doar așa, ca exercițiu, ar fi interesant de aflat ce înseamnă exact asta cu “SUA nu dau lovituri de stat”. În ce sens “SUA nu dau lovituri de stat”?

Nu dau lovituri de stat că nu mai au?

Nu dau lovituri de stat, oricum nu pentru sumele care se vehiculează azi?

Nu dau lovituri de stat, dar dacă se ivește, așa, pentru prieteni…

Nu dau lovituri de stat, se duc la fața locului și le fac acolo.

Și nici măcar nu asta ar fi fost întrebarea legată de SUA și Turcia.

Problema nu e că SUA au dat sau nu o lovitură de stat în Turcia, ci că acceptă ca regimul de acum din Turcia să fie cum este. De ce o face o știm.

Dar SUA și Europa au susținut dictatori mult mai sângeroși decât Erdogan. Poate că cel mai rușinos caz este cel al lui Pinochet, un dictator sângeros pupat în cur pe rând de Kissinger și de Thatcher, ajuns la putere cu junta militară plătită direct de CIA. SUA și Marea Britanie au transformat o țară cu un parcurs eminamente democratic într-o zonă a terorii și a măcelului. Și cum represiunea și uciderile pe stadioane nu erau de ajuns, Chile a fost expusă și la ceea ce s-a numit “Chicago Boys”, un desant de economiști neoliberali școliți la Chicago care în nici zece ani de zile au prăbușit economia. În ’82, Chile ajunge într-o criză profundă, sistemul bancar e naționalizat. Țara ajunge la nivelul de dinainte de Pinochet abia în 1990. Documente Wikileaks scoase la lumină acum doi-trei ani arată cum Kissinger și Vaticanul se puseseră de acord în ‘73 să demaște crimele lui Pinochet ca fiind “propagandă rusească”. Cu Doamna de Fier alături și cu minele de cupru predate americanilor, Pinochet a făcut băi de sânge după pofta inimii.

Asta, așa, în cazul că pe băiatul ăla de la HotNews îl mai ia vreun doctor la mișto. Vorba lui Matache: și cu limbile astea, nu e așa cum crede lumea… Mai meșteșugiți-le, băieți, mai meșteșugiți-le!

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  ..da, din pacate asa este si asa a fost mereu. Banul guverneaza lumea. O mana de nemernici bogati d.r. miliardari, isi joaca rolul de papusari cu politicienii lumii. Nu zic ca nu-s si politicieni care vor, sau in trecut au vrut sa faca ceva pentru alegatori, insa acestia nu au nici o sansa in fata politicienilor “carieristi” care isi urmaresc numai interesul personal, si anume ramanerea la putere cu orice pret. (Merkel, Hollande, etc. etc. etc. lumea e plina de ei)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • În căutarea țăranului pierdut

  18 februarie 2020

  Prin anii ’90, șoseaua dintre Craiova si Calafat purta la gît în plină iarnă salbe de potîrnichi și de prepelițe, care spre a nu fi detectate pe cîmpul înzăpezit de […]

 • Instinct primar

  18 februarie 2020

  Partidele bătrîne se închină la chipul cioplit al primarului. Și PSD, și PNL se prosternează la picioarele acestei divinități păgîne. Au primari mulți pe care vor să-i păstreze fiindcă fără […]

 • Cine suntem, ce mai vrem

  18 februarie 2020

  „Să se știe cine suntem și ce vrem“, spunea Ion Iliescu în decembrie 1989 despre necesitatea unei comunicări cu ambasada Uniunii Sovietice. Desigur, sovieticii știau destul de bine și cine […]

 • Ludovic autorăstignit a doua oară

  11 februarie 2020

  După ce a fost bătut la școală de niște derbedei, elevul conștiincios Ludovic Orban, sfătuit de domnul diriginte, a decis să-și dea singur palme în fața clasei dacă împricinații refuză […]

 • Războaiele care ne-au prostit

  11 februarie 2020

  Cînd vine vorba despre înapoierea României, două tabere duc greul bătăliei. Una susține că sîntem ținuți pe loc de corupție. Cealaltă e de părere că sîntem victima conspirației internaționale. În […]