Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

SUA nu dau lovituri de stat

Zoom SUA nu dau lovituri de stat

În noaptea loviturii de stat din Turcia, Jens Stoltenberg făcea apel la “respectarea totală a instituțiilor democratice din Turcia”. Aceleași instituții democratice care funcționau perfect și în momentul în care, comemorând victimele de la Charlie Hebdo, Erdogan se plimba de mânuță prin Paris cu Merkel și Hollande după ce, cu câteva zile înainte, întemnițase niște jurnaliști pe motiv că-și făceau meseria.

Vedem, auzim, știm ce se întâmplă acum în Turcia: epurări în masă, arestări și, foarte probabil, vor urma condamnări și, de ce nu, execuții. Toate acestea sub privirile părintești ale SUA și ale Europei.

Am citit pe HotNews un interviu cu un mare analist american, un anume dr. Stephen Blank. Acest doctor Stephen Blank, fost profesor în cadrul unui Institut de Studii Strategice, îl minte pe un jurnalist de la HotNews cu o nerușinare văzută doar în poveștile doctorului Ponta despre ghilimelele care îi lipsesc din teză. Interviul, suntem asigurați, este acordat “la Washington”. Adică e de-ăla bun, făcut la ei.

Acest dr. Blank zice așa: “Supozițiile că guvernul american a fost fie interesat, fie avea ceva de câștigat din lovitura de stat din Turcia sunt amândouă fără sens. Noi nu dăm lovituri de stat în Turcia, în Europa sau oriunde altundeva. Și aceasta este doar reflecția unei concepții conspiraționiste care probabil își are originea undeva la Moscova, unde se crede că totul este o conspirație”.

La școala de jurnalism te învață că în astfel de cazuri poți reacționa după cum urmează: a) Bă, ești nesimțit?; b) Domnule Blank, de ce ziceați că nu ați studiat istorie?; c) Bă, ești nesimțit?

Evident, reporterului de la HotNews, venit pentru spălături complete, răspunsul dat de dr. Blank nu i s-a părut cu nimic jignitor. Vorba aia, s-au lins clanțe mai unsuroase de-atât!

Oricum, doar așa, ca exercițiu, ar fi interesant de aflat ce înseamnă exact asta cu “SUA nu dau lovituri de stat”. În ce sens “SUA nu dau lovituri de stat”?

Nu dau lovituri de stat că nu mai au?

Nu dau lovituri de stat, oricum nu pentru sumele care se vehiculează azi?

Nu dau lovituri de stat, dar dacă se ivește, așa, pentru prieteni…

Nu dau lovituri de stat, se duc la fața locului și le fac acolo.

Și nici măcar nu asta ar fi fost întrebarea legată de SUA și Turcia.

Problema nu e că SUA au dat sau nu o lovitură de stat în Turcia, ci că acceptă ca regimul de acum din Turcia să fie cum este. De ce o face o știm.

Dar SUA și Europa au susținut dictatori mult mai sângeroși decât Erdogan. Poate că cel mai rușinos caz este cel al lui Pinochet, un dictator sângeros pupat în cur pe rând de Kissinger și de Thatcher, ajuns la putere cu junta militară plătită direct de CIA. SUA și Marea Britanie au transformat o țară cu un parcurs eminamente democratic într-o zonă a terorii și a măcelului. Și cum represiunea și uciderile pe stadioane nu erau de ajuns, Chile a fost expusă și la ceea ce s-a numit “Chicago Boys”, un desant de economiști neoliberali școliți la Chicago care în nici zece ani de zile au prăbușit economia. În ’82, Chile ajunge într-o criză profundă, sistemul bancar e naționalizat. Țara ajunge la nivelul de dinainte de Pinochet abia în 1990. Documente Wikileaks scoase la lumină acum doi-trei ani arată cum Kissinger și Vaticanul se puseseră de acord în ‘73 să demaște crimele lui Pinochet ca fiind “propagandă rusească”. Cu Doamna de Fier alături și cu minele de cupru predate americanilor, Pinochet a făcut băi de sânge după pofta inimii.

Asta, așa, în cazul că pe băiatul ăla de la HotNews îl mai ia vreun doctor la mișto. Vorba lui Matache: și cu limbile astea, nu e așa cum crede lumea… Mai meșteșugiți-le, băieți, mai meșteșugiți-le!

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  ..da, din pacate asa este si asa a fost mereu. Banul guverneaza lumea. O mana de nemernici bogati d.r. miliardari, isi joaca rolul de papusari cu politicienii lumii. Nu zic ca nu-s si politicieni care vor, sau in trecut au vrut sa faca ceva pentru alegatori, insa acestia nu au nici o sansa in fata politicienilor “carieristi” care isi urmaresc numai interesul personal, si anume ramanerea la putere cu orice pret. (Merkel, Hollande, etc. etc. etc. lumea e plina de ei)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Toader s-a făcut băiat mare

  17 septembrie 2019

  Aidoma unui copil fugit de acasă și aciuit în Gara de Nord, Toader Paleologu a fost luat sub pulpană de un drojdier bătrîn și hîrșit în rele, dispus să-l învețe […]

 • Călăreții fără cap

  17 septembrie 2019

  Între pusta maghiară și stepa rusească, pe terenul cu obstacole moștenit de la strămoși, România aleargă, ca un cal deșelat de istorie, să prindă din urmă Occidentul. Singura ei certitudine, […]

 • Votul la fără taxe

  17 septembrie 2019

  79.997 de cetățeni români stabiliți în străinătate s-au înscris fie pentru a vota prin corespondență, fie pentru a solicita să voteze la o secție de votare mai aproape de casă. […]

 • Întoarcerea clasei muncitoare în paradisul capitalist

  10 septembrie 2019

  Dacă-n popor se zice că sula nu știe carte fiindcă la școală a stat tot timpul sub bancă și n-a văzut ce se scrie pe tablă, e clar că noua […]

 • Frăția lichelelor

  10 septembrie 2019

  Scaunul de la Cotroceni, scos la licitație în noiembrie, vine cu un pachet promoțional de putere neagră. Serviciile secrete sînt incluse, pot fi cumpărate practic pe nimic doar păstrîndu-li-se șefii […]