Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Țara în care minunile durează maxim un cincinal

Zoom Țara în care minunile durează maxim un cincinal

În 2013, după ce stătuse în adormire o lungă perioadă, revenea la viață Raliul Deltei. Trecuseră cam 20 de ani de când mașinile și piloții de raliu nu mai fugăriseră pelicani, nu mai tulburaseră liniștea sturionilor și nu impuseseră restricții de circulație blajinilor localnici. Dar încăpățânarea lui Mihai Tănase nu voia să lase lucrurile în matca lor liniștită, așa că 31 mai – 1 iunie au fost datele oficiale ale revenirii raliului în județul Tulcea.

Raliurile din România

sunt absolut superbe, dar aveau, până nu demult, o mare hibă: etape speciale extrem de scurte, de doar câțiva kilometri, de te întrebai dacă a început cu adevărat raliul sau este o serie mai lungă de etape de încălzire. S-au mai schimbat lucrurile, e drept, dar speciale ca Raliul Deltei e greu să mai aibă cineva prin țară.

Încă de la etapa din 2013, mulți piloți cu adevărat îndrăgostiți de sportul ăsta au declarat că e cel mai mișto raliu din România. Au spus-o organizatorilor și ai fi putut crede că e vorba despre politețe. Dar au spus-o și după aia, peste tot pe unde au avut ocazia. Uneori au mai nuanțat, declarând că Raliul Deltei e printre cele mai mișto din țară, fără a spune, însă, care sunt alea mai mișto.

Pentru tulceni,

care nu au o foarte solidă educație în automobilism, prima ediție post 1990 a raliului a fost mai degrabă o ciudățenie. Dar în doar doi-trei ani au devenit pasionați cu adevărat. Au început să învețe echipaje, clasamente, mașini. La a treia ediție și la a patra, centrul orașului s-a umplut la deschiderea oficială a raliului așa cum nu se umple nici de zilele orașului. Iar asta s-a întâmplat fără aportul neprețuit al grătarelor sfârâinde pline cu mici, fără dozatoarele cu bere. Pur și simplu, un oraș întreg descoperea spectaculozitatea automobilismului și voia să se bucure din plin.

Sigur,

în blocul plin de reminiscențe ale trecutului, bloc numit și Belvedere, locuiesc destui bătrâni pe care i-a deranjat nespus faptul că în timpul primei ediții piața centrală a orașului a fost survolat de un elicopter zgomotos. S-a rezolvat. În anii următori elicopterul a fost înlocuit cu drone, fără ca imaginile aereine să aibă prea mult de suferit.

Sigur, nici faptul că circulația în oraș a fost parțial blocată timp de două zile, mai ales în timpul super-specialei citadine, nu i-a bucurat pe cei care vor să trăiască într-un oraș turistic dar care să nu ofere nicio atracție turiștilor. Să nu mai vorbim de zgomotul motoarelor. Mai ales motoarele primelor 15-20 de mașini din clasament. Câte telefoane or fi primit cei de la Poliția Rutieră cu cereri de ridicare a taloanelor ălora care nu au grijă de tobele automobilelor…

Dar până la urmă

lumea s-a obișnuit. În 2015, Raliul Deltei devenise deja, datorită traseului și organizării, etapă de Campionat European.

Cele mai bune mașini din campionatul național, cei mai buni piloți. Mașini și piloți din alte țări europene. Lume multă și bună, adrenalină, spectacol, fun.

Culmea, și turiști veniți special pentru raliu. Mulți au și acum prin telefoane pozele făcute pe speciala de la Eoliene, poate speciala cu cel mai spectaculos peisaj dintre toate raliurile românești. Câteva zile la început de vară orașul se umple, înflorește, e viu. E debutul sezonului lucrurilor mișto care au început să se întâmple în Tulcea, sezon care începe cu Raliul Deltei și se temrină cu Festivalul de Teatru.

Începea.

Căci nu e România țara în care minunile să dureze prea mult.

Anul trecut Raliul Deltei a fost olecuță suferind, din cauza neînțelegerilor dintre organizatori și fedreația națională de specialitate. Dar a atras, parcă, mai multă lume decât în anii anteriori și a adus piloții cărora chiar le place ce fac. Au fost mașini de epocă dar au fost și mașini performante, care însă n-au alergat decât pentru gloria a două zile, fără puncte în clasamanetul campionatului național. N-au venit marile echipe, n-au venit multiplii campioni interesați doar de puncte, diplome și tinichele de pus la gât. A fost ediția în care și la volan și pe amrginea probelor au fost numai și numai pasionați.

Anul acesta,

Raliul Deltei serie nouă a luat o pauză. Mihai Tănase, sufletul organizatoric al întâmplării a anunțat oficial că ediția a șasea nu are loc în 2018. poate, cine știe, în 2019.

Nențelegerile cu federația națională nu s-au sfârșit și nici nu se vor sfârși câtă vreme conducerea va fi cea actuală. Etapă de Campionat European nu s-a putut, dintr-un cumul de factori. Iar unul dintre factori este lipsa fondurilor. Revoluția fiscală a cuplului Mișa-Tudose a lovit rău de tot în Tulcea. Iar asta nu afectează doar raliul, ci întregul sezon al lucrurilor mișto, care acum începe nu se știe când și se va termina nu se știe cu ce.

Deocamdată, în 2018,

pasionații tulceni de raliuri se pot duce în ultimul week-end din mai sau în primul week-end din iunie în centrul orașului, ca să-și facă o poză lângă plăcuța care marchează virajul lui Keleti. Am undeva prin magazie un panou de la ediția din 2013 prin care se comunică public orele între care este restricționată circulația în oraș. O să-l motez pe faleză, o să-mi chem niște preiteni și-o să ne imaginăm că ne uităm la raliu. Atâția bani avem, de-atâția ne distrăm și noi. Dar să nu se-aștepte nimeni ca la final, după premire și șampanie, să venim din boscheți și cu restul. Nu anul ăsta.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • Requiem la mormîntul profesorului de limba română

  23 octombrie 2018

  Broaștele rîioase ce-au sărit din gura dăscălimii române, cu ocazia unui terifiant sondaj, vor țopăi multă vreme de aici înainte pe catedrele școlilor noastre, unde taica popa vine la serviciu […]

 • Profesorul nostru de fizică

  23 octombrie 2018

  Profesorii din România au un atașament scăzut față de democrație, sînt îngrijorător de intoleranți (cu homosexualii, consumatorii de droguri, alcoolicii, romii, străinii) și îl apreciază prea mult pe mareșalul Antonescu. […]

 • Singurel Toader

  23 octombrie 2018

  Notărel Toader e plin de elocvență pe la bot. Îmi imaginez că, atunci când rămâne fără Viagra, își pune-n căști niște înregistrări cu el explicând foarte pe larg cum oamenii […]

 • Capra de șes din Teleorman

  16 octombrie 2018

  Încercați să duceți o capră de tăiat lemne la Bruxelles și veți avea surpriza, la întoarcere, c-o să-i apară cornițe și că-n loc de rumeguș o să producă lapte praf. […]

 • De-a proștii și vardiștii

  16 octombrie 2018

  Pe drumul ce unește marea victorie din 2016 cu declinul politic de acum, PSD a pierdut poporul român, pe care-l avea pe jumătate îndesat în buzunar. L-a ținut acolo aproape […]

Cele mai citite