Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

’Telectualii-au început a fi elemente tot mai dușmănoase*

Zoom ’Telectualii-au început a fi elemente tot mai dușmănoase*

E jale mare printre „intelectualii“ lui Băsescu. Da’ jale rău de tot. Și nu pentru că idolul lor, reformatorul statului de drept și artizanul independenței Justiției, cum îi place mai nou să i se spună, ar avea probleme cu niște interlopi, ci pentru că lor le dispar, încet-încet, sinecurile. Până de curând, Teodor Baconschi și Adrian Papahagi erau unii dintre ultimii intelectuali care mai acceptau să-și pună la bătaie numele și cultura pentru a-l apăra pe artizanul din umbră al PMP, dar nici ei nu se simt deloc bine.

De fapt, Teodor Baconschi
a și demisionat săptămâna trecută din Partidul Mișcarea Populară, folosind Facebook-ul pentru a-i transmite Elenei Udrea scrisoarea de demisie din partid și din funcția de președinte al organizației PMP Sector 1.
Supărarea lui Baconschi a crescut în timp, ea tot alimentându-se din 2012 încoace, de când n-a mai prins nici o funcție plătită din bani publici.
Pentru cei care nu-și mai amintesc, Teodor Baconschi a fost demis prin sms de premierul Boc, în zilele protestelor din Piața Universității de la începutul lui 2012, după ce a scris pe blog-ul personal că manifestanții din piață reprezintă mahalaua ineptă și violentă. De fapt, omul nici nu scrisese el însuși asta, ci-l folosise pe post de negru pe amicul Adrian Papahagi, care, la momentul respectiv, era consilierul ministrului de externe, adică al domnului Baconschi. Din momentul acelei demiteri, Baconschi a luat-o încet-încet în jos, începând să-i dispară lipiciul la sinecuri pe care-l manifesta încă din 1997.

Imediat după demiterea de la Externe,
Baconschi s-a retras temporar la Fundația Creștin-Democrată, pe care o înființase în timpul mandatului și în care spera să unească dreapta românească. Finanțată de creștin-democrația germană și de senatoarea Sorina Plăcintă, fundația i-a plătit domnului Baconschi, până la alegerile parlamentare din 2012, un frumos salariu lunar de 8.000 de lei. După care și-a dat obștescul sfârșit, căci dreapta avea nevoie de mult mai mult decât de o fundație pentru a-și lipi toate bucățelele la un loc. Sau, de fapt, de o altă fundație, care să poarte amprenta locomotivei Traian Băsescu.
Dar salariul de la Fundație a fost și ultimul venit pe care l-a realizat teodor Baconschi din 2012 și până astăzi, cel puțin în conformitate cu declarația de avere.

Căci din 2012 și până la alegerile europarlamentare,
Teodor Baconschi nu s-a mai ocupat cu nimic altceva decât cu politica. Învins rușinos în colegiul din Iași unde a fost trimis de partid să candideze în 2012, Baconschi a mai reformat puțin PDL-ul în care-i declara dragoste eternă Elenei Udrea, după care a fugit rapid la Mișcarea Populară a lui Traian Băsescu, devenind membru fondator al partidului condus astăzi de Elena Udrea. În această perioadă, însă, omul n-a mai obținut, după cum spuneam, nici un venit, singurii bani care au intrat în casă fiind obținuți de către soție, salariată la Radio România Cultural.
E greu să fii om de dreapta și să trăiești din banii soției, mai ales când ai doi copii care învață la școli particulare, cum e și „Lycée français Anna de Noailles“, de lângă București. Din fericire, copiii sunt mai breji decât tatăl, ei obținând burse pentru studii. Dar nu putem să nu ne întrebăm cum s-a simțit doamna Baconschi știind că ea aduce bani acasă, iar domnul se ocupă cu apariția prin tabloide, alături de tinere fâșnețe.

Ruptura dintre Baconschi
și aripa udristă a PMP a intervenit atunci când s-au împărțit locurile pe lista partidului pentru europarlamentare. Deși spera la un loc eligibil, care să-i aducă mult râvniții 15.000 de euro pe lună (salariu plus diurne și sume forfetare), Teodor Baconschi a trebuit să lupte mult pentru a ajunge pe locul trei al listei. Loc ce părea eligibil în sondajele falsificate în care PMP avea 11%, dar care a fost complet neeligibil în realitatea românească în care PMP n-a ajuns nici măcar la 7%. Imediat după alegeri, din sediul cochet al PMP Sector 1 au început să se audă și urletele. Căci din sediul cu pricina se aude bine, credeți-ne, clădirea având o structură sănătoasă din miforogon-beton, material de construcție preferat de securiști. Căci, da, pmp sector 1 își are sediul într-un cuib de securiști, un etaj întreg al Băncii Anglo-Române din Piața Charles de Gaulle. Bancă Anglo-Română care nu este altceva decât continuatoarea Frankfurt Bukarest Bank, o bancă ce apare în dosarele procuraturii germane drept oficină a Securității lui Ceaușescu prin care aceasta spăla banii pe care regimul îi obținea din vânzarea de sași.
Un securist de dreapta, proprietar al clădirii, a pus apartamentul cu pricina la dispoziția lui Baconschi și a PMP, ba, se aude prin târg, ar mai fi avansat și fondurile necesare pentru campania partidului în Sectorul 1. Fonduri pe care domnul Baconschi spera să le returneze încet din veniturile de europarlamentar, venituri la care n-a mai ajuns din motive de Siegfried Mureșan. De fapt, cam ăsta a fost și motivul despărțirii de partid a domnului Baconschi. Nu principiile, nu faptul că n-a prins funcție mare la congresul PMP, ci faptul că tânărul Siegfried, beneficiar al unei protecții superioare, i-a dat cu tifla și n-a vrut să demisioneze din PE pentru a ceda locul unui sinecurist cu experiență cum este domnul Baconschi. Păi, se poate, puștiule, să faci așa ceva? Uite în ce hal l-ai adus pe bietul ’telectual, care din 1997 n-a mai muncit decât la stat, dacă a muncit. Acum, bietul domn Baconschi n-are decât două variante: ori se angajează undeva la privat, deși e greu și trebuie să muncească, ori se reorientează politic și-și oferă serviciile actualei puteri. În definitiv, țara are nevoie de oameni calificați, indiferent de culoarea politică. păcat că s-a agitat prea mult cu povestea aia a plagiatului, că ar fi avut șanse la un post de ambasador, poate.

* pastișă după versurile poetului proletcultist a.e. Baconsky: „mai trece-o noapte și mai trece-o zi, / se ascute lupta între clase, / iar chiaburii se arată a fi / elemente tot mai dușmănoase“.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Excelent articol ! Un adevarat `telectual` !!! lipsit de orice urma de moralitate,etica si-sau respect pt. el insusi. Oportunist ordinar,traseist politic `lustruit`cu ceva cultura..In rest…o puslama…`descoperitorul votului disporei`….pocnitoare electorala….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • O beție cu Marx

  26 mai 2020

  Un fermier german a încercat să se joace de-a Tarkovski cu naivii culegători de sparanghel din Ferentari, refăcînd pe plantația sa scena tulburătoare din filmul Solaris în care cosmonautul pierdut […]

 • Bătrînii noștri mor de tineri

  26 mai 2020

  Nu mai e mult și vom auzi cum a învins Klaus Iohannis epidemia de coronavirus. „Eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de […]

 • Conspirația incompetenților

  26 mai 2020

  România funcționează în virtutea inerției. Nu de azi, de ieri, ci aproape dintotdeauna. Mulți dintre concetățenii noștri, cam 2,5 milioane, cred că România e Bucureștiul. Alții cred că România e […]

 • Mozart pe colivă

  19 mai 2020

  Ca oaia bearcă ce-și ține coada iluzorie pe sus, Guvernul României le-a dat austriecilor o lecție de demnitate națională săptămîna trecută, obligîndu-i să trimită un tren special pentru româncelecare-i șterg […]

 • O nouă stafie bîntuie România: propaganda rusă

  19 mai 2020

  Propaganda rusă, poreclită uneori “propaganda pro-rusă”, e o specie eliberată recent pe piață, într-un moment în care anticorupția s-a demonetizat, Ciuma Roșie a trecut în Opoziție, iar pericolul maghiar, folosit […]