Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Tînăr și nelămurit

Zoom Tînăr și nelămurit

Pe lîngă dezastrul din infrastructura rutieră, criza sistemului medical, criza sistemului de pensii, ineficiența administrației publice, corupția politicienilor, cazul Caracal sau dietele naturiste, fraților, o altă temă bîntuie obsesiv mass-media și imaginarul simțitor al românilor: Ce modele oferim tinerei generații? “Tinerii din ziua de azi…” – o altă vorbă aflată pe buzele atîtor generații de adulți care, la un moment dat, s-au hotărît să îmbătrînească. Începi să îmbătrînești atunci cînd decizi să vizezi acest obiectiv ambițios. Destui oameni reușesc să se facă bătrîni încă din tinerețe.

Era firesc, așadar, ca tematica juvenilă să fie repusă pe tapet zilele astea. Într-o unanimitate demnă de congresele PCR, Comisia Tehnică a FRF l-a propus pe Adrian Mutu ca antrenor la lotul de tineret, cum se spunea pe vremea noastră. Sau, altfel formulat, la lotul Under 21, cum îi zice în ziua de azi. E o propunere controversată, la fel cum a fost mereu și Adi Mutu, în perioada cînd era nu doar jucător, ci chiar un fotbalist veritabil. Aproape de la sine s-a ridicat și întrebarea: pe mîinile cui încap tinerii, tinerii noștri?

Trecutul zbuciumat al actualului antrenor, da, ar fi o problemă. Viața lui Adi Mutu, sportivă și mai ales extrasportivă, e mai mult decît un roman. E o adevărată telenovelă. De la cocaină la sibutramină, de la evadările din cantonament la bătăile cu chelneri, parcurgînd tumultuoasele episoade amoroase, Mutu s-a consacrat ca un personaj de anvergură, mereu în vizorul presei. Cum s-ar zice, “Adi Mutu vinde”. “Adi Mutu – înger și demon” – oare de cîte ori n-am citit această formulă atît de tocită? Căci, ca să fim drepți, Adi Mutu n-a fost un fotbalist de ici, de colo. Peste 100 de goluri în Serie A și 35 de goluri la Națională (de era să ni-l detroneze pe Regele Hagi) – ăsta-i un palmares care-l recomandă.

Acum Adi Mutu nu mai e jucător, l-au pus antrenor. D.p.d.v. al nostru sînt mai puțin relevante aventurile-i din viața anterioară, cea din iarbă. Avem și exemple pozitive, din trecut. Un alt dinamovist, regretatul boem Piți Varga, era regele cîrciumilor, din Ștefan cel Mare pînă-n gura Oborului. A fost un antrenor excepțional la copii și juniori. Nu mai vorbim de genialul Nicolae Dobrin. Nici el n-a fost tocmai ușă de biserică, cu ochii lui albaștri. Astăzi, un stadion și o școală de fotbal din Pitești îi poartă numele. Iar exemplele, nu puține, ar putea continua. La o adică, antrenorul Mutu, obișnuit cu spiritul vestiarului, le-ar putea zice tinerilor: “Băi, băieți, cine face cum am făcut io, ca mine o să pățească!”. Deci nu trecutul controversat al antrenorului Mutu ne preocupă, ci prezentul lui de antrenor.

Aceasta-i, de fapt, întrebarea: o fi învățat atît de tehnicul Briliant să strălucească și pe banca tehnică? Experiența lui în domeniu, de pe la Voluntari și arabi, e cam sumară. Nu toți marii fotbaliști devin, chiar așa, imediat, niște mari antrenori. Vocația de performer nu-i neapărat totuna cu talentul de profesor. Niște oameni mai serioși, precum Hagi sau Rădoi, au învățat din mers lecția, după ce au fost aruncați prematur în focul luptei: Hagi la Națională, Rădoi la Steaua.

Dacă vorbim despre spaimele românilor, să știți că nu ne sperie corupția (endemică, ucide!) sau viața personală a unora, ci mai ales incompetența și văicăreala. Deci, pînă una-alta, optimiști pînă la moarte, îți acordăm (încă) o șansă, Briliantule! Keep walking! Hai România, hai tineretu’!

1 comentariu

  1. #1

    Radoi a cladit manastirea, speram ca Mutu nu va ajunge pe pe functia de “lipsa Ana”!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale