Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Tineri, màturi sau bătrîni, doar prin joc vom fi jupîni!

Zoom Tineri, màturi sau bătrîni, doar prin joc vom fi jupîni!

Tineretul din ziua de azi… Ce ne facem, oameni buni, cu vorba asta? Cine n-a receptat-o de mic, ca vag reproș, înseamnă că n-a fost niciodată tînăr. Există o categorie de maturi bătrîni care-i boscorodesc din principiu pe tineri – ăștia, tinerii, nu-s cum ar trebui să fie. Mai nou, se dezvoltă o altă categorie de maturi și bătrîni, gata să accepte tot felul de aiureli sau derapaje – e mai bine să ne dăm cu tineretul, ca să ne legitimăm tot noi ca oameni trendy, pe val. Între timp, tinerii vor crește inevitabil, că au de unde. Cum anume, rămîne de văzut. Deci, frați suporteri români, ce ne facem cu tineretul din ziua de azi, cel care, după 21 de ani, la Under 21 (coincidență numerologică!), ne reprezintă la un turneu final de Campionat European?

Va fi de bine, zicem noi, azi, luni, înaintea primului meci, cel cu Croația. Nu intrăm în detalii tehnico-tactico-strategice, ca să nu plictisim cititorii. Chestia-i că, indiferent de rezultatele pe care le vor obține, tinerii Under 21 au obținut deja ceva măreț. Au reușit să transmită națiunii fotbalistice un mesaj de unitate.

Ne plac băieții antrenați de Rădoi: că-s uniți și educați. Se cunoaște că au studiat fotbalul la cursuri de zi. Fără a fi mare șmecher, te prinzi că echipa națională Under 21 este o combinată fericită – între studenții de la Academia Hagi și cei plecați de mici la studii în străinătate, precum “italienii” Radu și Pușcaș, ori “englezul” Pașcanu. Ce-i frumos e că toți, “băștinașii” și “stranierii”, joacă uniți, sub culorile echipei naționale. Credeți-ne, nu-i nimic naționalist în ceea ce afirmăm. Dincolo de atîtea improbabile proiecte de țară, tinerii Under 21 izbutesc (pînă acum) o sinteză plauzibilă între “țară” și “diaspora”.

De aici, desigur, vor începe și discuțiile. Tinerii din țară nu prea mai au unde să plece, iar tinerii școliți în Occident nu prea mai au unde să se întoarcă. Unde să te întorci? La FCSB = Steaua? Gigi Becali, patron bine intenționat, a făcut o bază grozavă pentru copii și juniori, în Berceni. Doar că, asemenea oii care dă lapte și dă cu copita în șiștar, ar dori să aducă acolo și un aer de bază militară + mănăstire. Or, pentru tineretul din ziua de azi, așa ceva e mai greu de suportat. L-au tot miștocărit unii pe Mirel Rădoi, că joacă șotronu’ și face mișcare prin piscină cu băieții din lot. Da’ voi ce-ați vrea, moșilor? Sînt tineri, tre’ să se mai distreze și ei… Doar n-or să stea în cantonament pînă sună toaca sau se dă ordinul de luptă pe unitate. După ce-i vedem pe băieți la lucru, pe teren, da, abia atunci vom avea ceva de reproșat. Sau nu. Mirel Rădoi pare un antrenor bun.

Există niște vorbe din vechime. “Nu vreau să muriți pe teren, vreau să trăiți pe teren”, “În afară de un meci, n-aveți nimic de pierdut” – cam așa le spunea antrenorul Emmerich Jenei celor care cîștiga-vor Cupa Campionilor, în 1986, înainte să se inventeze discursurile și filmulețele motivaționale. S-o fi schimbat suportul, dar mesajul de ieri rămîne valabil pînă-n ziua de azi, la turneul final Under 21. Pe ei, pe ei, pe ei, pe mama lor! Hai România!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale