Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Toate avioanele președinților, povestite de un pilot veteran al companiei TAROM

Zoom Toate avioanele președinților, povestite de un pilot veteran al companiei TAROM

De cîteva zile s-au aflat costurile plimbărilor primului președinte demisionar al României. Toți președinții României, la vremea lor, au zburat pe banii poporului. Unii mai scump, alții mai modest. E bine să fie cunoscute limitele acestui lux aerian.

Ceaușescu a zburat, dar a și construit

Nicolae Ceaușescu a creat unitatea de elită a aviației militare de transport, denumită Flotila Aeriană de Transport, destinată transportului demnitarilor, militarilor și al armamentului livrat în secret la export. FAT avea la dispoziție trei tipuri de aeronave: Iliușin Il 18, Antonov AN-24 și Antonov AN-26. În 1982, la inițiativa lui Ceaușescu, România a reușit să producă primul avion cu reacție de pasageri, Rombac 1-11, după licența britanică British Aircraft Corporation. Motoarele au fost fabricate la uzinele Aerofina și Turbomecanica, sub supravegherea Rolls-Royce. Au fost construite nouă avioane dintr-un proiect ce prevedea 80 de bucăți, oprit odată cu împușcarea părintelui spiritual la Tîrgoviște. A fost singurul avion de pasageri cu reacție construit în statele socialiste, cu excepția URSS.

În ultimii ani de viață, Ceaușescu a zburat Rombac 1-11, la fel și Iliescu la începutul domniei. Avioanele destinate Flotilei Aeriene au ajuns în toate colțurile lumii, transportînd primii doi președinți ai României și armamentul produs în industria națională de apărare pentru războaiele active de atunci. Ceaușescu a mai folosit și avioanele TAROM-ului în funcție de destinații și împrejurări, iar piloții militari de la Flotila Aeriană zburau și la TAROM pentru păstrarea antrenamentului.

În 1991, în democrație, a fost înființată compania Romavia, în subordinea Ministerului Apărării, pentru transport aerian de călători, marfă și poștă, precum și pentru deplasările demnitarilor. Ca să zboare în slujba țării, președinții aveau la dispoziție un Boeing 707, două Rombac 1-11 și două BAe 146-200.

Ultimul președinte plimbat cu Boeing-ul 707 a fost Băsescu. Fiind prea zgomotos pentru aeroporturile lumii, avionul a fost îmbunătățit la un preț record și vîndut în mare pierdere. A urmat flotila rusă. Numite „măgarii de cărat armament“, aceste aeronave au fost casate expirîndu-le resursa, dar nu înainte de a transporta la greu baxuri de contrabandă în afacerea „Țigareta“. Romavia a dat faliment în anul 2014, cînd veniturile reprezentau 12% din cheltuieli.

Iarna nu-i ca vara, avionul nu-i ca cioara!

Un avion are în general o resursă în timp de 30 de ani, iar o cioară cu noroc prinde și centenarul, așa că cei doi președinți ce i-au urmat lui Iliescu, Constantinescu și Băsescu, au folosit cînd și cînd TAROM-ul, care avea încă pe atunci avionul Airbus 310, capabil să ajungă peste ocean. Pe perioada suspendării lui, Băsescu a închiriat de la TAROM, pentru staff-ul lui și al PDL-ului, un avion ATR la a cărui manșă am fost eu însumi.

Cînd A 310 a fost tras pe dreapta de către fina lui Băsescu, șefa de tristă amintire a TAROM-ului, Ruxandra Brutaru, dar și după ce a fost redat la zbor, s-a pus din nou problema avionului prezidențial. Întrebat fiind la un moment dat ce propunere pot face pe această temă, am oferit proiectul fondării unei companii separate, subsidiară TAROM, cu acționariat TAROM-Guvern-Președinție, operată de TAROM, cu aeronave, piloți, însoțitori de bord și tehnicieni de la TAROM. Am propus ca Președinția și Guvernul să achiziționeze două avioane Airbus 318 din cele patru ale TAROM-ului, singurele care mai puteau zbura, celelalte două fiind folosite pentru piese de schimb. Principiul propus de mine era ca Președinția sau Guvernul să folosească o aeronavă, cealaltă fiind de rezervă și în folosința TAROM. Ideea a murit repede, fiindcă i s-a umflat contabilitatea prin nepotism și costuri politice, devenind total nesustenabilă.

Fiat lux!

Primul turist al țării, Klaus Johannis, a fost învățat de SPP să folosească avioanele particulare, mai greu de urmărit decît cele de linie. Așa a început epopeea plimbărilor prezidențiale. Mai întîi cu un avion înregistrat în Malta, căruia pentru o cursă Otopeni-Strasbourg i se plătea și zborul Malta-România dus-întors. Ca să se prevină scandalul, a apărut un avion Embraer înregistrat în România de la o companie-fantomă, cu piloți spanioli. Numai că în Embraer nu prea intrau schiurile și crosele de golf. Avea o rază de acțiune mică și dotările nu acopereau nivelul de lux cerut de doamna Carmen.

Așa s-a ajuns la două avioane special amenajate pentru clasa super-business. Întîi, un Gulfstream 550, în care să încapă 14 persoane: echipajul, gărzile de corp, cîțiva invitați și cam atît. Apoi, un Boeing 737-BBJ3, amenajat pentru prinții saudiți, cu dormitor, living, bucătărie. Compania Global Jet, de la care s-au închiriat aeronavele, preferata lui Roman Abramovici, s-a umplut de bani românești și e singura entitate de pe pămînt care îi duce dorul lui Iohannis.

Din banii contribuabililor români aruncați pe aeronavele private de lux se puteau cumpăra și reamenaja două avioane Boeing 737 de la TAROM, care puteau să fie operate între vizite de compania națională în scopuri civile, economisind bani și respectînd decența și demnitatea statului român.

Cezar Osiceanu

18.215 vizualizări

19 comentarii

  1. #1

    Avion prezidențial într-o țară cu pantaloni rupți in „fundul de mămăligă”, Tarom, Romavia, ce mizerii!

    • #2

      Da domnule! Fără așa ceva suntem ca peștele fără bicicletă. Polonezii, probabil datorită faptului că sunt mult mai săraci decât noi, au un număr de avioane LOT (Tarom-ul lor, atât că e de vreo 20 de ori mai mare, cu avioane noi) rezervate, deci nu dedicate, pentru uz guvernamental, prin rotație dacă am înțeles bine . Faptul că dl KWI a fost un Ion Plimbărețul extrem de mofturos, cu standarde de Tony Stark, nu înseamnă că în anumite situații, un zbor charter decent, în interesul statului, nu pentru Hakuna Matata, nu e o opțiune rezonabilă dpdv al costului.

      • #3

        Tautu, ai mare dreptate dacă sunt zboruri ocazionale (skiuri, placi de windsurf, etc), astea întra în romanismul nostru de la fanarioți incoace. Problema este ca nu mi se pare normal ca o delegație oficiala din România să coboare dintr-o cursă low cost și sa fie așteptată de omologi ai săi la trolerul de bagaje. Cât suntem de săraci și furati, consider ca merita pt urmatorii care ne reprezinta, bine controlați sa aibă un avion.

    • #4

      Ei, vedeti, monosprancenatu ar putea zbura si la cală, ce nu face el de dragul imaginii…

      • #5

        Zburatul la economic e cam populist, și nu e Ilie singurul. Se presupune ca vrei sa ajungi destul de fresh la activitatea respectivă. Nu e niciun fel de elitism și nici un cost suplimentar stratosferic. Culmea penibilului ar fi sa nu iei bagaj de cala și sa umbli cu un troller mic și cu costum și cămașă în husă

        • #6

          Nu mai punem ca se incalca niste protocoale. La fiecare zbor populist cred ca spp-ul e foarte entuziasmat.

  2. #7

    Din articol (f.bun, nimic de obiectat, felicitari autorului) m-au amuzat ultimele cuvinte: „…economisind bani si respectind decenta si demnitatea statului…”. Efectiv, am ris cu lacrimi…

  3. #8

    Mama avea o vorbă: capra râioasà ține coada-n sus.

  4. #9

    Ceaușescu avea mai multe avioane decât ați pomenit. Deci în plus: două Boeing 707, din care unul distrus la aterizare de un pilot politruc și altul cu care au zburat următorii președinți până la Băsescu și în care nu s-a investit nimic. S-a vândut către o companie care l-a transformat în avion cisterna. Ceaușescu mai avea și un IL 62 sovietic pentru călătoriile în țările socialiste.

    • #10

      Da, cred ca e o secțiune lipsă…B 707 supraviețuitor scoate botul abia in 1991. Din text ar putea rezulta (greșit) că acesta ar fi fost cumpărat de ROMAVIA (cele 2 ROMBAC e clar că au fost preluate). Iar cele două BAe 146-200 au fost doar închiriate. Adevărat și IL 62, care precedă cele 2 B 707. Soarta face să fi avut ocazia să zbor și cu un ROMBAC 1-11 al TAROM, și cu AIRBUS A 310, tot ca pasager obișnuit, demultișor. Cine nu a profit de ocazia de a urca la bordul ROMBAC cu ocazia BSDA, poate regreta. Pot spune că pentru epoca lui (și faptul că a fost construit în RSR) nu era deloc rău. Motoarele RR Spey or fi depășit normele de poluare fonică din anii 90, dar ca pasager nu erai așa deranjat, fiind în coadă (a avionului, nu a pasagerului).

      • #11

        Am inteles…Esti un politruc ceausist, convertit in”proeuropean”. E normal, se plateste mai bine.Nu te condamn, doar te dispretuiesc.

        • #12

          Ați putea să vă puneți disprețul unde și-a pus maimuța nucile. Nu se „plătește” nimic, am fost pasager după 1990 pe o cursă TAROM care era efectuată cu ROMBAC. Iar AIRBUS A 310 a fost o cursă TAROM de la Amsterdam. Cele 3 au fost achiziționate de TAROM pt curse transatlantice, unul a căzut la Balotești, TAROM a pierdut cursele lung curier (inclusiv Beijing) și cele 2 au cam fost trase pe dreapta, unul fiind folosit ocazional și pt VIP, dar și curse TAROM.

      • #13

        Ce confuzii grave! Introducerea procedurilor de evitare a zgomotului în special la decolare a fost grav confundată de nespecialiști. Ele se aplică de atunci la toate avioanele de pasageri și se găsesc pe internet sub denumirea de NADP 1 și 2.
        Veteranul pilot a explicat asta pe YouTube în comentarii la o emisiune Prost făcută de către TVR apropo de ROMBAC dar folclorul romanesc este oral și vocal și aici! 😂

  5. #14

    Văd că vă pricepeți la avioane dar nu la demnitatea, simbolul celui ce reprezintă statul român.
    În articol observ o „delicatețe” a PDL-ului dlui Bloc, pardon, Boc. Comparațiile comentatorilor nu țin cont de interesele statului prin reprezentanții lor!
    Preşedinții, dlor, ne reprezintă căci voi i-AȚI votat.
    Vă purtați ca struții.

  6. #15

    Și totuși nu înțeleg la 55 de ani ai mei. Ceaușescu avea o flota de avioane să de mana cu dictatorii din Africa. Eu pe atunci stăteam la coadă la carne și lapte. Următorii presedinti sau peticit cu aeronave vechi, întreținute de firme oneroase. Ultimul sa făcut de ras, pentru ca a putut. Totuși, la cât se fura în tara asta, nu se poate achiziționa un avion pentru Președintele României, Parlament, Guvern? Nu trebuie cum face Trump că schimbă flota Air Force One, dar totuși când reprezinți România nu stai la casa 2 la Tarom sau wiz air.

  7. #16

    De ce „veteranul pilot” a tăcut până acum? Ăsta-i românul, cârcotaș până în prăsele!

  8. #17

    De către cine și de ce se aprobă comentariile?

  9. #19

    Bun articol! Felicitări ,,veteranului’’ și sunt mândru că a fost elevul meu !!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
Iubitori de arta