Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Toate drumurile duc la România

Zoom Toate drumurile duc la România

Fraților, am învins! Chiar dacă echipa noastră România, unica, n-a fost prezentă la Campionatul European, ei bine, ne-am atins majoritatea obiectivelor. Pe gazonul strămoșesc al Arenei Naționale, am găzduit viguros patru meciuri de la turneul final. Cel din optimi, Franța-Elveția, a fost chiar palpitant. Francezii sînt mai români, parcă, decît elvețienii. Da’ ce să le faci, cînd mai păcătuiesc prin aroganță, iar un fiu de gali și de romani, Mbappé, ratează un 11 m decisiv… Noi și-ai noștri, prin minutul 100 al acelei partide, am scandat: România-Româniaaaaa! Chiar emoționant.

La fel, întrucît nu practicăm cultul morții caprei vecinului, i-am compătimit pe bieții danezi, în semifinală, atunci cînd, la împleticirea lui Sterling, arbitrul olandez a dictat acel penalty discutabil. Așa am pățit și noi, cu ei, în 2003: arbitrul i-a cadorisit pe danezi cu un penalty inexistent.

Astfel, ajunși în finală, am savurat înfrîngerea echipei Angliei – victima noastră de lux, de pe vremea cînd românii jucau bine fotbal. Respectăm enorm fotbalul din Anglia. Totuși, într-un fel, parcă le pică și lor mai bine, pentru a-și menține demnitatea de imperiu decăzut. Ar fi fost un pic jenant ca Anglia să cîștige un trofeu important (cum n-a mai luat din 1966), după atîtea chestii și faze controversate. Anglia a luptat demn, pînă-n ultima clipă, sub comanda amiralului Southgate. Cel care, deși avea mulți de ales, a preferat să promoveze un stil insipid și consistent – la fel ca faimoasa gastronomie din Insulă. Ar fi nepoliticos să deplîngem noi, acum, soarta Angliei. Vor merge înainte, sîntem convinși. Vor cuceri mări și oceane. Trofee de la Europene sau Mondiale. Hai, să mai vedem…

Deci, please, lăsați-ne să ne bucurăm pentru triumful de la acest Campionat European. Am învins noi, dacii!… Toată lumea știe că latinii erau, de fapt, daci. Or, noi, dacii, care am colonizat Peninsula (care prin Serie B, care pe la Cagliari, care ca eterne rezerve…), iată, acum, sîntem campionii continentului. Am avut emoții, mărturiseam încă din faza grupelor: ai noștri, adică Italia, parcă jucau prea bine, prea frumos. Ei bine, temerile noastre s-au dovedit a fi nejustificate. Italia a disputat și a cîștigat primul meci de la Euro 2020/21 și tot ea l-a cîștigat pe ultimul, în finală, la 11 m. Asta înseamnă să fii meridional adevărat – nu ca alții, din zonele mai riguroase ale minunatului nostru continent! Anglia – asta e! – va rămîne mereu o insulă.

Ne veselim și mai comentăm. Noi și-ai noștri am izbîndit. Bravissimo, Italia! Hai România!
Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale