Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Top 5 destinații de Crăciun pentru hipsteri

Zoom Top 5 destinații de Crăciun pentru hipsteri

Oricît de mainstream ar fi Crăciunul, chiar și hipsterii îl serbează. Ăia oldschool o fac la ei acasă, cu muzică pe viniluri, haleală home made și poze făcute cu Polaroidul. Cei convertiți recent se duc ca fraierii în cluburi. Însă, chiar și așa, pot face un Crăciun ironic, în provincie, căci, se știe, hipsterii adevărați locuiesc în București. Unde anume? La alegere, într-unul dintre locurile enumerate mai jos.

Cluj-Napoca – Boiler Club

Boiler Club, acest Control al Clujului, se află în incinta Fabricii de Pensule, mai precis în fosta cameră de injectoare de apă de la subsol, și este decorat, logic, într-un stil industrial urban (păstrează o serie de elemente originale care au aparținut spațiului inițial: țevi, motoare, instalație de iluminat etc). În fine, momentan, pentru Crăciun nu s-a anunțat nimic, dar avem vești bune pentru Revelion: Jon Kennedy, care vine cu tot cu vinilurile lui. So hip! Iar dacă nu vă place, aveți posibilitatea să dați o tură prin Insomnia, unde-și face veacul hipstărimea peste 30 de ani, sau prin Flying Circus, unde sunt toate hipsterițele cochete cu accent ardelenesc.

Timișoara – Al-kimia

De cînd am scris ultima dată despre clubul ăsta, s-au schimbat cîteva coordonate. În primul rînd, adresa. Cel mai hip club din Timișoara se află acum pe strada Mărășești, la numărul 10. Întrucît s-a schimbat adresa, și designul e puțin diferit, mult mai minimalist decît precedentul (tapet William Morris, accente steampunk și picturi semnate de Dan Toma), cu taburete și scaune victoriene, gen. Și nici pereții nu sînt de ignorat, fiind împodobiți cu tot soiul de instalații vizuale interesante. Muzica, se știe, ca-n orice club de hipsteri, e indie, electro, post punk, new wave, synthpop sau britpop. Doar că se dansează bănățenește.

Brașov – Colaj Café

E chiar în centru, pe strada Hirscher nr. 2. Practic, e o combinație între Atelierul Mecanic și Lente Cafe din București. Treaba stă în felul următor: o canapea realizată dintr-o cadă, din niște uși vechi s-a improvizat barul, din cîteva găleți cărora li s-au atașat becuri au rezultat, practic, corpurile de iluminat, iar drumul către toaletă e amețitor de-a dreptul, din cauza oglinzilor și a gresiei alb-negru tăiate mărunt. La Colaj nu se servesc sucuri, doar ceai (ironic, așa), cafea din Guatemala și Columbia, plus alte băuturi rafinate sau naturale. Spre deosebire de cluburile enumerate mai sus, la Colaj muzica e puțin diferită: foarte mult jazz și blues, chiar și-n concertele live, în ciuda publicului foarte tînăr. Deci, dacă aveți chef de-un Crăciun liniștit, în cadă, știți unde să vă duceți.

Alba Iulia – Habitat

Aproape de necrezut, dar Alba Iulia stă destul de bine la capitolul hipstăreală. Mult mai bine decît Sibiul, situat la doar 71 de kilometri distanță. Practic, în Alba poți să nimerești în trei locuri hip fără să te-nvîrți prea mult: Habitat, Art Café sau Ryma. Deci, la Habitat (situat în Ravelinul Sfîntul Eugeniu, în inima cetății Alba Iulia), poți să găsești fie o expoziție de artă, fie un concert, fie o lansare de carte sau un film. Oamenii se laudă că impulsionează viața artistică din Alba, oricare ar fi ea. Muzica live e fix aia care trebuie să fie: Norzeatic, Fanfara Transilvania, Omu’ Gnom, Doc, Deliric sau CTC. Să nu ziceți că nu v-am spus: nu pomeniți cuvîntul “provincie” pe lîngă localnici, sînt ofticoși.

Sibiu – Music Pub

În Sibiu sînt atît de puțini hipsteri, încît nu s-a deranjat nimeni să le facă un club doar al lor. În schimb, au cîteva cafenele prin care își fac poze cu Instagramul: Geea Caffe (fostul Flying Time), Atrium Café, Bonjour Café (unde au loc frecvent concerte de jazz) și, ocazional, în Da Vinci Pub. De dansat, hipsterii cu blugi skinny dansează în Music Pub, ca toți sibienii care ies în week-end la disco. Tot în Music Pub au loc și concertele celor cîteva trupe indie autohtone care fac un popas în Sibiu, să mănînce la Crama Sibiul Vechi. DJ-ii adevărați nu se opresc în Sibiu, ei mergînd să mănînce la Cluj, unde oferta de cluburi e mult mai variată.

Publicat în Cațavencii, nr. 48, 5-11 decembrie 2012

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint